Somfy/Wiśniowski GDK sterownik

Mihau

Witam Szanownych Użytkowników.
Potrzebuję pomocy w zrobieniu układu pozwalającego na otwieranie bramy garażowej Wiśniowski/Somfy na bazie Wemos D1 mini + dodatkowe elementy, które będą niezbędne do prawidłowej pracy. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi co muszę kupić, żeby poskładać sobie taki zestaw? Nie potrzebuję krańcówek, do punktów otwarcia/zamknięcia bramy. Samo sterowanie open/close z supli.
Obecnie mam podłączony przycisk dzwonkowy i dorobione sterowanie otwarciem z alarmu (SATEL) na dodatkowym przekaźniku po komendzie SMS, ale supla jest dla mnie bardziej wygodna. Od strony programowej sobie poradzę, proszę o pomoc w skompletowaniu "gratów".
PS. Wiem, że są takie gotowe sterowniki (ZAMEL SBW) ale chcę zrobić sobie sam coś takiego, dla własnej satysfakcji ;)
Pomożecie? ;)
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mihau wrote: Fri Dec 19, 2025 10:51 am Witam Szanownych Użytkowników.
Potrzebuję pomocy w zrobieniu układu pozwalającego na otwieranie bramy garażowej Wiśniowski/Somfy na bazie Wemos D1 mini + dodatkowe elementy, które będą niezbędne do prawidłowej pracy. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi co muszę kupić, żeby poskładać sobie taki zestaw? Nie potrzebuję krańcówek, do punktów otwarcia/zamknięcia bramy. Samo sterowanie open/close z supli.
Obecnie mam podłączony przycisk dzwonkowy i dorobione sterowanie otwarciem z alarmu (SATEL) na dodatkowym przekaźniku po komendzie SMS, ale supla jest dla mnie bardziej wygodna. Od strony programowej sobie poradzę, proszę o pomoc w skompletowaniu "gratów".
PS. Wiem, że są takie gotowe sterowniki (ZAMEL SBW) ale chcę zrobić sobie sam coś takiego, dla własnej satysfakcji ;)
Pomożecie? ;)
Kup sobie taką gotową płytkę, ma w sobie ESP32 które jest dużo lepsze niż wemos z ESP8266.
https://pl.aliexpress.com/item/10050094 ... BIEALw_wcB

Ewentualnie Sonoff SV.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Mihau

Lux, dziękuję za pomoc. Faktycznie to będzie najlepsze rozwiązanie.
malarz
Been thanked: 2 times

Ja bym zaczął od sprawdzenia jakie masz dostępne zasilanie niskonapięciowe do akcesoriów w sterowniku (i czy AC czy DC) i poszukał płytkę z ESP32 i przekaźnikiem dostosowaną do zasilania takim napięciem. Jeżeli masz DC 12/24v to wybór wskazany przez @robertklepacki94 wydaje się bardzo dobry, jak masz tam AC to już gorzej.

Jeżeli podłączenie krańcówek nie jest Ci potrzebne to już będzie wtedy koniec zakupów.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Mihau

Kupiłem SV, przerobiłem i działa idealnie (no prawie) 🤣 Bo nie mogę zlokalizować wyjscia prądowego 24v w napędzie. Tzn. pokazuje się na nich prąd ale po podpięciu przekaźnika napęd zaczyna wariować, więc narazie zasiliłem baterią od wkrętarki 😂. Po niedzieli zrobię tak jak powinno być.
A po bliższym zapoznaniu się, chyba jednak wrzucę w program jeszcze kontaktron i ds18b20 bo mam i tak w garażu na oddzielnym urządzeniu. Także same plusy. Dziekuje za poradę.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mihau wrote: Sat Dec 20, 2025 8:41 pm Kupiłem SV, przerobiłem i działa idealnie (no prawie) 🤣 Bo nie mogę zlokalizować wyjscia prądowego 24v w napędzie. Tzn. pokazuje się na nich prąd ale po podpięciu przekaźnika napęd zaczyna wariować, więc narazie zasiliłem baterią od wkrętarki 😂. Po niedzieli zrobię tak jak powinno być.
A po bliższym zapoznaniu się, chyba jednak wrzucę w program jeszcze kontaktron i ds18b20 bo mam i tak w garażu na oddzielnym urządzeniu. Także same plusy. Dziekuje za poradę.
Jak będziesz podłączał kontaktron do tego SV to pamiętaj o optoizolacji, bez niej będziesz dostawał fałszywe akcję :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”