Przyciski, guziki, kontrolery scen - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Sun Jan 04, 2026 11:45 pm Sprawdziłem. Wcześniej wyłączyłem reakcje ;-)
Aktualizacja tą samą wersją softu (bo nowszej nie ma), po kablu (bo to moduł 4MB) - efekt: czujnik dymu i zalania wzbudzone.
Musi coś po update jednak resetować dodatkowo (może to storage)?
No cóż - update bramki to nie jest czynność, którą wykonuje się codziennie. Myślę, że przy ilości urządzeń, które są w tej chwili w bazie, będzie się to robić coraz rzadziej...
Jakbyś miał logi Supli ze startu urządzenia bezpośrednio po aktualizacji, to tam widać czy udało się odczytać Storage i ewnetualnie jaki był problem (choć nie wiem na ile jakościowe są te logi). Jednak bez logów to nic nie wymyślę ;)

Może update też coś nadpisuje w obszarze flasha gdzie jest Storage?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Mon Jan 05, 2026 9:43 am
Zibi_007 wrote: Sun Jan 04, 2026 11:45 pm Sprawdziłem. Wcześniej wyłączyłem reakcje ;-)
Aktualizacja tą samą wersją softu (bo nowszej nie ma), po kablu (bo to moduł 4MB) - efekt: czujnik dymu i zalania wzbudzone.
Musi coś po update jednak resetować dodatkowo (może to storage)?
No cóż - update bramki to nie jest czynność, którą wykonuje się codziennie. Myślę, że przy ilości urządzeń, które są w tej chwili w bazie, będzie się to robić coraz rzadziej...
Jakbyś miał logi Supli ze startu urządzenia bezpośrednio po aktualizacji, to tam widać czy udało się odczytać Storage i ewnetualnie jaki był problem (choć nie wiem na ile jakościowe są te logi). Jednak bez logów to nic nie wymyślę ;)

Może update też coś nadpisuje w obszarze flasha gdzie jest Storage?
Pewnie, nie ma sprawy. Wpiszę to na listę i zrobię na jakiejś bramce testowej z OTA i logami, bo teraz też tylko mogę gdybać, gdyż była to bramką 4MB bez OTA i logów. Chodziło tylko o to, czy nadpisując tą samą wersją firmware sytuacja się powtarza. Miałem okazję, to sprawdziłem. Moje domysły idą (może źle) w stronę tego, że te urządzenia pracują na odwróconej logice, a nie pamiętam aby przy innych aktualizacjach i czujnikach (pracujących z domyślną logiką) tak się działo (albo nie zwróciłem uwagi).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

Zibi_007 wrote: Mon Jan 05, 2026 10:55 am Pewnie, nie ma sprawy. Wpiszę to na listę i zrobię na jakiejś bramce testowej z OTA i logami, bo teraz też tylko mogę gdybać, gdyż była to bramką 4MB bez OTA i logów. Chodziło tylko o to, czy nadpisując tą samą wersją firmware sytuacja się powtarza. Miałem okazję, to sprawdziłem. Moje domysły idą (może źle) w stronę tego, że te urządzenia pracują na odwróconej logice, a nie pamiętam aby przy innych aktualizacjach i czujnikach (pracujących z domyślną logiką) tak się działo (albo nie zwróciłem uwagi).
Tam prawdopodobnie wysypuje się "Storage". Wtedy sensor wstaje domyślnie w stanie "0", a odwrócona logika go odwraca i jest "alarm".
Także trzeba sprawdzić:
1. Czy tam wysypuje się Storage?
2. i dlaczego tak się dzieje? :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Mon Jan 05, 2026 11:51 am
Zibi_007 wrote: Mon Jan 05, 2026 10:55 am Pewnie, nie ma sprawy. Wpiszę to na listę i zrobię na jakiejś bramce testowej z OTA i logami, bo teraz też tylko mogę gdybać, gdyż była to bramką 4MB bez OTA i logów. Chodziło tylko o to, czy nadpisując tą samą wersją firmware sytuacja się powtarza. Miałem okazję, to sprawdziłem. Moje domysły idą (może źle) w stronę tego, że te urządzenia pracują na odwróconej logice, a nie pamiętam aby przy innych aktualizacjach i czujnikach (pracujących z domyślną logiką) tak się działo (albo nie zwróciłem uwagi).
Tam prawdopodobnie wysypuje się "Storage". Wtedy sensor wstaje domyślnie w stanie "0", a odwrócona logika go odwraca i jest "alarm".
Także trzeba sprawdzić:
1. Czy tam wysypuje się Storage?
2. i dlaczego tak się dzieje? :)
Update w teorii nie zmienia nic w partycji SPIFFS - a to tam Supla i bramka zapisują swoje pliki, w tym również Storage, prawda?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

vajera wrote: Mon Jan 05, 2026 11:58 am Update w teorii nie zmienia nic w partycji SPIFFS - a to tam Supla i bramka zapisują swoje pliki, w tym również Storage, prawda?
Zależy co i jak tam masz wstawione.
Pewnie taki defaultowy "storage" to klasa Supla::Storage::Eeprom. Szczerze to nie pamiętam czego ona używa... to był szybki port z Arduino Mega. ESP nie mają EEPROM-u jako takiego i jest to emulwoane na flashu.
Możliwe, że używa spiffs, ale to by się gryzło z LittleFs config, który jednak używa LittleFs na partycji spiffs.

Ok, na szybko sprwadziłem:

Code: Select all

EEPROM is deprecated. For new applications on ESP32, use Preferences. EEPROM is provided for backwards compatibility with existing Arduino applications. EEPROM is implemented using a single blob within NVS, so it is a container within a container. As such, it is not going to be a high performance storage method. Preferences will directly use nvs, and store each entry as a single object therein.
Także to jest pchane do NVS... W zasadzie NVS nie powinien wylecieć przy udpate, ale może wylatuje?

Najprościej będzie jak ktoś wrzuci logi, to przestaniemy zgadywać :)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Nie znam sie na tym na poziomie jakimś odpowiednim. Ale jak sie przesiadłem na ESP i zacząłem coś tam urobić z użyciem NVS to na początku nie trzymalo mi w pamięci jak kombinowałem z partycjami. Z tego co pamietam znaczenie mial chyba sposób wyboru DIO i QIO. Jednak tutaj wiadomo że dziala to pod tym względem będzie ok. Problemem przy NVS może być zmiana partycji przy OTA. Zmiana partycji może równać sie ze kasowaniem NVS.
klew

zzrr wrote: Mon Jan 05, 2026 12:20 pm Nie znam sie na tym na poziomie jakimś odpowiednim. Ale jak sie przesiadłem na ESP i zacząłem coś tam urobić z użyciem NVS to na początku nie trzymalo mi w pamięci jak kombinowałem z partycjami. Z tego co pamietam znaczenie mial chyba sposób wyboru DIO i QIO. Jednak tutaj wiadomo że dziala to pod tym względem będzie ok. Problemem przy NVS może być zmiana partycji przy OTA. Zmiana partycji może równać sie ze kasowaniem NVS.
Raczej nie. Ja używam NVS w projektach na esp-idf - tam jest cały "Config" trzymany.
Ale są sytuacje gdy NVS się czyści.

Jak już pisałem - czekam na jakieś logi. Nie traćmy czasu na zgadywanie i rozmowy o zgadywankach :)
zzrr

@klew nie śledzę tego tematu od początku. Czy ten log może być zrobiony na czystej bramce? czy musi być jakieś konkretne urządzenie sparowane z bramką którego dotyczy ten problem o którym rozmowa.? Bo taki z czystej bramki od startu po Update mogę wstawić
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Jan 05, 2026 1:56 pm @klew nie śledzę tego tematu od początku. Czy ten log może być zrobiony na czystej bramce? czy musi być jakieś konkretne urządzenie sparowane z bramką którego dotyczy ten problem o którym rozmowa.? Bo taki z czystej bramki od startu po Update mogę wstawić
Musisz mieć przynajmniej jeden czujnik binarny (okno, drzwi), ale w sumie powinien też wystarczyć VirtualBinary dodany w GUI.
Gdybyś miał jakiś fizyczny czujnik binarny, to możesz i tak dodać ten VirtualBinary i wtedy będzie można porównać czy oba zachowują/tracą swój stan po update.
Oczywiście, żeby to miało sens, to trzeba te czujniki wzbudzić, bo inaczej nie ocenisz czy zachowały stan, ewentualnie ustawić im odwróconą logikę i wtedy nie wzbudzać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Mon Jan 05, 2026 2:15 pm
zzrr wrote: Mon Jan 05, 2026 1:56 pm @klew nie śledzę tego tematu od początku. Czy ten log może być zrobiony na czystej bramce? czy musi być jakieś konkretne urządzenie sparowane z bramką którego dotyczy ten problem o którym rozmowa.? Bo taki z czystej bramki od startu po Update mogę wstawić
Musisz mieć przynajmniej jeden czujnik binarny (okno, drzwi), ale w sumie powinien też wystarczyć VirtualBinary dodany w GUI.
Gdybyś miał jakiś fizyczny czujnik binarny, to możesz i tak dodać ten VirtualBinary i wtedy będzie można porównać czy oba zachowują/tracą swój stan po update.
Oczywiście, żeby to miało sens, to trzeba te czujniki wzbudzić, bo inaczej nie ocenisz czy zachowały stan, ewentualnie ustawić im odwróconą logikę i wtedy nie wzbudzać.
No niestety nie posiadam żadnego czujnika fizycznego

Return to “Bramka ZigBee”