Na urządzenie mogę wejść po adresie 192.168.4.1 tylko na laptopie Windows 10 pro i tam mogę wpisać inną nazwę sieci wifi oraz hasło, robię SAVE & RESTART i znów 5s przycisk reset na sterowniku by wejść w konfigurację i sprawdzić zmiany, NETWOR NAME się zapisuje ale w polu PASSWORD nie ma nic. Sprawdziłem i wpisywałem kilka razy z różnym SSID z 2 routerów oraz HOTSPOT z iPhone, i za każdym razem nie widać hasła. Natomiast nie jestem w stanie połączyć się ajfonem z SBW w trybie konfiguracji bo w ogóle wifi SBW nie jest widoczne w dostępnych sieciach na ajfonie mimo, że mam wszystko na stole.
Na próbę odłączyłem antenkę na kabelku z SBW ale zauważyłem tylko gorszy sygnał wifi na laptopie.
SBW-02/ANT nie mogę dodać ani połączyć się.
-
dariooshek
Weszło!
Na ajfonie zapomniałem wszystkie zapamiętane sieci wifi, położyłem telefon 5 cm od SBW, włączyłem HOTSPOT, włączyłem wifi w ajfonie, SBW w tryb konfiguracji i na ajfonie pojawiła się SSID sterownika ZAMEL-SBW-02-xxxxxxxxx. Klikam połącz.... Nie można przyłączyć się do sieci "ZAMEL-SBW-02-xxxxxxx".... i w tym samym momencie na adres @ dostaję wiadomość SUPLA - new device has been added to your account... nosz kurwa czemu to nie mogło być prostsze i bardziej intuicyjne!?
Na ajfonie zapomniałem wszystkie zapamiętane sieci wifi, położyłem telefon 5 cm od SBW, włączyłem HOTSPOT, włączyłem wifi w ajfonie, SBW w tryb konfiguracji i na ajfonie pojawiła się SSID sterownika ZAMEL-SBW-02-xxxxxxxxx. Klikam połącz.... Nie można przyłączyć się do sieci "ZAMEL-SBW-02-xxxxxxx".... i w tym samym momencie na adres @ dostaję wiadomość SUPLA - new device has been added to your account... nosz kurwa czemu to nie mogło być prostsze i bardziej intuicyjne!?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Masz włączoną rejestrację urządzeń w Cloud? Łączysz, się z siecią pracującą na 2.4 GHz? Hasło do sieci Wi-Fi na 100% wpisujesz poprawnie?
Last State który tu pokazałeś sugeruje, że sterownik nie znajduje sieci Wi-Fi o takiej nazwie.
Last State który tu pokazałeś sugeruje, że sterownik nie znajduje sieci Wi-Fi o takiej nazwie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
To jest intuicyjne.dariooshek wrote: Sun Dec 28, 2025 10:31 pm Weszło!
Problem najczęściej leży w sieci pracującej w paśmie 5G lub źle wpisanym haśle (np. ze spacją).
Wypisywanie tutaj wulgaryzmów niewiele pomoże.
Na spokojnie, zgodnie z poleceniami @pzygmunt, a uda się na 100%
Pozdrawiam
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
dariooshek
Hasło było poprawnie, bo testowałem na laptopie i ajfonie zapominając sieć wifi i łącząc się ponownie.
Na moim koncie https://cloud.supla.org/ MySupla jest pomarańczowa ramka z wykrzyknikiem w trójkącie i I/O devices registration active z datą do jutra.
W aplikacji na ajfonie> twoje konto > edytuj konto > zaznaczone zaawansowane i wpisany adres email oraz adres servera svrxxx.supla.org
ZAMEL SBW-02
LAST STATE: Registered and ready.,WiFi - Connecting...
Firmware: 2.8.58
GUID: DC2CA0E57586DF1CB1F99D9AFB17B75A
MAC: 08:3A:8D:EB:2E:6E
Wi-Fi Settings
iPhone
Network name
Password
Supla Settings
svr135.supla.org
Server
[email protected]
Urządzenie jest widoczne w aplikacji i na cloud.
Co powinienem zrobić by na przyszłość nie mieć takich kłopotów z dodaniem urządzenie?
Na moim koncie https://cloud.supla.org/ MySupla jest pomarańczowa ramka z wykrzyknikiem w trójkącie i I/O devices registration active z datą do jutra.
W aplikacji na ajfonie> twoje konto > edytuj konto > zaznaczone zaawansowane i wpisany adres email oraz adres servera svrxxx.supla.org
ZAMEL SBW-02
LAST STATE: Registered and ready.,WiFi - Connecting...
Firmware: 2.8.58
GUID: DC2CA0E57586DF1CB1F99D9AFB17B75A
MAC: 08:3A:8D:EB:2E:6E
Wi-Fi Settings
iPhone
Network name
Password
Supla Settings
svr135.supla.org
Server
[email protected]
Co powinienem zrobić by na przyszłość nie mieć takich kłopotów z dodaniem urządzenie?
Fajnie, że działa.dariooshek wrote: Sun Dec 28, 2025 10:44 pm
Co do pytania, to upewnić się, że masz aktualną wersję aplikacji, logujesz się (dodajesz urządzenie) do sieci 2,4G i najlepiej robić to przez aplikację (dodaj urządzenie). Tyle powinno wystarczyć.
Zobacz, tych urządzeń są dziesiątki (jeśli nie setki) tysięcy, a takich postów jak Twój bardzo niewiele.
A jeśli coś nie działa, to zawsze znajdziesz tutaj pomoc
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
dariooshek
Od tego przecież zacząłem. Nie jest to moje pierwsze urządzenie, bo jak wspomniałem wcześniej mam dodane 2 inne SBW-02 kilka miesięcy temu nie pamiętam bym miał takie problemy jak z tym gównem z antenką.Zibi_007 wrote: Sun Dec 28, 2025 11:12 pm
Fajnie, że działa.
Co do pytania, to upewnić się, że masz aktualną wersję aplikacji, logujesz się (dodajesz urządzenie) do sieci 2,4G i najlepiej robić to przez aplikację (dodaj urządzenie). Tyle powinno wystarczyć.
Zobacz, tych urządzeń są dziesiątki (jeśli nie setki) tysięcy, a takich postów jak Twój bardzo niewiele.
A jeśli coś nie działa, to zawsze znajdziesz tutaj pomoc![]()
Obecnie urządzenie jest dodane do mojego konta, ale DISCONNECTED.
Ostatnie ustawienia sieci jakie wprowadzałem przez 192.168.4.1 to był hotspot z ajfona ale urządzenie nie chciało się połączyć i na telefonie link był urywany jakby SBW się łączył i rozłączał co sekundę. Oczywiście, zanim zasugerujecie sprawdzenie czy hotspot dobrze działa, to zrobiłem to i połączyłem sie na próbę laptopem. Działa i linkuje stabilnie.
Aktualnie nie mogę się połączyć z SBW w trybie konfiguracji laptopem tylko ajfonem, odwrotnie niż na początku. No dobra, łączę się i co widzę? Brak jakich danych wpisanych wcześniej. Brak nazwy sieci, hasła, adresów. Jak po restarcie do fabryki, czego nie udało mi się zrobić wcześniej kiedy chciałem, to teraz samo się zrobiło? O co chodzi? No dobra... wpisuję z palca ale tym razem nie SSID hotspota tylko routera (2,4GHz, z NA PEWNO poprawnym hasłem) SAVE & RESTART. Sprawdzam na cloud - urządzenie DISCONNECTED.
-
dariooshek
Przygotowałem sobie młotek do pomocy, ale na razie idę się z tym przespać.
Dziękuję Panowie za podpowiedzi.
Dziękuję Panowie za podpowiedzi.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
To wskazuje jednak na problem z siecią. Laptop pewnie łączył się z wifi na 5GHz, ajfon podobnie. Więc to że się łączą nic nie znaczy. Możesz spróbować zrestartować ruter (czasami pomaga). Przenieść czasowo SBW w pobliże rutera i zobaczyć jak się zachowuje.dariooshek wrote: Sun Dec 28, 2025 11:33 pm Obecnie urządzenie jest dodane do mojego konta, ale DISCONNECTED.
Ostatnie ustawienia sieci jakie wprowadzałem przez 192.168.4.1 to był hotspot z ajfona ale urządzenie nie chciało się połączyć i na telefonie link był urywany jakby SBW się łączył i rozłączał co sekundę. Oczywiście, zanim zasugerujecie sprawdzenie czy hotspot dobrze działa, to zrobiłem to i połączyłem sie na próbę laptopem. Działa i linkuje stabilnie.
Aktualnie nie mogę się połączyć z SBW w trybie konfiguracji laptopem tylko ajfonem, odwrotnie niż na początku. No dobra, łączę się i co widzę? Brak jakich danych wpisanych wcześniej. Brak nazwy sieci, hasła, adresów. Jak po restarcie do fabryki, czego nie udało mi się zrobić wcześniej kiedy chciałem, to teraz samo się zrobiło? O co chodzi? No dobra... wpisuję z palca ale tym razem nie SSID hotspota tylko routera (2,4GHz, z NA PEWNO poprawnym hasłem) SAVE & RESTART. Sprawdzam na cloud - urządzenie DISCONNECTED.
Jak wejdziesz w tryb konfiguracji to nie zobaczysz wcześniej wpisanego hasła z powodów bezpieczeństwa. Co najwyżej możesz je wpisać od nowa (ale nie musisz), ale raczej tylko wtedy, kiedy w statusie zobaczyć jakiś błąd wskazujący na błędne hasło.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
dariooshek
Czytałem wszystko co napisałem? Gdzie jest cokolwiek o łączeniu się z 5GHz? Mam wszystko na stole, router, laptop, telefon, SBW.malarz wrote: Sun Dec 28, 2025 11:40 pm
To wskazuje jednak na problem z siecią. Laptop pewnie łączył się z wifi na 5GHz, ajfon podobnie. Więc to że się łączą nic nie znaczy. Możesz spróbować zrestartować ruter (czasami pomaga). Przenieść czasowo SBW w pobliże rutera i zobaczyć jak się zachowuje.
Jak wejdziesz w tryb konfiguracji to nie zobaczysz wcześniej wpisanego hasła z powodów bezpieczeństwa. Co najwyżej możesz je wpisać od nowa (ale nie musisz), ale raczej tylko wtedy, kiedy w statusie zobaczyć jakiś błąd wskazujący na błędne hasło.
Powiesz coś pożytecznego?