Dodatkowa diagnostyka modułów ESP

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Adamo28

Przeglądałem grupy na fb związane z supla i przewiną się problem z połączeniem się sonoffa do sieci gdzie dioda led pulsuje powoli i nie łączy się z chmurą. Teraz bez sprawdzenia terminala praktycznie nie ma żadnej innej informacji co jest nie tak, czy esp wisi i nie może uzyskać IP, czy rejestracja nie włączona, czy kanały się rozjechały. No i tak sobie myślę że tych najbardziej popularnych problemów łączeniowych nie ma aż tak dużo i można by było na podstawie zgłoszonego błędu mignąć diodą w jakimś trybie testowym np po DubleReset lub jakoś inaczej np. raz na brak włączonej rejestracji, dwa mignięcia na konflikt kanałów, trzy mignięcia na brak połączenia z wifi etc. W wemosach i pochodnych ja obecnie wpinam się telefonem z przelotką OTG i apką z terminalem żeby zobaczyć co tam się dzieje ale jak nie ma takiej możliwości to i mrugnięcie ledem było by pomocne. Było już to kiedyś rozważane ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Adamo28 wrote: Mon Dec 29, 2025 6:13 pm Przeglądałem grupy na fb związane z supla i przewiną się problem z połączeniem się sonoffa do sieci gdzie dioda led pulsuje powoli i nie łączy się z chmurą. Teraz bez sprawdzenia terminala praktycznie nie ma żadnej innej informacji co jest nie tak, czy esp wisi i nie może uzyskać IP, czy rejestracja nie włączona, czy kanały się rozjechały. No i tak sobie myślę że tych najbardziej popularnych problemów łączeniowych nie ma aż tak dużo i można by było na podstawie zgłoszonego błędu mignąć diodą w jakimś trybie testowym np po DubleReset lub jakoś inaczej np. raz na brak włączonej rejestracji, dwa mignięcia na konflikt kanałów, trzy mignięcia na brak połączenia z wifi etc. W wemosach i pochodnych ja obecnie wpinam się telefonem z przelotką OTG i apką z terminalem żeby zobaczyć co tam się dzieje ale jak nie ma takiej możliwości to i mrugnięcie ledem było by pomocne. Było już to kiedyś rozważane ?
A przełączenie w config, wejście przez 192.168.4.1 nie pokazuje nic w last state?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

StatusLed.h:

Code: Select all

NETWORK_CONNECTING /* initial state 2000/2000 ms */,
SERVER_CONNECTING /* flashing 500/500 ms */,
REGISTERED_AND_READY /* stable ON or OFF depending on config */,
CONFIG_MODE /* quick flashing 100/100 ms */,
Jest reszta przygotowana:

StatusLed.cpp:

case STATUS_UNKNOWN:
case STATUS_ALREADY_INITIALIZED:
case STATUS_MISSING_NETWORK_INTERFACE:
case STATUS_UNKNOWN_SERVER_ADDRESS:
case STATUS_UNKNOWN_LOCATION_ID:
case STATUS_ALL_PROTOCOLS_DISABLED:
case STATUS_SERVER_DISCONNECTED:
case STATUS_ITERATE_FAIL:
case STATUS_TEMPORARILY_UNAVAILABLE:
case STATUS_INVALID_GUID:
case STATUS_CHANNEL_LIMIT_EXCEEDED:
case STATUS_PROTOCOL_VERSION_ERROR:
case STATUS_BAD_CREDENTIALS:
case STATUS_LOCATION_CONFLICT:
case STATUS_CHANNEL_CONFLICT:
case STATUS_DEVICE_IS_DISABLED:
case STATUS_LOCATION_IS_DISABLED:
case STATUS_DEVICE_LIMIT_EXCEEDED:
case STATUS_REGISTRATION_DISABLED:
case STATUS_MISSING_CREDENTIALS:
case STATUS_INVALID_AUTHKEY:
case STATUS_NO_LOCATION_AVAILABLE:
case STATUS_UNKNOWN_ERROR:
https://github.com/anarhbania/Supla
Adamo28

Jak teraz patrzę to i w GG jest tylko trzeba sobie okodować każdy case. Tych parę trybów które obecnie są zrobione na częstotliwości pulsowania diodą zacznie się zlewać i ciężko będzie złapać większą ilość przypadków żeby się nie myliło. Gdzieś na softstartach AB widziałem taką ładną diagnostykę zrobioną na powtarzalnej ilości solidnych mignięć wskazując konkretną liczbę odnoszącą się do tabeli błędów, proste, funkcjonalne. Myślicie że da się to zrobić bez większej modyfikacji samej biblioteki korzystając już z tego co jest tam zaimplementowane tak żeby się nie odpaliło

case PACZKOW_WE_HAVE_A_PROBLEM:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Adamo28 wrote: Tue Dec 30, 2025 8:29 am
Zerknij sobie na "NOT_CONFIGURED_MODE" - tam jest podwójne mignięcie.
Analogicznie możesz sobie dodać potrójne, poczwórne itd.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”