Tak - wiem że nie ma MQTT - w wątkach na forum @Goral64 pisał że udostępnił obsługę MQTT - ale chyba już bez aktualizacji tego RgbCctParsed.
Tak - testowałem przez MQTT udostępniane przez serwer Supla. -(być może na około ale nie mam innej drogi )
Supla Virtual Device - nie ma już aktualizacji od 5 lat.
Założenie mam takie że wszystko chcę sterować przez aplikację supla: - dodawanie wirtualnych kanałów jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich przypadków kiedy nie mogę wgrać softu do esp - supli, lub po prostu jakąś informacje chce widzieć w supla lub jakąś automatyzację którą przygotowałem w HA chcę sterować w aplikacji supla.
Dlatego drążę ten wątek z Dimmer i rgb, i skoro ta wydmuszka umożliwia dzisiaj już obsługę dimmer = brightness, oraz ON\OFF - to może niewielkim nakładem będzie możliwe dodać obsługę rgb ? albo obsługę MQTT.
Dimmer lub RGBW
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie mogę dodać do tego sd4 Linux jakąś obsługę sterowania.
Tylko nie mam pomysłu jak. Dlatego w kółko pytam jak tym chcesz sterować?
Mogę z sd4linux odpalać jakieś komendy cli, mogę pisać do pliku, można też rozszerzyć integrację mqtt (ale tego nie pamiętam jak działa).
Pytanie więc: jak tym sterujesz?
Wchodzisz w cli w Linuxie i co robisz aby sterować tym urządzeniem?
Albo jak je integrujesz z ha?
Tylko nie mam pomysłu jak. Dlatego w kółko pytam jak tym chcesz sterować?
Mogę z sd4linux odpalać jakieś komendy cli, mogę pisać do pliku, można też rozszerzyć integrację mqtt (ale tego nie pamiętam jak działa).
Pytanie więc: jak tym sterujesz?
Wchodzisz w cli w Linuxie i co robisz aby sterować tym urządzeniem?
Albo jak je integrujesz z ha?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
zlomar
- Has thanked: 1 time
Mam kilka Integracji w HA , ale dzisiaj tego nie robię przez cli w Linuxie
1. LocalTuya integration - za jej pomocą podłączony MOES Wifi dimmer 2 gang. z chipem BK7231N - i później w HA skrypt łączący tą integracje z MQTT Supli
2. WLED - integracja przez MQTT
3. Ewelink - sonoff dual r3 łączę encje za pomocą automatyzacji CH1=VMCH1, CH2=VMCH2 ( tutaj VM to wirtualny kanał z sd4linux)
4. ESPHome - esp32c3 pasek led ws2812 i w nim wpis.
Przykład z ESPHome
light:
- platform: esp32_rmt_led_strip
id: led_rgb_sypialnia
name: "esp32-c3-led"
pin: GPIO10
num_leds: 50
rgb_order: GRB
chipset: ws2812
restore_mode: ALWAYS_OFF
# Dodajemy efekty, skoro mamy koło kolorów
effects:
- pulse:
# --- SYNCHRONIZACJA Z SUPLA (TYLKO JASNOŚĆ I STAN) ---
binary_sensor:
- platform: homeassistant
id: supla_state
entity_id: light.supladevice_vm_rgb_lighting
on_state:
then:
- if:
condition:
lambda: 'return x;'
then:
- light.turn_on: led_rgb_sypialnia
else:
- light.turn_off: led_rgb_sypialnia
sensor:
id: supla_brightness_sync
entity_id: light.supladevice_vm_dimmer
attribute: brightness
filters:
- filter_out: nan
on_value:
then:
- light.control:
brightness: !lambda "return x / 255.0f;"
Na dzisiaj dodaję sobie w supla-device.yaml - "na około - wiem , wiem" - w efekcie otrzymuję virtualny kanał w cloud
kilka wpisów jako chanels:
- type: VirtualRelay
name: vr10
name: vr11
- type: RgbCctParsed
name: RGBdimmer1
i widać to tak:
![Image]()
mam nadzieję że to trochę rozjaśni albo odwrotnie bardziej skomplikuje. Ale u mnie to działa i mam coraz więcej pomysłów bo cel ma jeden aby sterowanie wszystkim odbywało się z poziomu aplikacji SUPLA na telefonie, zresztą rodzinka się przyzwyczaiła.
Wiem że mógłbym t wszystko zamienić na dedykowany dashboard w HA - ale Ja chce SUPLA
Może sama idea stworzenia sd4Linux była zupełnie inna dlatego moje pomysły są na około ale dla mnie są funkcjonalne i na tą chwilę nie znalazłem innego rozwiązania. W kolejce stoi przekazanie danych z czujników temp , ruchu i rodzą się nowe pomysły.
1. LocalTuya integration - za jej pomocą podłączony MOES Wifi dimmer 2 gang. z chipem BK7231N - i później w HA skrypt łączący tą integracje z MQTT Supli
2. WLED - integracja przez MQTT
3. Ewelink - sonoff dual r3 łączę encje za pomocą automatyzacji CH1=VMCH1, CH2=VMCH2 ( tutaj VM to wirtualny kanał z sd4linux)
4. ESPHome - esp32c3 pasek led ws2812 i w nim wpis.
Przykład z ESPHome
light:
- platform: esp32_rmt_led_strip
name: "esp32-c3-led"
pin: GPIO10
num_leds: 50
rgb_order: GRB
chipset: ws2812
restore_mode: ALWAYS_OFF
# Dodajemy efekty, skoro mamy koło kolorów
effects:
- pulse:
# --- SYNCHRONIZACJA Z SUPLA (TYLKO JASNOŚĆ I STAN) ---
binary_sensor:
id: supla_state
entity_id: light.supladevice_vm_rgb_lighting
on_state:
then:
- if:
condition:
lambda: 'return x;'
then:
- light.turn_on: led_rgb_sypialnia
else:
- light.turn_off: led_rgb_sypialnia
sensor:
id: supla_brightness_sync
entity_id: light.supladevice_vm_dimmer
attribute: brightness
filters:
- filter_out: nan
on_value:
then:
- light.control:
brightness: !lambda "return x / 255.0f;"
Na dzisiaj dodaję sobie w supla-device.yaml - "na około - wiem , wiem" - w efekcie otrzymuję virtualny kanał w cloud
kilka wpisów jako chanels:
name: vr10
name: vr11
- type: RgbCctParsed
name: RGBdimmer1
i widać to tak:
mam nadzieję że to trochę rozjaśni albo odwrotnie bardziej skomplikuje. Ale u mnie to działa i mam coraz więcej pomysłów bo cel ma jeden aby sterowanie wszystkim odbywało się z poziomu aplikacji SUPLA na telefonie, zresztą rodzinka się przyzwyczaiła.
Wiem że mógłbym t wszystko zamienić na dedykowany dashboard w HA - ale Ja chce SUPLA
Może sama idea stworzenia sd4Linux była zupełnie inna dlatego moje pomysły są na około ale dla mnie są funkcjonalne i na tą chwilę nie znalazłem innego rozwiązania. W kolejce stoi przekazanie danych z czujników temp , ruchu i rodzą się nowe pomysły.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.