Sterownik WLED Mono i RGB

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Hej, chwilę minęło od mojego poprzedniego projektu, więc wrzucam kolejny 😁.
Zmajstrowalem sterownik do taśm programowalnych. W webserwerze mamy możliwość wyboru typu taśmy, zadeklarowania ile pikseli mamy na taśmie, mamy wpływ na prędkość animacji (bo taśma "płynie" jak się włącza i jak się wyłącza), dodatkowo płynięcie nie jest niczym blokowane więc jak włączymy kanał to taśma płynie, a my go nagle wyłączymy jak jeszcze trwa animacja to pasek wygasza się od momentu w którym aktualnie znajdowała się animacja, analogicznie jest w drugą stronę jak pasek gaśnie a my zalaczymy kanał, to zapala się od momentu w którym zgasł.
Mamy do wyboru jakimi przełącznikami będziemy sterować (Mini lub bistabilny), te popularne dzwonkowe oprócz włączania mają jeszcze możliwość regulacji jasności kanału jak go przytrzymamy.
Screenshot_2025-10-14-07-42-31-750_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-10-14-07-43-39-060_com.android.chrome.jpg
Tu mamy screeny z ustawień urządzenia.
Pinologia:
Przycisk Config - 9
LED Config - 8
WLED - 10
Przycisk - 5
Program napisany pod esp32 C3 i nie będę tego zmieniał, binarka na moim GH. Jakby komus się nie chciało samemu składać układu to mam parę sztuk złożonych.

Link do softu, jakby ktoś sobie nie umiał znaleźć:
https://github.com/v33r005/Sterownik-WLED
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

O muszę kupić taśmę programowalną i po testuję 😁, bo wygląda dość ciekawie patrząc na stronę webserwer .
Duch__
Been thanked: 6 times

Źródła nie udostępnisz?
veeroos

Duch__ wrote: Thu Oct 16, 2025 6:00 pm Źródła nie udostępnisz?
Hej. Udostepnię źródło, ale jak dopracuję bibliotekę, bo chce zrobić bibliotekę pod Suplę do obsługi pasków programowalnych, na razie jadę na klasie którą kiedyś udostępnił @radzik_r przy projekcie swojej lampy RGB na taśmach programowalnych. Chcę to do ładu doprowadzić i wrzucić jako PR żeby Krzysiek dodał oficjalnie do biblioteki SD. Więc na spokojnie będzie udostępnione, chyba że chciałbyś zobaczyć jak to w tej chwili wygląda to mogę dla Ciebie udostępnić na GH, bo wszystkie moje programy wrzucone tam są, tyle że niektóre jako prywatne. Tam trzymam kopie zapasowe moich programów, bo jakiś czas temu padł mi dysk z wszystkimi programami i niestety do niektórych nie miałem kopii zapasowych, więc teraz już praktycznie wszystko ląduje na GH.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

veeroos

Z braku czasu nie zrobiłem biblioteki, ale udostępniam kod źródłowy "dla potomnych" jakby ktoś miał pomysły na dodanie efektów typu woda ogień itp to możecie mi podrzucić kawałek kodu to umieszczę to też tam.

malarz
Been thanked: 2 times

veeroos wrote: Tue Oct 14, 2025 12:49 pm Program napisany pod esp32 C3 i nie będę tego zmieniał, binarka na moim GH. Jakby komus się nie chciało samemu składać układu to mam parę sztuk złożonych.
Krótkie pytanie: co jest w tym kodzie uzależnionego od ESP32 i w szczególności C3?

Próbuję uruchomić ten kod na innym ESP (starym), w nowej SD TDB i wyskakuje mi:

Code: Select all

14:31:36.048 -> Establishing encrypted connection with: svrXX.supla.org (port: 2016)
14:31:36.089 -> Waiting for NTP time sync
14:31:36.294 -> 
14:31:36.294 -> User exception (panic/abort/assert)
14:31:36.294 -> --------------- CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ---------------
14:31:36.294 -> 
14:31:36.294 -> Unhandled C++ exception: OOM
Zastanawiam się czy to wina nowego SD czy starego CPU czy niepodłączenia osprzętu.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
veeroos

Nie było to czymś tam spowodowane po prostu mam pudełko z C3 w domu i pod to piszę soft, nie sprawdzałem na innym procku czy działa, pod C3 kompilowalem pod nową bibliotekę to ostatnio i wszystko chodziło poprawnie, jak znajdę jakiegoś esp32 devkita to skompiluje i przetestuję, bo nie wiem czym Twoje błędy mogą być spowodowane

malarz

veeroos wrote: Sun Dec 07, 2025 1:53 pm Nie było to czymś tam spowodowane po prostu mam pudełko z C3 w domu i pod to piszę soft, nie sprawdzałem na innym procku czy działa, pod C3 kompilowalem pod nową bibliotekę to ostatnio i wszystko chodziło poprawnie, jak znajdę jakiegoś esp32 devkita to skompiluje i przetestuję, bo nie wiem czym Twoje błędy mogą być spowodowane
Ja próbuję uruchomić na ESP8266 i to może być tym spowodowane.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tam OOM się pojawiło, czyli Out Of Memory
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz

Tego się obawiałem. Zacznę od drugiej strony. Goły projekt + przeniosę to co potrzebuję z projektu @veeroos. Na razie się uruchamia ;-) choć jeszcze nie działa :-(

Return to “Projekty użytkowników”