Sygnalizator możliwości wyjazdu przez bramę

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Cześć,
Mam pewnie pomysł co bym chciał osiągnąć, ale nie mam pojęcia jak to zrealizować na urządzeniach Supli, ewentualnie w połączeniu z ZigBee.
Otóż, mam dwie bramy segmentowe w garażu i wyjeżdżając tyłem z garażu, chciałbym mieć pewność, że brama jest już podniesiona na tyle wysoko, że mogę cofać i nie zahaczę dachem o bramę, bez czekania aż brama segmentowa dojedzie do końca.
Na pewno potrzebny jest jakiś czujnik odległości lub kontaktron i lampka sygnalizacyjna (kolor czerwony - stój / kolor zielony - jedź).
Widzę to tak:
- brama zamknięta - lampka świeci na czerwono,
- brama otwiera się - lampka świeci na czerwono (lub miga) i zmienia się na zielono po osiągnięciu zadanej wysokości (nieco powyżej wysokości auta),
- brama w pełni otwarta - lampka świeci na zielono,
- brama zamyka się - lampka świeci na czerwono.

Co jeszcze byłoby potrzebne i jak to wykonać?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Na gotowcach czy DIY wchodzi w grę?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Laser Meter by się tu sprawdził, ale ustawiony tak, aby np. pokazywał "20 cm" gdy brama jest "zamknięta" i ~3,5 m gdy segment odsłoni prześwit "można jechać".
Reszta na reakcjach w Cloud (jakaś lampka sygnalizacyjna, lub powiadomienie)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zastanawia mnie celowość takiego rozwiązania. Napędy bram osiągają obecnie prędkość ok. 20, a nawet 25 cm/s, co przy średniej wysokości bramy 200cm daje czas otwarcia 10-15sek (i to jest chyba maksimum). Zysk czasowy przy zrealizowaniu Twojego pomysłu to ok. 2-4sekund, co wydaje się być w zasadzie mało znaczące. Jeżeli Twoja brama ma wysokość ok. 4m. (i więcej), to już zmienia trochę sytuację, ale jest też inny aspekt tematu - bezpieczeństwo. Pęknięcia sprężyn i zerwania linek też się zdarzają w bramach segmentowych i wtedy działa już tylko grawitacja. Całkowicie otwarta brama jest "zaparkowana" w pozycji bezpiecznej i to jest jedyna pozycja przy której powinieneś poruszać się w obrębie bramy (patrz instrukcja bramy/napędu) ;) . W prawdzie obecne bramy w większości (chyba) posiadają specjalne "łapacze", które mają zatrzymać "zerwaną" bramę, ale ... po co ryzykować.
Inną sprawą jest chęć połączenia tego pomysłu z Suplą. Stan bramy już masz w aplikacji i dorabianie pozycji "wjazdowej" - według mnie - nie ma sensu. Pomijając moje wcześniejsze wątpliwości - wystarczy jednoznaczne pokazanie osiągnięcia tej "pozycji wjazdowej bramy" miejscowo, w garażu.
Być może "zaburzam" Twoje plany, ale z mojej perspektywy (60++) wygląda to już trochę inaczej. :)
Natomiast widzę też pozytywy; realizacja tego planu to całkiem dobra nauka i praktyka w dążeniu do "suplowej perfekcji" :)
klew

RomanG wrote: Wed Jan 07, 2026 9:48 am
Ja wjeżdżam przodem i zawsze ruszam, jak brama jest lekko nad maską z przodu :D
RomanG

klew wrote: Wed Jan 07, 2026 10:02 am
Czyli możesz pomóc jej się podnieść, ewentualnie śnieg z szyby ściągnąć! :lol:
Ryzykant. ;)
NO RISK NO FUN!
klew

RomanG wrote: Wed Jan 07, 2026 10:05 am
Ryzykant. ;)
NO RISK NO FUN!
Wiesz, samochód w garażu -> brak śniegu :D
RomanG

klew wrote: Wed Jan 07, 2026 10:17 am
RomanG wrote: Wed Jan 07, 2026 10:05 am

Ryzykant. ;)
NO RISK NO FUN!
Wiesz, samochód w garażu -> brak śniegu :D
... no tak, myślałem o wjeździe, ale tu brama jest widoczna i nie potrzeba kombinować. :D
Natomiast;
Pomijając wątpliwości z mojego pierwszego wpisu zastanawiam się, jak mógłby wyglądać pomiar dystansu urządzeniem "Laser Meter".
Jak miałoby być zabudowane i na co skierowane. Prawdopodobnie należałoby zamocować jakąś "łopatkę/blachę/język" do płaszcza segmentu i na niego skierowany "Laser Meter". Nie znam urządzenia i nie potrafię powiedzieć jaką wielkość powinna mieć powierzchnia, do której mierzona byłaby odległość. Dużo wyjaśnią testy, ale na razie nic nie wiadomo na ich temat.
Może autor: @Robinson74 jako jeden z pierwszych załapie się na nie (testy). ;)
Mogę alternatywnie podsunąć jeszcze inne rozwiązanie; kontaktron z pamięcią (tzw. spolaryzowany). Nie wiem, czy to jest nomenklatura produkcyjna, ale chodzi o taki kontaktron, gdzie do zadziałania (zmiana stanu styków) potrzebny jest "przejazd" magnasu (odpowiednio spolaryzowanego) nad tym kontaktronem. "Przejazd" w odwrotnym kierunku powoduje powrót do poprzedniego stanu.
Wystarczy odpowiednio zabudowany taki kontaktron z magnesem i lampka z zasilaniem i mamy gotowy układ. Można pokusić się o implementacje tego w Supli. :)
klew

RomanG wrote: Wed Jan 07, 2026 10:39 am
Np tak (rysunek od chatgpt):
2026-01-07_12-05.png
Jeśli się dobrze ustawi (o ile się da), to można jeszcze obecnośc samochodu wykrywać :).
Czujnik powinien być w takim miejscu, aby segmenty zaczęły go przesłaniać, gdy wysokość bramy jest odpowiednia do wjeżdżania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomysły i koncepcje”