Czy się moduł grzeje? Nie zauważyłem tego dotykając ręką , a kamery jak Zibi nie mam więc nie mogę tego sprawdzić faktycznie, ręką jak dotykam to jest OK.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW SRW-01 :)
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Ok to podsumowując moje testy. Po za tym, że mimo że wybierzemy żaluzje fasadowe w webserwerze to pojawia się zwykła roleta po dodaniu urządzenia do Clouda, to cała reszta wygląda, że działa poprawnie. Harmonogramy, reakcje i multikliki działają poprawnie. Kawał dobrej roboty Mirek zrobiliście
. Na pewno szybciej się moduł łączy z Cloudem w porównaniu w waszymi urządzeniami które mam w domu na zwykłym esp8266.
Czy się moduł grzeje? Nie zauważyłem tego dotykając ręką , a kamery jak Zibi nie mam więc nie mogę tego sprawdzić faktycznie, ręką jak dotykam to jest OK.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
Podsumowanie moich 10 dni Testów - jako zwykły użytkownik nie widzę różnicy
Moduł działa bardzo poprawnie i stabilnie. ostatnio zdarzało się że tą roletę mi "wywalało" z sieci na chwilę a teraz tego nie widzę. Także wg mnie jak wyżej kawał dobrej roboty że urządzenie testowe działa bardzo dobrze od "strzała"
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Testy SRW w połączeniu z ekranem projekcyjnym.
W końcu udało się przeprowadzić testy. Głównym problemem był ... ekran leżący na półce, potem brak zasilania w rozsądnej odległości w miejscu powieszenia ekranu, ale już w miarę wszystko w komplecie (projektor jeszcze w pudełku, ale do testowania modułu nie jest niezbędny
)
1. Konfiguracja: poszła w miarę bezproblemowo. Moduły zazwyczaj konfiguruję z komputera, tak też było tym razem (więc nie przetestowałem dołączania z poziomu aplikacji). To był mój pierwszy kontakt z ostatnimi zmianami w sposobie konfiguracji. Wymuszone https nie jest dla mnie nowością, pytanie czy byłaby możliwość udostępnienia dla takich jak ja, jakiegoś certyfikatu do zainstalowania w przeglądarce aby nie trzeba było się zgadzać na "niebezpieczne" połączenie. Jeżeli przy kolejnych modułach ta zgoda dalej będzie obowiązywała to nie ma to znaczenia (jak na razie to była moja jedyna styczność z takim modułem, więc nie wiem jak to będzie działało).
Zaskoczyły mnie wymagania hasła w miejscu, które stosunkowo rzadko będzie dostępne. Ale patrząc w przyszłość pewnie jest to właściwa droga (urządzenie zamontowane jest w pomieszczeniu, przez które przewija się trochę osób i mogliby sobie aktywować tryb konfiguracyjny). Ustawiam jeszcze tryb pracy na ekran projekcyjny, restart, włączenie rejestracji urządzenia w cloudzie i idziemy dalej.
2. Kalibracja: Jest to moja druga styczność z konfiguracją sterownika rolet w Supli po prawie trzech latach przerwy i oczywiście zapomniałem jak to należy robić. A przecież jak 99% nie zajrzę najpierw do instrukcji
Może byłaby możliwość aby w cloudzie po naciśnięciu "Kalibruj" w momencie gdy któryś czasów nie jest ustawiony (ma wpisane domyślne zero) zamiast procesu kalibracji wyświetlał się jakiś komunikat typu: "zmierz i wpisz czasy, zwiń i ponownie naciśnij kalibruj".
3. Użycie: działa. Napotkałem dwa małe problemy i jedną nieścisłość (błąd) w cloudzie.
Pierwszy problem wynika z odległości do punktów WiFi a właściwie przeszkód po drodze do miejsca instalacji (sygnał musi przebić się w sumie przez mniej więcej 1,5 m cegły). Jak moduł wystawał z puszki nie obserwowałem problemów, ale po umieszczeniu w puszcze (natynkowej) co kilka minut gubi łączność. Przesunięcie modułu o raptem 10cm robiło straszną różnicę. W tej chwili pokazuje Wi-Fi RSSI: -90 dBm i siła sygnału Wi-Fi: 20%). Pewnie skończy się na nowym punkcie dostępowym. W każdym razie spodziewałem się możliwości wystąpienia problemów i raczej zaskoczyło mnie, że się połączył za pierwszym razem.
Drugi problem miałem początkowo z "niedziałającym sterowaniem ręcznym", tzn. pojedyncze krótkie naciśnięcie przycisku nie włączało zwijania. Wydaje mi się, że domyślne czasy pojedynczego przyciśnięcia są zbyt małe. W każdym razie poeksperymentowałem w trybie konfiguracyjnym trochę z czasami naciśnięcia przycisków i teraz działa w zadowalający sposób. Czy jest możliwość regulacji tych czasów w cloudzie? @klew coś pisał, że taka jest polityka dla nowych urządzeń, ale nie udało mi się tych parametrów znaleźć w cloudzie.
No i nieścisłość w cloudzie: Widzicie ten napis powyżej?
Przypominam, że testuję moduł w trybie "ekran projekcyjny". Jak mówimy o zamknięciu, to w tej sytuacji jest on moim zdaniem zamknięty (zwinięty) całkowicie a nie 0%
. Moim zdaniem w tym trybie napis powinien brzmieć "procent rozwinięcia" a nie "procent zamknięcia". W aplikacji nie ma tego błędu bo tam jest po prostu "procent: xx%".
Postaram się coś jeszcze napisać za tydzień/dwa na podstawie wniosków z realnego użycia.
Przy okazji chciałem podziękować za możliwość testowania modułu i za naklejki. Szkoda, że tylko trzy
W końcu udało się przeprowadzić testy. Głównym problemem był ... ekran leżący na półce, potem brak zasilania w rozsądnej odległości w miejscu powieszenia ekranu, ale już w miarę wszystko w komplecie (projektor jeszcze w pudełku, ale do testowania modułu nie jest niezbędny
1. Konfiguracja: poszła w miarę bezproblemowo. Moduły zazwyczaj konfiguruję z komputera, tak też było tym razem (więc nie przetestowałem dołączania z poziomu aplikacji). To był mój pierwszy kontakt z ostatnimi zmianami w sposobie konfiguracji. Wymuszone https nie jest dla mnie nowością, pytanie czy byłaby możliwość udostępnienia dla takich jak ja, jakiegoś certyfikatu do zainstalowania w przeglądarce aby nie trzeba było się zgadzać na "niebezpieczne" połączenie. Jeżeli przy kolejnych modułach ta zgoda dalej będzie obowiązywała to nie ma to znaczenia (jak na razie to była moja jedyna styczność z takim modułem, więc nie wiem jak to będzie działało).
Zaskoczyły mnie wymagania hasła w miejscu, które stosunkowo rzadko będzie dostępne. Ale patrząc w przyszłość pewnie jest to właściwa droga (urządzenie zamontowane jest w pomieszczeniu, przez które przewija się trochę osób i mogliby sobie aktywować tryb konfiguracyjny). Ustawiam jeszcze tryb pracy na ekran projekcyjny, restart, włączenie rejestracji urządzenia w cloudzie i idziemy dalej.
2. Kalibracja: Jest to moja druga styczność z konfiguracją sterownika rolet w Supli po prawie trzech latach przerwy i oczywiście zapomniałem jak to należy robić. A przecież jak 99% nie zajrzę najpierw do instrukcji
3. Użycie: działa. Napotkałem dwa małe problemy i jedną nieścisłość (błąd) w cloudzie.
Pierwszy problem wynika z odległości do punktów WiFi a właściwie przeszkód po drodze do miejsca instalacji (sygnał musi przebić się w sumie przez mniej więcej 1,5 m cegły). Jak moduł wystawał z puszki nie obserwowałem problemów, ale po umieszczeniu w puszcze (natynkowej) co kilka minut gubi łączność. Przesunięcie modułu o raptem 10cm robiło straszną różnicę. W tej chwili pokazuje Wi-Fi RSSI: -90 dBm i siła sygnału Wi-Fi: 20%). Pewnie skończy się na nowym punkcie dostępowym. W każdym razie spodziewałem się możliwości wystąpienia problemów i raczej zaskoczyło mnie, że się połączył za pierwszym razem.
Drugi problem miałem początkowo z "niedziałającym sterowaniem ręcznym", tzn. pojedyncze krótkie naciśnięcie przycisku nie włączało zwijania. Wydaje mi się, że domyślne czasy pojedynczego przyciśnięcia są zbyt małe. W każdym razie poeksperymentowałem w trybie konfiguracyjnym trochę z czasami naciśnięcia przycisków i teraz działa w zadowalający sposób. Czy jest możliwość regulacji tych czasów w cloudzie? @klew coś pisał, że taka jest polityka dla nowych urządzeń, ale nie udało mi się tych parametrów znaleźć w cloudzie.
No i nieścisłość w cloudzie: Widzicie ten napis powyżej?
Przypominam, że testuję moduł w trybie "ekran projekcyjny". Jak mówimy o zamknięciu, to w tej sytuacji jest on moim zdaniem zamknięty (zwinięty) całkowicie a nie 0%
Postaram się coś jeszcze napisać za tydzień/dwa na podstawie wniosków z realnego użycia.
Przy okazji chciałem podziękować za możliwość testowania modułu i za naklejki. Szkoda, że tylko trzy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
https://www.supla.org/pl/download
Na samym dole można pobrać "Główny certyfikat SUPLA.ORG. Dotyczy supla-server oraz supla-device."
Na samym dole można pobrać "Główny certyfikat SUPLA.ORG. Dotyczy supla-server oraz supla-device."
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To nie chodzi o to, czy to www jest często czy rzadko dostępne, tylko o dane, jakie tam się znajdują. Po wejściu na stronę bez problemu można odczytać nazwę sieci Wi-Fi, oraz email użytkownika. To podchodzi pod dane wrażliwe i nawet jak wyrzucisz SRW do elektrośmieci (kiedyś ten dzień nastąpi) i zapomnisz zresetować go do fabryki, to dostęp do tych danych będzie zabezpieczony hasłem. Takie wymogi prawnemalarz wrote: Sat Dec 06, 2025 1:35 pm Zaskoczyły mnie wymagania hasła w miejscu, które stosunkowo rzadko będzie dostępne.
Dobry pomysł. Dorzucę do issues.malarz wrote: Sat Dec 06, 2025 1:35 pm 2. Kalibracja: Jest to moja druga styczność z konfiguracją sterownika rolet w Supli po prawie trzech latach przerwy i oczywiście zapomniałem jak to należy robić. A przecież jak 99% nie zajrzę najpierw do instrukcjiMoże byłaby możliwość aby w cloudzie po naciśnięciu "Kalibruj" w momencie gdy któryś czasów nie jest ustawiony (ma wpisane domyślne zero) zamiast procesu kalibracji wyświetlał się jakiś komunikat typu: "zmierz i wpisz czasy, zwiń i ponownie naciśnij kalibruj".
Nie ma regulacji czułości przycisków, a te czasy, które tam są, nie dotyczą czułości przycisków. Ale jeśli dodawałeś urządzenie ręcznie, to pewnie nie zrobiłeś mu aktualizacji softu:malarz wrote: Sat Dec 06, 2025 1:35 pm Drugi problem miałem początkowo z "niedziałającym sterowaniem ręcznym", tzn. pojedyncze krótkie naciśnięcie przycisku nie włączało zwijania. Wydaje mi się, że domyślne czasy pojedynczego przyciśnięcia są zbyt małe. W każdym razie poeksperymentowałem w trybie konfiguracyjnym trochę z czasami naciśnięcia przycisków i teraz działa w zadowalający sposób. Czy jest możliwość regulacji tych czasów w cloudzie? @klew coś pisał, że taka jest polityka dla nowych urządzeń, ale nie udało mi się tych parametrów znaleźć w cloudzie.
https://updates.supla.org/?product=4/98 ... L%20SRW-01
Była poprawka na obsługę przycisków.
Ekran powinien mieć etykietę "Rozwinięcie" lub "Procent rozwinięcia" (tak jak przy funkcji markizy tarasowej - polecam sprawdzićmalarz wrote: Sat Dec 06, 2025 1:35 pm No i nieścisłość w cloudzie:
Zrzut ekranu 2025-12-06 133932.png
Widzicie ten napis powyżej?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Nie piszę, że to jest złe. Po prostu się zdziwiłem. Ale jak rozumiem urządzenie jest przygotowane do stanu prawnego AD2026 a ja chyba jeszcze z takimi nie miałem do czynienia. Poza tym to nie są dane wrażliwe (pojęcie ze starej ustawy) ani szczególnie chronione (wg obecnej ustawy) - nie dotyczą rasy, pochodzenia, zdrowia, religii, polityki, poglądów itp.klew wrote: Sat Dec 06, 2025 7:01 pm To nie chodzi o to, czy to www jest często czy rzadko dostępne, tylko o dane, jakie tam się znajdują. Po wejściu na stronę bez problemu można odczytać nazwę sieci Wi-Fi, oraz email użytkownika. To podchodzi pod dane wrażliwe i nawet jak wyrzucisz SRW do elektrośmieci (kiedyś ten dzień nastąpi) i zapomnisz zresetować go do fabryki, to dostęp do tych danych będzie zabezpieczony hasłem. Takie wymogi prawne. Trochę sensu w tym jest
![]()
Owszem, wybrałem aktualizację firmware, ale nie sprawdziłem czy do niej doszło. Teraz patrzę przez clouda - nie wykonała się. Być może był problem z połączeniem i wyłączyłem zasilanie w międzyczasie aby przepiąć zasilanie i przesunąć moduł a wymuszenie aktualizacji "wyparowało". Zaktualizowałem zdalnie. W poniedziałek posprawdzam działanie przycisków ponownie.klew wrote: Sat Dec 06, 2025 7:01 pm Nie ma regulacji czułości przycisków, a te czasy, które tam są, nie dotyczą czułości przycisków. Ale jeśli dodawałeś urządzenie ręcznie, to pewnie nie zrobiłeś mu aktualizacji softu:
https://updates.supla.org/?product=4/98 ... L%20SRW-01
Była poprawka na obsługę przycisków.
Cieszę się, że się przydałem. Rzeczywiście markiza tarasowa ma dobry opis (i pasujący też do ekranów). Czekam zatem na kolejną aktualizację clouda.klew wrote: Sat Dec 06, 2025 7:01 pm Ekran powinien mieć etykietę "Rozwinięcie" lub "Procent rozwinięcia" (tak jak przy funkcji markizy tarasowej - polecam sprawdzić). Dzięki za zgłoszenie, poprawimy.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
Nie wiem czy testy jeszcze trwają i ktoś zbiera feedback ale mija ponad miesiąc odkąd zainstalowałem moduł w puszcze i chce zaraportować że od tego czasu nic złego się z nim nie dzieje. Moduł pracuje jak ma pracować. Brak jakichś utrat połączenia - działa tak jakby to był normalny produkt w powszechnym obiegu 
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Ja również nie widzę problemów.
A i z niecierpliwością czekam, bo potrzebuje jeszcze 9 sztuk
A już bym się nie chciał pchać w starszy model.
A już bym się nie chciał pchać w starszy model.
Last edited by Lector on Thu Dec 25, 2025 10:04 am, edited 2 times in total.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
To tak jak ja. Ale ja potrzebuję tylko siedemLector wrote: Wed Dec 24, 2025 11:48 am Ja również nie widzę problemów.
A już bym się nie chciał płać w starszy model.
Wszystko działa, ładnie animuje, przez cały czas nie rozkalibrowało się nawet o centymetr
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036