Kompatybilność aplikacji z Androidami

0xFF

Gdzie jest określona kompatybilność aplikacji Androida z urządzeniami ?
Chodzi mi o to, skąd Google Play "wie", że Supla jest kompatybilna z jednym urządzeniem, a z drugim - nie jest.

Konkretnie chodzi mi o kompatybilność ze smart tv z Androidem. Co stoi na przeszkodzie, żeby zainstalować Suplę na smart tv?
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to brak dotyku ;-)
wojtas567

jeżeli jest android to powinno się dać chyba że wersja nie będzie pasować.
Mi udało się wgrać na czytnik inkBOOK-sa ale mimo dotyku nie działa tam przesuwanie i nie mogę nic włączyć :( mam tylko podgląd.
Wgrać musisz ze źródła zewnętrznego jeżeli jest taka możliwość w TV.
Pozdrawiam
Wojtek
edm
Been thanked: 2 times

Witam.

Dziś zainstalowałem Supla.apk na Sony Bravia TV. Wiadomo TV nie ma dotyku i działa tylko sterowanie np. myszką. Myślę że fajnie byłoby mieć możliwość sterowania na dużym ekranie za pomocą pilota (takie centrum dowodzenia :roll:).
Aczkolwiek cieszę się z tego co już jest, a jest sporo... Czapki z głów dla Twórców projektu.

Pozdrawiam
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
szabel99

Ja mam pierwszy TV Philipsa z androidem jaki pojawił się na rynku w 2014 r. Aktualnie zainstalowałem sobie aplikację Supla. Sterownie w Philipsie jest o tyle fajne, że aplikacją można sterować z pilota (działa nawet przesuwanie paska itp). Pilot w tych TV jest chyba ideałem, ma pełną klawiaturę qwerty na spodzie i sterowanie żyroskopowe czyli kursorem można sterować poprzez ruch pilotem. Próbowałem też powiązać Suplę z Automate ale tutaj napotkałem na dwa problemy, pierwszy to wersja androida 4.4.2, który nie połączy Supli z Automate, kolejny problem to zakończenie wsparcia przez "Google" dla rozpoznawania mowy w starszych Philips Android TV. Kiedyś naciskało się na przycisk mikrofonu na pilocie i można było sobie uruchamiać aplikacje, szukać muzyki na Youtube itp. Jeżeli ktoś ma TV z androidem w wersji 6.0 lub wyżej, może w taki czy inny sposób wydawać komendy głosowe temat jest do ogarnięcia.
edm

Mój Sony Bravia TV ma wszystko co potrzeba z Android 7.0 na czele. Brakuje jedynie możliwości sterowania Suplą pilotem. Ale ok, obyśmy tylko takie problemy mieli.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

edm wrote: Sun Feb 11, 2018 5:29 pm Dziś zainstalowałem Supla.apk na Sony Bravia TV.
Czyli ze sklepu Google nie pociągnie?
Trzeba mieć plik apk i instalować Suplę ręcznie?
edm

Robinson74 wrote: Sun Dec 14, 2025 1:38 pm Czyli ze sklepu Google nie pociągnie?
Trzeba mieć plik apk i instalować Suplę ręcznie?
Tak trzeba ręcznie. Bynajmniej u mnie na już trochę starym TV Sony z Androidem. Aczkolwiek nic mi nie wiadomo żeby oficjalnie została wydana aplikacja supla na TV.
Supla to super projekt ale o skromnych zasobach "produkcyjnych". To nie Google. Na szczęście systematycznie się rozwija. Także cieszmy się z tego co jest.
Robinson74

Dzięki. A czy tu na forum znajdę odpowiedni plik APK?
I ciekawe czy na Bravia 9 jest możliwe instalowanie spoza sklepu Google. Jeszcze nie obczaiłem menu Bravii.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robinson74 wrote: Sun Dec 14, 2025 9:32 pm Dzięki. A czy tu na forum znajdę odpowiedni plik APK?
I ciekawe czy na Bravia 9 jest możliwe instalowanie spoza sklepu Google. Jeszcze nie obczaiłem menu Bravii.
Tutaj masz APK https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... tag/v25.11
Nie mam Bravii, więc nie wiem jaki dokładnie jest tam system i jakie ma narzucone ograniczenia...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robinson74

Dzięki.
Wieczorem podziałam.

Return to “Android”