Witam wszystkich ja po najnowszej aktualizacji zauważyłem coś dziwnego ... Mam 3 AURATON Heat Monitor i AURATON BOX do tego 8 Floor Heating Controllerów . Spięte tak że HM1 steruje obiegiem 3,4,5 i HM3 - obiegiem 1,2,6,7,8 (kiedyś hm2 sterował 7,8 obecnie wszystko jest pod hm3 ,mam kocioł na pelet i zauważyłem że było niepotrzebne wygaszanie przez nierównomierne straty ciepła) wszystko jest spięte z podłogówką . Dodam że na na poprzednim firmware było ok .. dzisiaj przychodzę z pracy i box ma siłowniki pozamykane,diody nie świecą " styk Heating Controller załączony . Mój kocioł wygasza się po przebiciu temp. zadanej o 5 stopni . HM3 w aplikacji i na stronie pokazuje potrzebne grzanie temp mam 21.6 (histereza 0.6) a temp. jest 21.4 , HM1 jest off -temp osiągnięta tam jest 23. Po podniesieniu w HM1 na 21.8 siłowniki ruszyły .No ale kocioł zdążył się wygasić po chwili znów się uruchomił . Zaraz po aktualizacji miałem podobne zachowanie ale myślałem że coś mi się przewidziało. Enigmatycznie trochę wyjaśniłem ale liczę na zrozumienie i ewentualne pytania. W skrócie HM1 zgłasza potrzebę grzania bo do 21.6 jest jeszcze trochę a siłowniki są pozamykane. Czy ja czegoś nie rozumiem w działaniu czy to coś innego ?
W dodatku jakiś czas temu zauważyłem że termostaty na stronie supla pokazują ze nie ma potrzeby grzania pomimo że temperatura nie jest osiągnięta a w aplikacji supla jest właśnie praca co faktycznie miało miejsce .
Re: Ustawienia Boxa
-
dospamu1212
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by dospamu1212 on Wed Jan 07, 2026 4:46 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czy używasz parowania bezpośredniego czy tylko z Boxem?
Ogólnie jeśli masz HM jako nadrzędny dla termostatu w FHC, to nie ustawiaj sterowania piecem przez HM, bo to może powodować, że HM włączy piec,a wszystkie siłowniki będą zamknięte.
Takie ustawienie ma sens, gdy masz jakieś obwody ogrzewania otwarte na stałe, a to chyba nie jest Twój przypadek.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dospamu1212
Mam sparowane bezpośrednio i z boxem .Czyli w termostacie-HM wyłączyć: sterowanie źródłem ciepła " ?klew wrote: Wed Jan 07, 2026 4:42 pmCzy używasz parowania bezpośredniego czy tylko z Boxem?
Ogólnie jeśli masz HM jako nadrzędny dla termostatu w FHC, to nie ustawiaj sterowania piecem przez HM, bo to może powodować, że HM włączy piec,a wszystkie siłowniki będą zamknięte.
Takie ustawienie ma sens, gdy masz jakieś obwody ogrzewania otwarte na stałe, a to chyba nie jest Twój przypadek.
-
dospamu1212
W założeniu to siłowniki mają się otwierać i zamykać w zależności od potrzeby.. Zmieniłem w HM "źródło na brak " i dam znać co to zmieniło. Dlaczego parowania bezpośredniego nie polecasz ? i co z moim drugim pytaniem tj. aplikacja pokazywała prawidłowy stan a strona supla coś zupełnie innego . Dodam że to było dosłownie przez parę godzin jakiś tydzień temu .klew wrote: Wed Jan 07, 2026 4:59 pm Osobiście nie używałbym parowania bezpośredniego.
Odnośnie ustawienia, to napisałem od czego to zależy. Nie znam Twojej instalacji![]()
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Termostat nadrzędny działa tak, że przekazuje nastawy (docelowa temperatura), ale to termostaty podrzędne autonomicznie decydują o tym czy grzać czy nie. Także stan "grzeje" na HM w takim układzie jest zbędny i nie mówi o tym czy faktycznie powinno być grzanie czy nie.dospamu1212 wrote: Wed Jan 07, 2026 5:05 pmW założeniu to siłowniki mają się otwierać i zamykać w zależności od potrzeby.. Zmieniłem w HM "źródło na brak " i dam znać co to zmieniło. Dlaczego parowania bezpośredniego nie polecasz ? i co z moim drugim pytaniem tj. aplikacja pokazywała prawidłowy stan a strona supla coś zupełnie innego . Dodam że to było dosłownie przez parę godzin jakiś tydzień temu .klew wrote: Wed Jan 07, 2026 4:59 pm Osobiście nie używałbym parowania bezpośredniego.
Odnośnie ustawienia, to napisałem od czego to zależy. Nie znam Twojej instalacji![]()
Natomiast drugiego pytania nie rozumiem. Najlepiej jakbyś wstawił screeny pokazujące problem.
Nie edytuj też posta, tylko pisz nowy. Ja praktycznie nigdy nie wracam do przeczytanych postów i takie edycje po prostu przegapiam.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dospamu1212
Aplikacja w telefonie sygnalizowała grzanie na jednym termostacie i faktyczne piec pracował . Natomiast strona supla pokazywała temperaturę niższą niż zadana ale bez pracy ikonę jak poniżej. To raczej błąd kosmetyczny.. screena nie zrobiłem ,było to jakiś czas temu parę dni po najnowszej aktualizacji.
W sumie to była chwilowa przypadłość pytałem przy okazji, dzięki za pomoc.
W sumie to była chwilowa przypadłość pytałem przy okazji, dzięki za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.