GKW-01 Reakcje i Supla Scripts

mjaski

Witam.
Mam problem z właściwym sterowaniem ogrzewania w domu. Mam zainstalowane 7szt GKW-01 do sterowania ogrzewaniem podłogowym, ze względów technicznych - brak okablowania musiałem użyć do sterowania zaworów na rozdzielaczu moduły SONOFF 4 przekaźnikowe z wgraną suplą. W ustawieniach GKW-01 mam ustawione reakcję dla załączenia wyjścia przekaźnikowego gdy grzeje = ON i gdy nie grzeje = OFF. Teoretycznie wszystko śmiga lecz co jakiś czas ( raz na dzień a czasami raz na tydzień) na różnych sterownikach zdarza się nie wykonanie danej funkcji. I tak raz przegrzewa mi pomieszczenie a raz marznę ;). Niestety mimo dłuższej obserwacji nie znalazłem nic co mogło by mieć wpływ na na brak wykonywania reakcji , internet działa stabilnie, zasilanie 24/h, siła sygnału wi-fi w modułach oraz GKW powyżej 60%.

Wpadłem na genialny pomysł by zamiast reakcji użyć scen w supla scripts i tam ustawić wykonywanie scen co kilka minut tak by raz nie wykonane poprawnie załączyło lub wyłączyło po chwili. Pomysł był zacny lecz w Supla Scprits nie ma obsługi scen dla GKW-01 .

Czy ktoś miał podobny problem lub wie jak go obejść ??

PS
Oczywiście w Supla Scripts jest domyślna funkcja termostat lecz nie spełnia ona wszystkich opcji tak jak przy obsłudze z apki (harmonogramy itp.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

mjaski wrote: Mon Jan 05, 2026 1:53 pm Witam.
Mam problem z właściwym sterowaniem ogrzewania w domu. Mam zainstalowane 7szt GKW-01 do sterowania ogrzewaniem podłogowym, ze względów technicznych - brak okablowania musiałem użyć do sterowania zaworów na rozdzielaczu moduły SONOFF 4 przekaźnikowe z wgraną suplą. W ustawieniach GKW-01 mam ustawione reakcję dla załączenia wyjścia przekaźnikowego gdy grzeje = ON i gdy nie grzeje = OFF. Teoretycznie wszystko śmiga lecz co jakiś czas ( raz na dzień a czasami raz na tydzień) na różnych sterownikach zdarza się nie wykonanie danej funkcji. I tak raz przegrzewa mi pomieszczenie a raz marznę ;). Niestety mimo dłuższej obserwacji nie znalazłem nic co mogło by mieć wpływ na na brak wykonywania reakcji , internet działa stabilnie, zasilanie 24/h, siła sygnału wi-fi w modułach oraz GKW powyżej 60%.

Wpadłem na genialny pomysł by zamiast reakcji użyć scen w supla scripts i tam ustawić wykonywanie scen co kilka minut tak by raz nie wykonane poprawnie załączyło lub wyłączyło po chwili. Pomysł był zacny lecz w Supla Scprits nie ma obsługi scen dla GKW-01 .

PS
Oczywiście w Supla Scripts jest domyślna funkcja termostat lecz nie spełnia ona wszystkich opcji tak jak przy obsłudze z apki (harmonogramy itp.

Co do problemu, to nie odpowiem, ale chciałem zapytać dlaczego sceny w SS a nie bezpośrednio w cloud?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
mjaski

Z tego co widzę to cloud sceny z GKW01 nie współpracują w ten sposób , można użyć ale w drugą stronę czyli wywołać scenę która np. przełączy termostat w tryb ręczny czy ustawić daną temperaturę lecz to GKW ma wymusić załączanie/wyłączanie przekaźnika zdalnego od sygnału że termostat GKW ma grzać.
bukox
Been thanked: 1 time

Ja to rozwiązałem tak, że mam termostaty, które po włączeniu/wyłączeniu grzania uruchamiają reakcje, które to zmieniają stan wirtualnych przekaźników a te przekaźniki są już widoczne w SuplaScripts. Dzięki temu SS może uruchamiać kocioł jeśli którykolwiek zawór jest otwarty i go wyłączać jeśli wszystkie są zamknięte. Generalnie to działa dobrze ale raz na jakiś czas z nieznanych mi powodów termostat nie uruchomi reakcji czyli nie zmieni stanu przekaźnika a co za tym idzie kocioł nadal pracuje mimo, że nie powinien. Podejrzewam, ze problemem może chwilowa niedostępność internetu i brak ponownego wywołania reakcji, jeśli pierwsza próba się nie powiedzie (tak mają harmonogramy).
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
mjaski

To właśnie cały problem , brak ponownego wykonania w przypadku niepowodzenia reakcji oraz możliwości tego skonfigurowania np. w Supla Scripts.

bukox wrote: Mon Jan 05, 2026 3:29 pm Ja to rozwiązałem tak, że mam termostaty, które po włączeniu/wyłączeniu grzania uruchamiają reakcje, które to zmieniają stan wirtualnych przekaźników a te przekaźniki są już widoczne w SuplaScripts. Dzięki temu SS może uruchamiać kocioł jeśli którykolwiek zawór jest otwarty i go wyłączać jeśli wszystkie są zamknięte. Generalnie to działa dobrze ale raz na jakiś czas z nieznanych mi powodów termostat nie uruchomi reakcji czyli nie zmieni stanu przekaźnika a co za tym idzie kocioł nadal pracuje mimo, że nie powinien. Podejrzewam, ze problemem może chwilowa niedostępność internetu i brak ponownego wywołania reakcji, jeśli pierwsza próba się nie powiedzie (tak mają harmonogramy).
wsosniak
Been thanked: 1 time

mjaski wrote: Mon Jan 05, 2026 1:53 pm Witam.

PS

mam identyczne rozwiązanie jak Ty tylko ze nie 7 a 2 x GKW-01 i 1 x ROW-02 (i tez mam : reakcja na przekaźniku GKW włącza/wyłącza odpowiedni kanał na ROW-02) i ZERO problemów od dwóch sezonów czyli od momentu kiedy zamontowałem te GKW-01 . Naprawdę ZERO problemów , ani razu nie usiałem nic ręcznie synchronizować . A internet mam taki se -> router LTE i karta z plusa :) podatny na np zmianę pogody (jak jest burza lub tylko mocny deszcz to internet odpada na kilka minut , podnosi się , ale potem dalej mój zestaw GKW+ ROW działają bez zarzutu)

Ja na Twoim miejscu skupiłbym się na tych Twoich SONOFF-ach , czy z nimi jest coś nie tak ? Może wgrać do nich inne oprogramowanie ? A najlepiej wymień to chińskie badziewie z wgranym jakimś tam softem , na coś porządnego np na ROW-07 akurat masz 7 x GKW to ten jeden ROW Ci reszte ogarnie (albo 2 x ROW-04m )
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym to spróbował "debugować" w następujący sposób:

1. Do każdej reakcji w termostacie, dodajesz scenę, która wysyła powiadominie "term. 1 grzeje -> włączam relay 1" oraz włącza ten relay (i analogicznie na wyłaczenie).
2. Do każdego przekaźnika dodaj powiadomienia w stylu "relay 1 włączony" (itp).

Jak problem wystąpi, to przejrzyj sobie na telefonie historię powiadomień,
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL GKW-01”