Dimmer lub RGBW

zlomar
Has thanked: 1 time

Proszę o podpowiedź czy możliwe jest dodanie w sd4linux typu kanału który umożliwi mi w cloud wybór Dimmer lub RGBW ?
Mam włączniki innych producentów do których nie ma możliwości wgrania supla.
Teraz robię obejście poprzez połączenie sd4l na VM jako między Home Assistant - gdzie definiuję automatyzację i mam tylko funkcję włącz/wyłącz. A dla kolorów lub 50% jasności robią oddzielne "type: VirtualRelay".
A może są inne metody ? proszę o podpowiedź .
Zależy mi abym przez aplikację SUPLA sterował kolorami lub przynajmniej ściemniaczem.
zlomar

@klew

Widzę że pojawiła się nowa testowa funkcja :

RgbCctParsed - related class Supla::Control::RgbCctBase - not a real support for this function. Just a working class to test it.

czy to oznacza że już mogę testować i w cloud pojawi się Virtual rgbw ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zlomar wrote: Sat Dec 20, 2025 4:46 pm @klew

Widzę że pojawiła się nowa testowa funkcja :

RgbCctParsed - related class Supla::Control::RgbCctBase - not a real support for this function. Just a working class to test it.

czy to oznacza że już mogę testować i w cloud pojawi się Virtual rgbw ?
Tak.
Tylko tam nie ma żadnej opcji na dalszą integrację.
Umknął mi gdzieś Twój poprzedni post. W jaki sposób chciałbyś to integrować?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zlomar

hej,

Testowałem i po dodaniu wpisu do supla-device.yaml - nie ma możliwości ponownego uruchomienia - sypie błędami.
supla-device-linux[406]: Channel[2] config: unknown type "RgbCctParsed"

Szukam rozwiązania do sterowania przez aplikacje urządzeniami których nie da się "osulować", które mam podłączone do Home Assistant za pomocą innych integracji.
Więc teraz robię obejście i urządzenie dimmer - ustawiam jako switch i steruję ON\OFF - w sd4linux ustawiając VirtualRelay

Marzy mi się abym mógł dodać Dimmer lub rgbw tak aby w cloud móc wybrać ten typ urządzenia.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zlomar wrote: Sat Dec 27, 2025 3:18 pm Szukam rozwiązania do sterowania przez aplikacje urządzeniami których nie da się "osulować", które mam podłączone do Home Assistant za pomocą innych integracji.
A jak integruje te urządzenia z HA?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

zlomar wrote: Sat Dec 27, 2025 3:18 pm
Zaktualizowałeś i przekompilowałeś źródła?

Ten kanał RGB to tylko wydmuszka.
Aby to zintegrować z czymś dalej, to trzeba w jakiś sposób te dane przekazać (w obie strony).
Nie wiem jak to byś chciał zrobić i ogólnie nie mam za bardzo na to pomysłu.
Może przez mqtt? Zapisywanie wartości w jakichś plikach?
zlomar

vajera wrote: Sat Dec 27, 2025 3:36 pm
zlomar wrote: Sat Dec 27, 2025 3:18 pm Szukam rozwiązania do sterowania przez aplikacje urządzeniami których nie da się "osulować", które mam podłączone do Home Assistant za pomocą innych integracji.
A jak integruje te urządzenia z HA?
np: LocalTuya integration - dimmer który nie ma ESP na pokładzie, Ewelink - sonoff dual R3 wifi, ale to nie wszytko bo mam też Integracje Music Assistant - i jako relay- uruchamiam przez suple stację radiową.
Generalnie mam wiele innych zastosowań VIRTUAL- z którymi sobie poradziłem - i dimmer też mam :)
zlomar

klew wrote: Sat Dec 27, 2025 3:36 pm
zlomar wrote: Sat Dec 27, 2025 3:18 pm
Zaktualizowałeś i przekompilowałeś źródła?

Ten kanał RGB to tylko wydmuszka.
Aby to zintegrować z czymś dalej, to trzeba w jakiś sposób te dane przekazać (w obie strony).
Nie wiem jak to byś chciał zrobić i ogólnie nie mam za bardzo na to pomysłu.
Może przez mqtt? Zapisywanie wartości w jakichś plikach?
Już działa słowo klucz ponowna kompilacja- robiłem aktualizacje ale coś się posypało i dopiero na nowo postawionej VM udało się, teraz już widzę dimmer i RGB - dziękuję.
Tak integracje mam przez mqtt - i teraz otwierają się nowe możliwości.

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zlomar

Jestem już po kolejnych testach RgbCctParsed
w cloud jest dostępny kanał Ściemniacz i oświetlenie RGB
wyciągając dane poprzez MQTT - prawidłowo raportuje ON/OFF i brightness - czyli częściowy sukces :)

Mimo raportowania supported_color_modes: [rgb], atrybut rgb_color pozostaje null lub nie jest aktualizowany przy zmianie kolorów w aplikacji Supla.

Zakładam że to cały czas wersja testowa i w przyszłości pojawi się tak samo jak w supla-device pełne atrybuty rgbw
klew

zlomar wrote: Sun Dec 28, 2025 5:33 pm Jestem już po kolejnych testach RgbCctParsed
w cloud jest dostępny kanał Ściemniacz i oświetlenie RGB
wyciągając dane poprzez MQTT - prawidłowo raportuje ON/OFF i brightness - czyli częściowy sukces :)

Mimo raportowania supported_color_modes: [rgb], atrybut rgb_color pozostaje null lub nie jest aktualizowany przy zmianie kolorów w aplikacji Supla.

Zakładam że to cały czas wersja testowa i w przyszłości pojawi się tak samo jak w supla-device pełne atrybuty rgbw
Nie wiem o czym piszesz :D

W SD4linux nie ma obsługi MQTT (w sensie publikowania z Supli do MQTT).

Chyba, że piszesz o MQTT udostępniane przez serwer Supli - tylko wtedy to jakoś strasznie na około robisz. To maszyna z sd4linux powinna się zintegrować z tym urządzeniem RGB, które masz.
Ale tak, jak pisałem - to jest wydmuszka, a nie działający kanał.

Return to “Supla-device dla Linuxa (sd4linux)”