Witam, mam problem z ustawieniem harmonogramu pompowania wody ze studni.
Mała studnia - pompowanie pompką ze studni uzupełnianie zbiornika 1000 l - wody w studni wystarcza na ok. 90 sekund pompowania (ok. 10-15 litrów) następnie potrzeba ok. 120-180 sekund, aby woda się zebrała.
Chciałbym ustawić harmonogram tak, żeby pompka pracowała 60 sekund, a następnie przerwa 300 sekund.
W aplikacji supla można ustawić co prawda coś takiego na zasadzie 5 min. włącz i wyłącz co 5 minut, ale start może być tylko 0,5,10,15,20......minut po danej godzinie. nie da się wpisać w harmonogramie np. start włącz jednego o 12:30 a wyłącz 12:31
W scenach Fracza nie znalazłem komendy zapętlenia.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
- oczywiście można zrobić sondy włącz wyłącz i ochrona pompy przed suchobiegiem, ale jest to mała studnia (rura 75) a głębokość ok. 10 m, a pompka 12V i nie chciałbym już dodatkowej elektroniki.
Harmonogram - studnia i pompowanie wody
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
How dare you!Duch__ wrote: Sat May 19, 2018 5:00 pm Głupio stwierdzić ale zwykła programowalna czasówka nie rozwiąże twojego problemu?
Jak masz jakąś swoją malinę albo coś w tym stylu, możesz ustawić crontaba żeby uruchamiał Twoję scenę w skryptach co 3 minuty po urlu.
-
puszkow
No właśnie nie mam maliny......
Co do czasówki - mechaniczne są w rozkładzie 15 minutowym (kiedyś miałem nawet 10 minutowy....), elektroniczne są od 8 do 20 programów, czyli max 10 włączeń i 10 wyłączeń.
Co do czasówki - mechaniczne są w rozkładzie 15 minutowym (kiedyś miałem nawet 10 minutowy....), elektroniczne są od 8 do 20 programów, czyli max 10 włączeń i 10 wyłączeń.
-
slawek
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego