Zmiany infrastrukturalne w 2026r.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Szac, różnica w czasie dostępu do danych wyraźnie zauważalna.pzygmunt wrote: Fri Jan 02, 2026 6:18 pm svr2,3,23 działają już w oparciu o TSDB. Jeśli ktoś ma tam konto to proszę poprzeglądać wykresy, spróbować ponownie pobrać itp. obserwując czy czegoś nie zepsuliśmy.
Chwilę mni mnie było na forum. Myliłem się myśląc, że okres świąteczny będzie luźny
Mistrzu! Mam pytanie; czy aktualne prace mogą mieć wpływ na rejestrowanie nowych urządzeń? Chciałem dodać wyłącznik, ale nie może się zarejestrować. Próbowałem na koncie syna i poszło bez problemu. W "LAST STATE: Rejestracja w toku", serwer 8. Limity jeszcze nie osiągnięte.
Ponieważ muszę wyjechać, więc jutro dopiero ponowię próby.
edit; Teraz w "LAST STATE: Urządzenie jest rozłączone".
edit; Teraz w "LAST STATE: Urządzenie jest rozłączone".
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Muszę się ugryźć w język. Niestety dzisiaj wyłapaliśmy bug-a, który powodował, że w określonej sytuacji nie zapisywaliśmy danych licznika energii do bazy danych. Problem występował jeśli licznik miał zera na wszystkich fazach we wszystkich wymienionych niżej polach:
Energia czynna zwrócona,
energia indukcyjna,
energia pojemnościowa,
bilans międzyfazowy wektorowy - czynna pobrana,
bilans międzyfazowy wektorowy - czynna zwrócona.
Problem dotyczył serwerów:
svr2.supla.org (max 7 dni)
svr3.supla.org (max 7 dni)
svr4.supla.org (max 3 dni)
svr6.supla.org (max 3 dni)
svr7.supla.org (max 2 dni)
svr10.supla.org (max 1 dzień)
svr11.supla.org (max 30 min)
svr13.supla.org (max 2 dni)
svr15.supla.org (max 1 dzień)
svr16.supla.org (max 30 min)
svr17.supla.org (max 30 min)
svr19.supla.org (max 30 min)
svr23.supla.org (max 7)
Skutek - zgubiliśmy fragment historii takich liczników po dacie 2026-01-08 11:38:53+00UTC w zakresie od 30 minut do maksymalnie 7 dni w zależności, którego serwera z w/w to dotyczyło. Za zaistniałą sytuacje przepraszam.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeszcze beta-cloud: ~30 dni...
A tak na serio, to chciałbym dodać czego realnie ten problem nie dotyka:
MEW-01, MEW-02 - w każdej wersji.
LEW-01, LEW-02
mROW-02
Problem dotyczy głównie:
SGW-01, Auraton Switch One, Auraton Switch Two.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem
Oczywiście urządzenia DIY też tym mogą być dotknięte, ale jeśli jest tam liczenie energii biernej lub jest nabita energia czynna zwrócona, to problemu nie będzie.
U mnie jeszcze brak historii na integracji z falownikiem Fronius (integracja z SuplaDevice), bo on liczy na energii pobranej. Plus taki, że i tak tam dużo się nie wyprodukowało w tym zimowym czasie.
A tak na serio, to chciałbym dodać czego realnie ten problem nie dotyka:
MEW-01, MEW-02 - w każdej wersji.
LEW-01, LEW-02
mROW-02
Problem dotyczy głównie:
SGW-01, Auraton Switch One, Auraton Switch Two.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem
Oczywiście urządzenia DIY też tym mogą być dotknięte, ale jeśli jest tam liczenie energii biernej lub jest nabita energia czynna zwrócona, to problemu nie będzie.
U mnie jeszcze brak historii na integracji z falownikiem Fronius (integracja z SuplaDevice), bo on liczy na energii pobranej. Plus taki, że i tak tam dużo się nie wyprodukowało w tym zimowym czasie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Dzisiaj pojawił się problem przy migracji danych na serwerach 40,36,8 co spowodowało, że zgubiliśmy po około 6 rekordów historii na urządzenie w okresie pomiędzy 11:40, a 12:10 UTC. Mam nadzieję, że nie będzie to stanowiło dla nikogo istotnego problemu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.