Scena wyzwalająca scenę ;)

pbrys
Been thanked: 5 times

Witam,
Pytanie na koniec , teraz opis problemu:

w związku z zastosowaniek kontraktonu w furtce który z jakiegoś powodu ustala stan po kilku szybkich zmianach (otwarty/zamkniety/otwarty/zamkniety) i zamiarem sterowania nim powiadomieniem i włączaniem światła zrobiłem tak:

1 reakcja dla furtki:
gdy otwarcie uruchom 1 scena
- poczekaj 3 sekundy (w tym czasie kontrakton się zdecyduje czy jestotwarty :lol: ;) , jeżeli przeskakuje na zamkniety 2 reakcja przerywa scene )
- wyślij powiadomienie
- uruchom scenę 2 (ona trwa 5 min i włącza sekwencyjnie światło na określony czas)

2 reakcja dla furtki:
gdy zamkniecie przerwij 1 scena

i teraz najciekawsze jeżeli, 1 reakcja uruchomi już scenę 2, tą ze światłami i ona biegnie, a otworzę i szybko zamknę furtkę, czyli przerwę scenę 1 to równierz zostaje przerwana scena 2 - bo była wywołana ze sceny 1

natomiast jeżeli scenę 2 uruchomię ręcznie to przerwanie sceny 1 nie przerywa sceny 2,

wygląda na to że scena 2 która jest "zagnieżdzona i uruchamiana" w scenie 1 nie jest traktowana jako osobna scena w tym przypadku

pole Czekaj na zakończenie wykonania sceny przed kontynuowaniem akcji mam niezaznaczone

Czy jest to zamierzony efekt, czy błąd, wg mnie jeżeli wywołamy już jakąś scenę za pomocą inne to przerywanie tej pierwszej nie powinno przerywać tych zagnieżdzonych, zaznaczymy pole/ptasza o którym mowa wyżej.

PS. wiem że troche to pomieszane ale innej logki na to nie wymyśliłem :idea:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Hmm. Dziwne ponieważ każde przerwanie sceny powinno skutkować przerwaniem scen przez nią uruchomionych niezależnie skąd scenę przerywasz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pbrys
Been thanked: 5 times

OK, dzieki za feedback

jeżeli taka jest założona logika to wszystko działa poprawnie :o :oops: ,

myślałem tylko że jeżeli uruchomię scenę inną sceną to ta 1 po przerwaniu nie przerwie tej już uruchomionej (2), chyba że zaznaczymy ten warunek
Czekaj na zakończenie wykonania sceny przed kontynuowaniem akcji

wtedy 1 scena czeka aż ta 2 (zagnieżdzona w niej sie wykona) i dopiero idzie dalej - i tu mamy tak jaby jedną scene z dwuch scen

dla mnie to by było logiczne, ale z logiką różnie bywa ;)

Return to “Ogólna dyskusja”