Mam kilka pytań wynikających z dotychczasowych obserwacji i różnych prób dodania SBW-02/ANT do konta/aplikacji.
1. Dla czego nie mogę teraz połączyć się laptopem bezpośrednio ze sterownikiem po wifi w trybie konfiguracji?
Znajduję sieć ZAMEL-SBW-02-xxxxx, zabezpieczenie: otwarta, klikam połącz... nawiązywanie połączenia... Nie można nawiązać połączenia. Dzieje się tak od momentu próby dodania urządzenia ajfonem po IP. Czy powinienem zmienić adres karty sieciowej na stały z zakresu 192.168.4.x?
2. Jak zrobić reset SBW do fabryki, by spróbować od początku przez apkę na telefonie.
Usunąłem urządzenie z konta i spróbowałem dodać od nowa zgodnie z zaleceniami przez aplikację w telefonie.
SBW-02/ANT nie mogę dodać ani połączyć się.
-
dariooshek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dariooshek
W My Supla status CONNECTED !
Załapało dopiero jak antenkę postawiłem przy samym routerze. Gdy odsuwam od routera to traci połączenie w odległości ok 80 cm.
Co powiecie? Że mam połączyć po 2.4GHz a nie po 5 GHz?
Załapało dopiero jak antenkę postawiłem przy samym routerze. Gdy odsuwam od routera to traci połączenie w odległości ok 80 cm.
Co powiecie? Że mam połączyć po 2.4GHz a nie po 5 GHz?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zrób po kolei jak poniżej:
1. Usuń SBW-02 z Cloud.
2. Wyłącz całkowicie wszystkie swoje urządzenia sieciowe włącznie z routerem operatora (wszystkie routery, access pointy, itd.).
3. Wykonaj reset SBW-02 do ustawień fabrycznych:
- naciśnij i przytrzymaj fizyczny przycisk CONFIG na urządzeniu SBW-02 aż dioda LED zacznie szybko migać,
- zwolnij przycisk CONFIG i naciśnij i przytrzymaj przycisk CONFIG ponownie aż dioda LED mignie raz,
- zwolnij przycisk CONFIG, po kilkunastu sekundach dioda powinna migać szybko.
4. Udostępnij na drugim smartfonie (żony/męża, dziewczyny/chłopaka, ojca/matki, dziecka, itp.) sieć Wi-Fi działającą na częstotliwości 2.4 GHz.
5. Połącz się laptopem z siecią Wi-Fi udostępnioną ze smartfona i włącz w Cloud rejestrację urządzeń.
6. Na swoim smartfonie (zdaje się jest to iPhone) sprawdź, czy aplikacja SUPLA ma wszystkie potrzebne uprawnienia, w tym dostęp do lokalizacji.
7. Uruchom w aplikacji SUPLA kreatora dodawania urządzeń. Podaj dane do sieci Wi-Fi udostępnionej z drugiego smartfona.
8. Sprawdź w CLOUD, czy SBW dodał się poprawnie.
Jeśli zrobisz powyższe kroki i będzie to działać, to musisz wtedy poprawnie skonfigurować swoją sieć LAN/Wi-Fi.
1. Usuń SBW-02 z Cloud.
2. Wyłącz całkowicie wszystkie swoje urządzenia sieciowe włącznie z routerem operatora (wszystkie routery, access pointy, itd.).
3. Wykonaj reset SBW-02 do ustawień fabrycznych:
- naciśnij i przytrzymaj fizyczny przycisk CONFIG na urządzeniu SBW-02 aż dioda LED zacznie szybko migać,
- zwolnij przycisk CONFIG i naciśnij i przytrzymaj przycisk CONFIG ponownie aż dioda LED mignie raz,
- zwolnij przycisk CONFIG, po kilkunastu sekundach dioda powinna migać szybko.
4. Udostępnij na drugim smartfonie (żony/męża, dziewczyny/chłopaka, ojca/matki, dziecka, itp.) sieć Wi-Fi działającą na częstotliwości 2.4 GHz.
5. Połącz się laptopem z siecią Wi-Fi udostępnioną ze smartfona i włącz w Cloud rejestrację urządzeń.
6. Na swoim smartfonie (zdaje się jest to iPhone) sprawdź, czy aplikacja SUPLA ma wszystkie potrzebne uprawnienia, w tym dostęp do lokalizacji.
7. Uruchom w aplikacji SUPLA kreatora dodawania urządzeń. Podaj dane do sieci Wi-Fi udostępnionej z drugiego smartfona.
8. Sprawdź w CLOUD, czy SBW dodał się poprawnie.
Jeśli zrobisz powyższe kroki i będzie to działać, to musisz wtedy poprawnie skonfigurować swoją sieć LAN/Wi-Fi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Te urządzenia działają tylko na 2.4.dariooshek wrote: Mon Dec 29, 2025 12:51 am W My Supla status CONNECTED !
Co powiecie? Że mam połączyć po 2.4GHz a nie po 5 GHz?![]()
Albo uszkodzone jest złącze antenowe (może po stronie esp), albo
80 co od routera mas takie zaszumienie pasma, że nie łączy się z AP. Mieliśmy taki przypadek. Odsuń od AP na 10m i wtedy sprawdź. Jeśli nie zadziała to skontaktuj się z Mirkiem. Być może trzeba będzie to SBW wymienić.
Mieliśmy też takie przypadki, że routery Tenda resetowały urządzenia w trybie AP. Była na to łatka. Może runiesz coś podobnego choć z Mikrotikami raczej nie było problemów poza jednym przypadkiem z DHCP ale na to też była łatka.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja bym obstawiał, że coś jest nie tak z antenką tego SBW. Ogólnie gdy nie ma anteny podłączonej, to zasięg jest bardzo słaby i może łapać tylko, gdy jest blisko routera/AP.
Możliwe, że u Ciebie złącze antenowe nie jest poprawnie podłączone, albo coś w tym stylu.
Ogólnie masz zarówno problemy z tym, żeby SBW podłączyło się do domowej Wi-Fi. Działa tylko na bardzo krótkiej odległości.
W drugą stornę też jest problem, tzn. gdy włączasz tryb cfg, to masz trudność, aby telefon/laptop się podłączył do tego Wi-Fi.
Na 99% problem z anetną w SBW.
Teraz Mirek (z Zamela) ma przerwę świąteczną. Za tydzień w poniedziałek wraca - możesz mu wysłać i wymieni na nowy, a to SBW sprawdzi.
Myślę, że możesz też spróbować delikatnie otworzyć obudowę. Nie wiem jak SBW-02/ANT jest zbudowawany, ale w innych urządzeniach z zewnętrzną antenką, jest złącze antenowe - jeśli w SBW jest tak samo, to może po prostu w środku nie było dobrze podłączone i się wypięło.
Możliwe, że u Ciebie złącze antenowe nie jest poprawnie podłączone, albo coś w tym stylu.
Ogólnie masz zarówno problemy z tym, żeby SBW podłączyło się do domowej Wi-Fi. Działa tylko na bardzo krótkiej odległości.
W drugą stornę też jest problem, tzn. gdy włączasz tryb cfg, to masz trudność, aby telefon/laptop się podłączył do tego Wi-Fi.
Na 99% problem z anetną w SBW.
Teraz Mirek (z Zamela) ma przerwę świąteczną. Za tydzień w poniedziałek wraca - możesz mu wysłać i wymieni na nowy, a to SBW sprawdzi.
Myślę, że możesz też spróbować delikatnie otworzyć obudowę. Nie wiem jak SBW-02/ANT jest zbudowawany, ale w innych urządzeniach z zewnętrzną antenką, jest złącze antenowe - jeśli w SBW jest tak samo, to może po prostu w środku nie było dobrze podłączone i się wypięło.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Nie napisałeś wprost, że nie masz sieci o tych samych nazwach w dwóch pasmach. A w laptopie na ogół nie bardzo jest możliwość wyboru częstotliwości.dariooshek wrote: Sun Dec 28, 2025 11:52 pm Czytałem wszystko co napisałem? Gdzie jest cokolwiek o łączeniu się z 5GHz? Mam wszystko na stole, router, laptop, telefon, SBW.
Powiesz coś pożytecznego?
Jest spora szansa, że przeglądarka wymusza https a ten Zamel chyba działa jedynie po http. Pomaga wtedy zmiana przeglądarki lub tryb prywatny.dariooshek wrote: Mon Dec 29, 2025 12:20 am 1. Dla czego nie mogę teraz połączyć się laptopem bezpośrednio ze sterownikiem po wifi w trybie konfiguracji?
Znajduję sieć ZAMEL-SBW-02-xxxxx, zabezpieczenie: otwarta, klikam połącz... nawiązywanie połączenia... Nie można nawiązać połączenia. Dzieje się tak od momentu próby dodania urządzenia ajfonem po IP. Czy powinienem zmienić adres karty sieciowej na stały z zakresu 192.168.4.x?
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
dariooshek
Jprd!...
Wchodzę na clouda do MySupla klikam to nieszczęsne DEVICE daje DELETE i od razu dostaję powiadomienie na maila SUPLA - new device has been added to yuor account :/
odświeżam clouda i mam je z powrotem dodane do konta.
Wchodzę na clouda do MySupla klikam to nieszczęsne DEVICE daje DELETE i od razu dostaję powiadomienie na maila SUPLA - new device has been added to yuor account :/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jprd!..., wystarczy wyłączyć rejestrowanie urządzeń.dariooshek wrote: Mon Dec 29, 2025 6:03 pm Jprd!...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
dariooshek
Przecież to takie oczywiste, że nie wystarczy kliknąć DELETE.... :/
Wyłączam rejestrację urządzeń, zaznaczam podejrzanego, przełączam z CHANNELS na DEVICE, klikam DELETE, włączam rejestrację i mam go z powrotem.
Kilka godzin walki, by dodać, a teraz nie mogę usunąć.... eh
Wyłączam rejestrację urządzeń, zaznaczam podejrzanego, przełączam z CHANNELS na DEVICE, klikam DELETE, włączam rejestrację i mam go z powrotem.
Kilka godzin walki, by dodać, a teraz nie mogę usunąć.... eh
-
dariooshek
Odwalił się po resecie do fabryki, ale powiadomienie na majla o usunięciu nie dostałem.
Teraz od początku w innej lokalizacji z innym routerem.
Teraz od początku w innej lokalizacji z innym routerem.