Supla Button 2.0 i kolejne wersje...

User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed May 23, 2018 6:43 pm

Jakoś specjalnie trzeba ustawić arduino?
Bo po uruchomieniu nie ma wifi.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed May 23, 2018 6:54 pm

A wszedłeś w tryb konfiguracji i zaprogramowałeś swoje wifi?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed May 23, 2018 7:15 pm

Myślałem że będzie od razu rozgłaszało się wifi jak jest w supli, ale mimo wielu prób nie udało mi się wstrzelić :(
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed May 23, 2018 8:13 pm

Testy robiłem na nodemcu. Uruchamiasz moduł. Dioda LED podłączona pod gpio 2 miga szybko. Czekasz z 3 sekundy. Naciskasz przycisk podłączony pod gpio0 10 razy. Naciskanie musi być zrealizowane w następujący sposób: przycisk wciśniety od 100-500ms traktowany jest jako jedno wciśnięcie. Po 10 razach procesor sprawdza ile razy był wciśniety przycisk. Dioda led na module podłączona pod gpio 2 zacznie pulsować powoli co będzie oznaczało wejście w tryb konfiguracji. Moduł wystawi sieć o nazwie Supla Button. Dla nauki obsługi proponuję wykorzystać dowolny terminal RS np. wbudowany w Arduino IDE. Transmisja 115200bps. Procesor wysyła tam trochę danych po każdej akcji / reakcji na przycisk / połączeniu z serwerem.

Dane wprowadzasz w sposób przedstawiony na screen-ie:
format zapisu.png
format zapisu.png (9.45 KiB) Viewed 1414 times
W linku URL ma się zaczynać od /api/scemes/execute/XXXXXXXXXX natomiast TOKEN od Authorization: Bearer XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX. Oczywiście za XXX wstawiasz swoje cyfry i litery. Dane te uzyskasz z supla.fracz.com.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Thu May 24, 2018 12:03 am

Chyba znalazłem problem z "wstrzeleniem" się w tryb konfiguracji. W momencie kiedy eeprom jest skasowany (zawartość to 0xFF), np poprzez ładowanie całego flasha, lub ESP jest nowy, dochodzi do próby połączenia z do sieci o SSID składającej się z 32 znaków 0xff, co tak skutecznie spowalnia działanie programu że zaburza liczenie przycisków. Dorobiłem sprawdzanie czy dane w eeprom w adresie 0 i 32 są wartościami 0xff, jezeli tak jest to automatycznie startuje tryb konfiguracji 1, czyli start AP. Dodałem też potwierdzenie wykonania sceny po faktycznym odebraniu OK z serwera, można to jeszcze dopracować, bo teraz każda odpowiedz serwera jest traktowana jako OK, nawet przy błednych kluczach, przy pustych jest "Bad request" i komunikat o błędzie.
Przydało by się też dorobić ładowanie do formularza danych z eeprom, bo zmiana jednej sceny kończy się tym że trzeba wpisywać wszystko od początku, na sztywno dodałem jedynie adres serwera i port w formularzu. W wolnej chwili spojrzę na to, na dziś wystarczy.
Duch__, mam nadzieje że nie masz mi za złe że trochę to przerobiłem.
Attachments
SUPLA_V2_2.zip
(5.23 KiB) Downloaded 108 times
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu May 24, 2018 4:26 am

cdxa wrote:
Thu May 24, 2018 12:03 am
Chyba znalazłem problem z "wstrzeleniem" się w tryb konfiguracji. W momencie kiedy eeprom jest skasowany (zawartość to 0xFF), np poprzez ładowanie całego flasha, lub ESP jest nowy, dochodzi do próby połączenia z do sieci o SSID składającej się z 32 znaków 0xff, co tak skutecznie spowalnia działanie programu że zaburza liczenie przycisków. Dorobiłem sprawdzanie czy dane w eeprom w adresie 0 i 32 są wartościami 0xff, jezeli tak jest to automatycznie startuje tryb konfiguracji 1, czyli start AP. Dodałem też [...]
Co nie wyjdzie w becie wyjdzie w produkcji jak napisał FRACZ w jednym z innych tematów :lol:
cdxa wrote:
Thu May 24, 2018 12:03 am
Duch__, mam nadzieje że nie masz mi za złe że trochę to przerobiłem.
Po to jest forum by się dzielić rozwiązaniami. Przyznam szczerze że temat opracowywałem po godzinach, po pracy i nie miałem czasu wszystkiego szczegółowo sprawdzić. Nie mam nic przeciwko by były wprowadzane kolejne funkcjonalności. Ważne jest by były dostępne źródła kodu dla każdego, by każdy mógł sobie przerobić pod siebie, pod warunkiem że podzieli się wprowadzonymi funkcjonalnościami. Trzeba by tylko zmienić nazwę tego modułu, gdyż pierwotnie temat dotyczył modułu zasilanego bateryjnie. Może "SUPLA WALL BUTTON"?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu May 24, 2018 6:07 am

Sory, za pewnie głupie pytanie ale jak tego używać?? Można to wgrać na sonoffa jak każdy inny soft czy trzeba dokonywać jakichś przeróbek hardwerowych??
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu May 24, 2018 6:14 am

To wgrywasz np do nodemcu. Podpinasz zewnetrzny przycisk i sterujesz scenami.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu May 24, 2018 6:33 am

Duch__ wrote:
Thu May 24, 2018 6:14 am
To wgrywasz np do nodemcu. Podpinasz zewnetrzny przycisk i sterujesz scenami.
niestety nie posiadam żadnego modułu nodemcu, rozumiem że wersji na sonoffa na razie nie ma.
MMarcin
Posts: 81
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Thu May 24, 2018 6:39 am

Gdyby można było podłączyć do każdej sceny osobny przycisk było by to bardziej uniwersalne. Ciężko zapamiętać żeby np. włączyć w kuchni światło trzeba naciskać 7 razy itp.
Post Reply