Co do problemu z ponawianiem otwarcia, to być może nikt tego do końca nie sprawdził i może się okazać, że jest to jakiś błąd. W sumie to nie widzę potrzeby takiej funkcjonalności, ale to jest subiektywne odczucie.
Sonoff SV - 2 kontaktrony
Widzę
, że przeanalizowałeś dokładnie sterowanie bramy,. Ja mam tylko jeden czujnik i nie ponawiam prób odpowiedniego sterowania, bo zaburzyło by to sterowanie mojej bramy, gdzie mam automatyczne zamykanie po 30 sekundach.
Co do problemu z ponawianiem otwarcia, to być może nikt tego do końca nie sprawdził i może się okazać, że jest to jakiś błąd. W sumie to nie widzę potrzeby takiej funkcjonalności, ale to jest subiektywne odczucie.
-
tqlis
Patrząc na to, że faktycznie bardziej porządany jest stan zamknięcia niż otwarcia, to może to nie jest błąd tylko takie założenie. A w zasadzie to nawet można sobie zadecydować (po 35h testow i przemyśleń), który stan ma być pilnowany.
W błąd wprowadza delikatnie lista możliwych sprawdzeń, bo tam jest pozycja: i otwarcia, i zamknięcia, i do każdej można wybrać niezależnie ilość prób.
Łatwiej byłoby to ogarnąć, gdyby po prostu z listy można było wybrać pomiędzy czujnikiem otwarcia i czujnikiem zamknięcia. A ikona 50% podstawialaby się jak oba czujniki są rozwarte.
Tym bardziej, że intuicyjnie wydawać by się mogło, że jak ktoś podpina dwa kontaktrony, to raczej zawsze chce, aby jeden był od zamknięcia, a drugi od otwarcia.
Tak czy owak, działa bardzo fajnie.