Własny serwer na raspberry

Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt maja 25, 2018 3:20 pm

od tego właśnie zaczołem. Poddaję się bo ani wersja dockerowa ani stara zwykła mi nie wychodzi. Poczekam to może ktoś kiedyś zrobi w formie jakiejś typowej instalki bez główkowania :)
Tuti
Posty: 50
Rejestracja: ndz sty 28, 2018 11:02 am

pt maja 25, 2018 7:20 pm

Inny problem: nie mogę zmienić hasła na Malinie.
Jak skonfigurować mejle? Przy próbie zmiany hasła na stronie mam błąd.
bynio
Posty: 3
Rejestracja: pt cze 22, 2018 3:23 pm

pt cze 22, 2018 3:30 pm

Może ktoś podać link do jakiejś normalnej instrukcji instalacji supli na własnym serwerze? Wersja dockerowa nie startuje, nie rozumiem dlaczego server i cloud jest rozdzielone, jak toto ma być połączone ze sobą. Wersja pod virtualboxa która domyślnie nie uruchamia kontenerów dockera, nie posiada ssh i nawet podstawowych narzędzi typu ifconfig czy netstat - operuje na ipv6, po ipv4 nie można się wbić mimo że interfejs zewnętrzny dostaje adres ipv4 z serwera dhcp. W systemie debian narobione interfejsów, nie wiadomo jak toto pospinać aby się wbić z zewnątrz.

Na prawdę nie da się tego zrobić prościej i jakoś z głową i logiką zrozumiałą dla mniej zaawansowanych w linuksie ludzi? Ja wiem że dla autorów jest to może i proste i "logiczne", dla ludzi z zewnątrz to najzwyklejszy łamaniec jak wiele innych, przez które soft na linuksa nie zyskuje na popularności.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8466
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 22, 2018 3:39 pm

bynio pisze:
pt cze 22, 2018 3:30 pm
Może ktoś podać link do jakiejś normalnej instrukcji instalacji supli na własnym serwerze? Wersja dockerowa nie startuje, nie rozumiem dlaczego server i cloud jest rozdzielone, jak toto ma być połączone ze sobą. Wersja pod virtualboxa która domyślnie nie uruchamia kontenerów dockera, nie posiada ssh i nawet podstawowych narzędzi typu ifconfig czy netstat - operuje na ipv6, po ipv4 nie można się wbić mimo że interfejs zewnętrzny dostaje adres ipv4 z serwera dhcp. W systemie debian narobione interfejsów, nie wiadomo jak toto pospinać aby się wbić z zewnątrz.

Na prawdę nie da się tego zrobić prościej i jakoś z głową i logiką zrozumiałą dla mniej zaawansowanych w linuksie ludzi? Ja wiem że dla autorów jest to może i proste i "logiczne", dla ludzi z zewnątrz to najzwyklejszy łamaniec jak wiele innych, przez które soft na linuksa nie zyskuje na popularności.
Tu jest obraz karty dla RBI
https://www.supla.org/download/SUPLA-SERVER-RBPI.zip
bynio
Posty: 3
Rejestracja: pt cze 22, 2018 3:23 pm

pt cze 22, 2018 3:44 pm

Super, dzięki. Zapomniałem tylko dopisać że chcę to zainstalować na czystym debianie x64. Kontenery dockera podpinałem pod openmediavault z oprogramowaniem docker-a.
bynio
Posty: 3
Rejestracja: pt cze 22, 2018 3:23 pm

ndz cze 24, 2018 10:31 am

Dodam tylko że instrukcja https://github.com/SUPLA/supla-docker#installation nie działa jeśli na serwerze jest zainstalowane cokolwiek więcej niż czysty debian. Tzn. kontenery ruszą, ale dostępne są tylko z adresu tcp6, instalacja proxy w dockerze (aby przekierować z ipv4 serwera na ipv6 dockera, z linku podanego przez kolegę "fracz") już nie działa bo nginx musi zbindować zajęty już port 80 mimo że w konfiguracji .env są podane inne numery portów dla supli. Wykorzystanie sterownika macvlan do sieci też nie rozwiązuje problemu bo puszczenie servera i clouda na 1 ip jest niedozwolone. Nie bardzo odnajduję się w dockerze, ale nie da się stworzyć gotowego rozwiązania w jednym kontenerze który wystawi wszystko na jednym IP i macvlan rozwiąże większość problemów ze składaniem tego za pomocą kolejnych usług? Po prostu utworzy się kolejne IP na interfejsie niezależne od tego co jest w systemie i problem konfliktów zostanie szybko i elegancko rozwiązany.
krzysiecki
Posty: 1
Rejestracja: sob lip 14, 2018 6:18 pm

sob lip 14, 2018 7:23 pm

Witam. Próbuje postawić docker'a na RBi3 i nie chce się uruchomić supla-server, wyrzuca błąd "listen tcp 0.0.0.0:2016, bind: address already in use" jednak nie mam pojęcia co blokuje ten port. Port HTTP mam ustawiony na 76, a HTTPS na 554. Może ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej? Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ