ruza wrote: Tue Dec 09, 2025 3:44 pm
Cześć,
Nie wiem czy w dobrym wątku piszę, ale mam problem z jednym z gniazdek z pomiarem zużycia pradu. Zużycie jest pomnożone razy 100. W jakiejś dawnej wersji działało dobrze, po aktualizacji zużycie się przemnozylo.
Dane gniazdka:
Screenshot_20251209_163957_Samsung Internet.jpg
Zrzut z aplikacji:
Screenshot_20251209_163914_SUPLA.jpg
Czy moge to samemu zmienić w C&A? Szukałem po forum, ale nic sensownego nie znalazłem. Z góry dziekuje za pomoc.
W którymś momencie postanowiłem być w 100% zgodny ze standardem Zigbee i bramka zaczęła czytać wszystkie mnożniki/podzielniki z klastra ELECTRICAL MEASUREMENT. Problem w tym, że niektóre liczniki Tuya co innego deklarują a co innego raportują
Dodałem ten licznik do listy wyjątków -
BWNU 0.9.193-08/12/25
Uwaga! Liczniki Tuya nie pozwalają na klasyczny reset stanu licznika (albo jest to bardzo dobrze ukryta przed światem procedura znana tylko Tuya

)
W związku z powyższym stosuję swego rodzaju trick - gdy użytkownik robi reset z Cloud, to bramka zapisuje ostatnią wartość sprzed resetu a później odejmuje ją od nowych wartości.
W Twojej sytuacji ważna jest więc kolejność postępowania - instalujesz nową wersję, czekasz na kolejny pomiar, który powinien mieć już właściwe skalowanie i dopiero wtedy możesz zrobić reset w Cloud (jeżeli tego potrzebujesz).
Jeżeli zrobisz reset przed nadejściem prawidłowo przeskalowanego pomiaru, to bramka zapisze te 26000 i będzie je odejmować od nowych wartości, więc trochę byś czekał

W takiej sytuacji trzeba usunąć kanał i dodać go na nowo.