Sonoff SV - 2 kontaktrony

tqlis

Cześć
proszę o wyjaśnienie, czemu w claud,supla.org w konfiguracji funkcji: otwarcie/zamknięcie bramy garażowej nie ma wyboru pomiędzy czujnikiem odpowiadającym za otwarcie i zamknięcie, a jest wybór pomiędzy otwarciem, a otwarciem pośrednim?

Mam wgraną kompilację z dwoma kontaktronami i chciałbym, aby jeden był odpowiedzialny za otwarcie, a drugi za zamknięcie.

Jak robię, tak jak niżej, to jeden "koliduje" z drugim
- I czujnik:
Funkcja: czujnik otwarcia bramy garażowej
Czujnik całkowitego otwarcia dla kanału: otwarcie/zamknięcie bramy garażowej

- II czujnik:
Funkcja: czujnik otwarcia bramy garażowej
odwrócona logika: tak
Czujnik całkowitego otwarcia dla kanału: jak wybiorę "otwarcie/zamknięcie bramy garażowej", to znika przypisany kanał do czujnika I

Wychodzi na to, że jeden kontaktron może robić tylko za czujnik otwarcia, a drugi za otwarcie pośrednie, co jest wizualizowane ikonką 50%.
Czyżby rozwiązaniem jest zmiana ikonki od otwarcia pośredniego na zamknięte?
tqlis

No i się wyjaśniło.
Powyższe, to były moje I kroki z tym, więc trochę pomieszałem.

Przespałem się z tym, 2h analizy i podpiąłem kontaktrony na sucho i wszystko działa jak powinno.
I kontaktron ma sygnalizować zamknięcie bramy: przypisany jest do "Czujnik całkowitego otwarcia dla kanału" i odwrócona logika włączona
II kontaktron ma sygnalizować otwarcie bramy: przypisany jest do do "Czujnik pośredniego otwarcia dla kanału"

Potem te czujniki przypisanie widać też w przekaźniku.

Tak to działa, może komuś kto zaczyna zabawę się przyda:
Brama zamknięta, kontaktron 1 zwarty, ikonka prawidłowa -> Naciskam "otwórz"
Brama się otwiera, kontaktron 1 się rozwiera i brama sobie jedzie do góry -> Ikonka 50% w apk
Brama otwarta, kontaktron 2 zwarty, ikonka zmienia się na prawidłową -> Można nacisnąć "zamknij"

Zastanawia mnie jedynie, czemu autorzy nie nazwali tego po prostu: czujnik całkowitego otwarcia i czujnik całkowitego zamknięcia?
A stan pośredni wizualizowałaby i tak ikonka 50%.
No bo teraz, to czujnik pośredni zamontowany jest na końcu, a nie po środku.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

tqlis wrote: Tue Dec 23, 2025 9:08 am No i się wyjaśniło.
Witaj na forum i fajnie, że sobie radzisz :D

Już dwa tematy, w obu pytania, na które sam sobie po czasie odpowiadasz :)

Na pytanie "dlaczego tak jest" - trudno odpowiedzieć. Tak to dawno temu Przemek dodał i tak to jest :).

Nie ma czegoś takiego jak "czujnik całkowitego otwracia" w Cloud. Jest "czujnik otwarcia" - do którego podłączamy czujnik w taki sposób, aby sygnalizował "otwarte", gdy nie jest "całkowicie zamknięte". Pewnie lepiej by go było nazwać "czujnik całkowitego zamknięcia" - ale z drugiej strony funkcja kanału czujnika nazywa się "czujnik otwarcia" :D. Więc tak trochę się to gryzie.

"Czujnik pośredniego otwarcia" też nie ma najlpeszej nazwy i jest mylący. Bo w zasadzie "pośrednie otwarcie" on sygnalizuje, gdy brama nie jest całkowicie otwarta. Więc także stan "całkowitego zamknięcia" ten czujnik raportuje jako "pośrednie otwarcie" :P.

Może kiedyś ktoś się nad tym pochyli i jakoś lepiej to opisze :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tqlis

Ja ten czujnik otwarcia zamontowałem w miejscu, kiedy brama jest fizycznie zamknięta i odwróciłem logikę w czujniku (założyłem, że odwrócenie logiki, to taka zmiana ikony na pokazującą zamknięcie).

Wolę, aby informacja o zamkniętej fizycznie bramie była wystawiana przez konkretny czujnik.

No i jakoś finalnie to się trzyma logiki.
Jedynie ta kwestia nazewnictwa jest pokrętna, jeżeli się nie poświęci trochę czasu. Potem już można to rozpracować.

Ponadto zastanawiam się jeszcze, co w przypadku, jak z supla zamknę bramę, a ktoś po 3 minutach ją otworzy z pilota. Supla sprawdza (jest 5 prób, co 60s) , czy zamknięte, a tu ktoś otwiera i wyjeżdżając autem nagle mu się zamyka brama na dach auta :)
Trzeba będzie chyba ograniczyć się do jednej próby, tym bardziej, że zamierzam z tego korzystać będąc na miejscu - brakowało mi pilota, aby czasem wejść do garażu od dworu, a pilot schowany w aucie.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Supla przestaje sprawdzać w momencie osiągnięcia celu. Dodatkowo możesz zmienić sposób weryfikacji na aktywny wtedy jak tylko zmieni się stan czujnika na oczekiwany to przestanie ponawiać próby.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tqlis

Taka sytuacja:
Aktywne sprawdzanie zamknięcia (mam ustawione 5 prób):
1. Brama otwarta -> ikonka "brama otwarta"
1. Wybieram zamknij bramę z supla -> startuje odliczanie 60 sek. oraz podany zostaje impuls
2. Brama zaczyna się zamykać -> Ikonka zmienia stan na 50%
3. Po około 10 sek. w trakcie zamykania zatrzymuję bramę z ręki, z poziomu napędu.
4. System dolicza do 60 sek. i wykrywa, że nie został osiągnięty stan zamknięcia bramy
5. Podany zostaje impuls -> Brama się otwiera (tak to po prostu działa, że w zależności co robiła brama to pierwsze zwarcie pinów daje komendę stop, a drugie naciśnięcie powoduje powrót do stanu)
6. Brama otwarta -> ikonka "brama otwarta"
7. System dolicza znowu do 60 sek. w ramach próby i wykrywa, że nie został osiągnięty stan zamknięcia
8. Podany zostaje impuls -> Brama się zamyka -> ikonka "50%"
9. Brama zamknięta -> "brama zamknięta" (bo najechało na kontaktronon, w którym mam zaznaczoną odwrotną logikę)
10. Ponieważ zaznaczyłem sprawdzanie aktywne, to nawet jak szybko otworzę, to system już nie podejmuje prób.
Czyli wszystko OK.

Aktywne sprawdzanie otwarcia (mam też ustawione 5 prób):
- Tutaj, po zatrzymaniu bramy z ręki po kilku sekundach, system nie podejmuje prób dążenia do pożądanego wybranego stanu otwarcia.

Czy to związane jest z tym, że na kontaktonie 1 odpowiedzialnym u mnie za zamknięcie mam wybraną odwrotną logikę?
Normalnie, to w supla.claud ten kontktron ma funkcję: otwieranie/zamykanie bramy garażowej i ja zaznaczyłem odwrotną logikę, aby "robił" za zamknięcie.
A kontaktron 2 przypisany jest do kanału otwarcia pośredniego bez odwróconej logiki.

Generalnie najważniejsze dla mnie było kontrolowanie zamknięcia i tak też to działa. Po prostu zastanawiam się, czemu nie kontroluje otwarcia :)
Last edited by tqlis on Mon Dec 29, 2025 12:51 pm, edited 2 times in total.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

tqlis wrote: Mon Dec 29, 2025 12:47 pm
.....
- Tutaj, po zatrzymaniu bramy z ręki po kilku sekundach, system nie podejmuje prób dążenia do pożądanego wybranego stanu otwarcia.
Co oznacza "zatrzymanie bramy z ręki", bo jest różnica między zatrzymaniem z pilota, a zatrzymaniem poprzez aplikację - gdzie "Supla wie" o tym zatrzymaniu z aplikacji i dlatego nie jest ponawiany dalej impuls do sterowania.
tqlis

Zatrzymanie z ręki = zatrzymanie z poziomu napędu guzikiem albo od odbiornika RF podpiętego równolegle do bramy z wyjściem sonofa sv. Takie zatrzymanie może też spowodować skrajnie niezrównoważony kot. Nie chodzi o apk supla.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Nie pomogę w rozwiązaniu Twojego problemu, bo mam tylko jeden kontaktron i działa to zgodnie z moimi oczekiwaniami. Pozycji pośredniej bramy nie kontroluję. Natomiast nie rozumiem dlaczego musiałeś odwrócić logikę kontaktronu dla " zamknięcia bramy". Czy nie zmieniłeś przypadkiem ikon na pokazujące odwrotny stan, a to wymusiło odwróconą logikę? Może ktoś, kto używa dwóch kontaktronów wypowie się w tym temacie.

edit;
Pomyliłem się, co do tej odwróconej logiki. Sprawdziłem i też tak mam. :)
tqlis

Robiłem wiele prób na sucho i tylko odwrócenie logiki na kontaktronie 1 pozwoliło uzyskać trzy stany wizualizacji w apk.
W menu czujnika (nazwalem to sobie kontaktron 1) nie ma do wyboru pomiędzy czujnikiem otwarcia, a zamknięcia. Jest tylko na sztywno jedna funkcja: czujnik otwarcia i niżej możliwość przypisania tego do urządzenia jako: czujnik całkowitego otwarcia lub pośredniego otwarcia.
Dlatego pasowało odwrocić logikę, to wg mnie zmiana nazewnictwa z otwarcia -> zamknięcia i pewnie system podstawia ikonkę, że jak ten kontaktron jest zwarty, to w apk pokazuje, że brama zamknięta, no bo jest fizycznie zamknięta.

Drugi czujnik opisałem jako kontaktron 2 i tutaj nie zmieniałem logiki i przypisany jest do urządzenia jako czujnik pośredniego otwarcia. Jak ten kontaktron jest zwarty, a kontaktron 1 rozwarty, to apk pokazuje ikonkę, że brama otwarta, bo tak fizycznie jest.

Jak magnes przemieszcza się pomiędzy kontaktronami, to apk pokazuje 50%.

Edit: a może te czujniki przypisuje się do chmury tak prawdę mówiąc :) No bo sonof nie wie przecież, ktory czujnik za co odpowiada.
No i myślę, że to sprawdzanie przez system działa pomiędzy jednym z dwóch:
- jak czunik otwarcia ma odwróconą logikę, czyli oznaczyliśmy to jako czujnik zamknięcia przez to odwrócenie logiki i zamontowaliśmy, że jest zwarty jak brama faktycznie zamknięta - wtedy sprawdzanie tyczy się tego stanu: zamknięcia
Lub
- jak czujnik otwarcia nie ma odwróconej logiki, czyli robi za czujnik otwarcia i powinien być tak zamontowany, że przy zwarciu brama jest fizycznie otwarta - więc sprawdzanie tyczy się tego stanu: otwarcia.

Return to “Pomoc”