Heatpol nowy model grzałki wifi - test

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

A jest opcja ustawienia wartości histereza załączenia grzałki ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Tue Dec 23, 2025 10:09 am A jest opcja ustawienia wartości histereza załączenia grzałki ?
Nie, jest to zablokowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder

klew wrote: Tue Dec 23, 2025 10:35 am
LukiSpajder wrote: Tue Dec 23, 2025 10:09 am A jest opcja ustawienia wartości histereza załączenia grzałki ?
Nie, jest to zablokowane.
Jak wartość jest ustawiona na sztywno ?
Co jest powodem blokady tej funkcji , jakieś przesłanki techniczne ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Tue Dec 23, 2025 11:03 am Jak wartość jest ustawiona na sztywno ?
Histereza jest 0,8 czyli +- 0,4 stopnia.
W sofcie jest zablokowane, bo takie wymaganie otrzymałem od producenta :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder

Oki , dzięki za info . Teraz będę mógł sprawdzić czy dział poprawnie 😁
LukiSpajder

klew wrote: Tue Dec 23, 2025 11:31 am
LukiSpajder wrote: Tue Dec 23, 2025 11:03 am Jak wartość jest ustawiona na sztywno ?
Histereza jest 0,8 czyli +- 0,4 stopnia.
W sofcie jest zablokowane, bo takie wymaganie otrzymałem od producenta :)
Uzupełniając to tak jest jeśli nastaw histerezy środkowy ,natomiast jeśli wybierzemy nastawę górną to będzie się załączał termostat w chwili kiedy temp. będzie niższa od zadanej o 0,8 stopnia - no i ja testując ( grzebiąc ) w ustawieniach przestawiłem sobie to i dziś patrzę coś dziwnie chodzi ten termostat ale teraz już wiem czemu 😁😉
A przy okazji jak zresetować grzałkę do ustawień fabrycznych ?
Czy grzałka dostanie aktualizację aby w Cloud pojawiło się info o aktualizacji ?

A tu jeszcze wyjaśnienie jak dział termometr dodatkowy

Pochodzimy z innego tematu , napisane przez @klew , cytuję :

Termometr ustawiony jako "dodatkowy" jest używany. Wystarczy że jego typ będzie inny niż "wyłączony", to wtedy można ustawić min i max temperaturę, jaka ma być nieprzekraczana dla tego czujnika.
Jeśli dasz tam termometr do podłogi (albo na rurki zasilające/powrót), to możesz tym określić minimalną temperaturę podłogi (będzie zawsze podgrzewał do tej temperatury, nawet jeśli termomemtr główny mówi, że jest wystarczająco ciepło) i można ustawić maksymalną temperaturę podłogi (np. aby podłoga miała maks 28 stopni, bo inaczej tracimy gwarancje na drewniane okładziny lub panele ;) ).
Uzupełniając jeśli temperaturę max termometru dodatkowe ustawimy na 45 stopni to zezwolenie grzania jest przy 41 czyli o 4 stopnie
Patryk90

Święta, święta i po świętach :D
Grzałka zainstalowana i miała okazję się już wykazać.
Jednak zacznijmy od początku.
Kurier się spóźnił ale patrząc na to, że był okres świąteczny można mu wybaczyć. Szkoda tylko, że nawet nie zadzwonił, tylko paczkę zostawił u pierwszego lepszego sąsiada, który otworzył mu drzwi do bloku 😔
Paczka bardzo dobrze zapakowana co widać na załączonych zdjęciach. W komplecie znalazły się wszystkie elementy potrzebne do montażu. Dostałem wersję że spiralnym kablem, o którą zresztą prosiłem. I taka uwaga. W tej wersji nie ma wyłącznika, od spodu grzałki, który pokazany jest w instrukcji. Załączona instrukcja jest bardzo szczegółowa i pokazuje dokładnie co i jak mamy zainstalować.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk90

Sam proces instalacji jest banalny i sprowadza się do odkręcenia starej grzałki albo zaślepki i włożenia w to miejsce nowej. Co ciekawe grzałka, którą dostałem do testów o nominalnej mocy 300W była znacząco wieksza (o 1/3) od poprzedniej o tej samej deklarowanej mocy. W grzałce zamontowany jest dodatkowo termometr mierzący temperaturę cieczy w samym grzejniku.
Do montażu wystarczy jeden klucz (może być zwykła żabka). Wszystko pasuje bez zbędnych kombinacji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk90

Zaślepki pasują idealnie. Samo urządzenie ładnie wpasowuje się w kształt grzejnika. Wygląda to bardzo estetycznie.
Po podłączeniu do prądu zaczyna migać dioda. Zgodnie z instrukcją można już dodać urządzenie do Supli. Ja skorzystałem z opcji automatycznego dodania urządzenia z aplikacji i dodało się bez problemu.
Patryk90

Po dodaniu do Supli pokazują się cztery urządzenia. Są to dwa termometry (zewnętrzny i cieczy), sam termostat oraz czujnik otwarcia okna (wirtualny).
Ustawień jest sporo ale większość z nich zablokowana (o tym później). Przy zmianie poziomu jasności wyświetlacza wyskakuje błąd. Sama regulacja temperatury na termostacie jest intuicyjna i nie odbiega zasadniczo od tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni w Supli. Co do szczegółów, to kolega @LukiSpajder rozpisał to wcześniej.
Sama grzałka sprawuje się znakomicie. Bardzo szybko nagrzewa grzejnik, dobrze trzyma ustawioną temperaturę i działa zgodnie z ustawionym harmonogramem. Histereza (z góry narzucona) wydaje się być dobrze dobrana.
Jest natomiast kilka rzeczy, których do końca nie rozumiem. Zacznę od tego, że nie można ustawić termometru zewnętrznego. Chciałbym mieć taką możliwość, ponieważ obecnie termometr mierzy temperaturę bezpośrednio przy grzejniku, a ja bym chciał np. w centrum łazienki. Kolejna rzecz to czujnik otwarcia okna. Wiem, że jest wirtualny i działa w oparciu o pomiar spadku temperatury w czasie ale ja mam normalny przy oknie i nie mogę go wykorzystać. Mogę tylko wyłączyć ten wbudiwany. Dlaczego? Czy producent ma (albo planuje) w ofercie termometry zewnętrzne i czujniki otwarcia okna działające pod Suplą? Jeśli nie, to blokowanie tych ustawień jest moim zdaniem bez sensu. To samo z histerezą (chciałbym sam decydować jak ją mam ustawioną).

Podsumowując.
Plusy:
- design,
- wykonanie,
- łatwość montażu,
- działanie (współpraca z Suplą).
Minusy:
- brak wyłącznika w wersji z przewodem z wtyczką,
- brak możliwości ustawienia termometru zewnętrznego,
- brak możliwości ustawienia termostatu nadrzędnego (albo nie wiem, jak to zrobić),
- brak możliwości ustawienia własnego czujnika otwarcia okna,
- brak możliwości zmiany histerezy.

Biorąc powyższe pod uwagę produkt mogę polecić i uznać za udany choć nie doskonały 😉

PS. W tej chwili dodatkowo grzałka podłączona jest pod gniazdko z pomiarem energii celem oszacowania zużycia energii w czasie, a docelowo zasilana będzie z nadwyżki produkcji prądu z PV.

Return to “Nowości”