Heater Controller + Vaillant

Pin

Cześć :)
Ogarnąłem już całe sterowanie grzejnikami, teraz został mi do podłączenia najważniejszy element ale zanim usmażę w nim płytę główną wolę dopytać Vaillant EcoTec :)
L, N i PE do zasilania Heater Controllera wezmę z białego złącza, a z tego co wyczytałem to muszę wyciągnąć zworkę z białego złącza RT i do niego podłączyć COM i NO z Heater Controllera ? Dobrze rozumiem ze w takim przypadku za sterowanie krzywą i regulacją temp. w jednym pomieszczeniu będzie odpowiadał ten sterownik Vailanta który mam teraz (eRelax) a pozostałe pomieszczenia z auratonem w razie zapotrzebowania na ciepło zewrą złącze i też się kocioł odpali?
Dzięki za pomoc:)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czy aby pod BUS nie masz teraz tam czegoś podłączonego ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Pin

Tak, jest oryginalny sterownik eRelax
pzygmunt

I chcesz aby jedno i drugie jednocześnie działało?
Pin

A jak inaczej? W eRelax są ustawienia krzywej, informacja o temp. zewnętrznej, sterowanie ciepłą wodą itp.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Pin wrote: Thu Jan 08, 2026 2:11 pm A jak inaczej? W eRelax są ustawienia krzywej, informacja o temp. zewnętrznej, sterowanie ciepłą wodą itp.
Tak to nie zadziała, skoro masz dedykowany sterownik to urządzenie będzie działało tylko z nim.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt

Dla mnie instrukcja tego kotła jest mało precyzyjna. Opis rozumiem tak, że alternatywnie do eBUS-a podłączasz zewnętrzny regulator.
Musiałbyś porozmawiać z serwisem Vaillant-a co i jak można tam zrobić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Pin wrote: Wed Jan 07, 2026 8:17 pm .....
L, N i PE do zasilania Heater Controllera wezmę z białego złącza, a z tego co wyczytałem to muszę wyciągnąć zworkę z białego złącza RT i do niego podłączyć COM i NO z Heater Controllera ? Dobrze rozumiem ze w takim przypadku za sterowanie krzywą i regulacją temp. w jednym pomieszczeniu będzie odpowiadał ten sterownik Vailanta który mam teraz (eRelax) a pozostałe pomieszczenia z auratonem w razie zapotrzebowania na ciepło zewrą złącze i też się kocioł odpali?
Dzięki za pomoc:)
Ja bym bardzo uważał z tym rozwiązaniem co napisałeś. RT zwierasz jak masz podłączony BUS i tego teraz rozwierać nie powinieneś bo prawdopodobnie przy rozwarciu nie będzie też działać prawidłowo to co jest na BUS. Skup się na tym złączu Burner off. Nim prawdopodobnie wymusisz funkcję GRZEJ/NIE grzej nie ingerując w urządzenie na BUS.
gorat

Witam,

Z moich dzisiejszych rozkmin wyszło mi tak:
Wyjmujemy zworkę z zacisków termostatu (RT).
W jej miejsce podłączamy się dwa przewody z Auraton Heater Controller (COM + NO).

Auraton działa wtedy jak inteligentna zworka: pozwala albo blokuje grzanie.
Wejście RT jest nadrzędne względem sterowania eBUS – rozwarcie styku fizycznie (wyrzucenie zworki) blokuje pracę kotła, niezależnie od poleceń wysyłanych przez regulator po eBUS.

Heater Controller ma własne zasilanie 230 V – w zestawie jest kabel z wtyczką, więc podłączamy go do gniazdka. Wpinania tego w płytę bym nie ryzykował.

multiMATIC (pod eBUS) moim zdaniem powinien zostać włączony, ale nie steruje już komfortem, tylko trzyma podstawowe nastawy w kotle - dlatego wydaje mi się, że najlepiej będzie zostawić włączoną funkcje grzania, ale bez żadnych harmonogramów, z jakąś niską temperaturą.
A temperatury i harmonogramy ustawiamy w aplikacji SUPLA.

Nie jestem instalatorem Vaillanta, ale tak to rozmumiem na teraz. Jestem przed podłączaniem Auratona do Vaillanta, więc to tylko teoria. Jak podłączę dam znać czy tak działa.

pozdrawiam
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Burner off w tym kotle to wygląda na funkcję termostatu nadrzędnego. Obstawiam żeby zostawić zworkę na RT a sprawdzić przez podłączenie i rozłączenie Burner off i pod to podłączyć HC. BUS będzie sterował dalej ale jeśli styki Burner off będą rozwarte kocioł nie będzie załączał grzania. Tak obstawiam ;)

Return to “AURATON Heater Controller”