GKW-01 - parę uwag i pytań

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Szymx wrote: Sun Dec 07, 2025 12:28 pm To pytanie czy w tym przypadku zmiana min. temperatury podłogi to zmiana konfiguracji czy zmiana podstawowych parametrów?
To jest konfiguracja.

Skoro ogarniasz HA, to zrób tak jak pisałem wcześniej. Zainstaluj sobie sd4linux, uruchom tam termostat i zobacz co jest dostępne w apce, co w Cloud. Zobacz jak działają reakcje, sceny itp. na koniec przejrzyj sobie rest API clouda.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Szymx

Ogarniam HA, bo jest mase tutoriali i poradników 😉 Jeśli chodzi o sd4linux widzę, że jest coś na githubie, ale generalnie ubogo. Jest jakiś poradnik dla początkujących jak to postawić?
klew

Szymx wrote: Sun Dec 07, 2025 1:02 pm Ogarniam HA, bo jest mase tutoriali i poradników 😉 Jeśli chodzi o sd4linux widzę, że jest coś na githubie, ale generalnie ubogo. Jest jakiś poradnik dla początkujących jak to postawić?
Jest tam plik readme z instrukcją instalacji, przykładowy config oraz z grubsza opis dostępnych funkcji
Szymx

klew wrote: Sat Dec 06, 2025 11:54 pm Można też zamiast sterować temperaturą powietrza, przełączyć na sterowanie temperaturą podłogi.
A jeżeli zrobiłbym tak, jak piszesz powyżej, to czy mógłbym w HA stworzyć logikę na bazie sterowania temperaturą podłogi?
Czułbym się pewniej jednak w środowisku HA, a ten termostat wydaje mi się dobry jakościowo. Wcześniej próbowałem kilku tańszych na zigbee/tuya i tam jest problem ze stabilnością pomiarów, znowu te droższe i lepsze jakościowo mają problemy właśnie z HA. Dlatego szukam czegoś, co udałoby mi się ogarnąć w HA.
klew

Szymx wrote: Sun Dec 07, 2025 3:53 pm
klew wrote: Sat Dec 06, 2025 11:54 pm Można też zamiast sterować temperaturą powietrza, przełączyć na sterowanie temperaturą podłogi.
A jeżeli zrobiłbym tak, jak piszesz powyżej, to czy mógłbym w HA stworzyć logikę na bazie sterowania temperaturą podłogi?
Czułbym się pewniej jednak w środowisku HA, a ten termostat wydaje mi się dobry jakościowo. Wcześniej próbowałem kilku tańszych na zigbee/tuya i tam jest problem ze stabilnością pomiarów, znowu te droższe i lepsze jakościowo mają problemy właśnie z HA. Dlatego szukam czegoś, co udałoby mi się ogarnąć w HA.
Do ha jest udostępniany tylko tryb pracy oraz główna nastawa temperatury. Są też oczywiście pomiary.

W GKW możesz wybrać wg którego termometru ma pracować.

Return to “ZAMEL GKW-01”