Powiadomienia SUPLA

Mike

Witam, czy ktoś miał problem wielokrotnych powiadomień o otwarciu/zamknięciu bramy, drzwi garażowych? Są dni kiedy dostaje kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt powiadomień o otwartej/zamkniętej bramie co kilka sekund - w tym czasie oczywiście nie jest nic otwierane. Ogólnie powiadomienia w przypadku otwierania czy zamykania działają poprawnie. Problem jest kiedy przychodzą, a nie ma żadnej akcji. Nie jest to raczej wina routera i sieci, bo miałem miesiąc temu zmianę całego sprzętu sieciowego. Sieć do sterowników jest 2,4GHZ i są w niej tylko sterowniki Supla czyli nic nie zakłóca ich pracy.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mike wrote: Thu Jan 08, 2026 10:12 pm Witam, czy ktoś miał problem wielokrotnych powiadomień o otwarciu/zamknięciu bramy, drzwi garażowych? Są dni kiedy dostaje kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt powiadomień o otwartej/zamkniętej bramie co kilka sekund - w tym czasie oczywiście nie jest nic otwierane. Ogólnie powiadomienia w przypadku otwierania czy zamykania działają poprawnie. Problem jest kiedy przychodzą, a nie ma żadnej akcji. Nie jest to raczej wina routera i sieci, bo miałem miesiąc temu zmianę całego sprzętu sieciowego. Sieć do sterowników jest 2,4GHZ i są w niej tylko sterowniki Supla czyli nic nie zakłóca ich pracy.
Nie wiem, jak masz rozwiązaną informację o zamknięciu/otwarciu bramy. Jeśli byłby to kontaktron, to objawy wskazywałyby na uszkodzony przewód, poluzowany czujnik (magnes). zbyt duża odległość między samym kontaktronem a magnesem.
Jeśli to informacja ze sterownika bramy, to obstawiam słabo dokręcony styk w samym sterowniku (luźny przewód).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lesny8
Been thanked: 9 times

Mike wrote: Thu Jan 08, 2026 10:12 pm Witam, czy ktoś miał problem wielokrotnych powiadomień o otwarciu/zamknięciu bramy, drzwi garażowych? Są dni kiedy dostaje kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt powiadomień o otwartej/zamkniętej bramie co kilka sekund - w tym czasie oczywiście nie jest nic otwierane. Ogólnie powiadomienia w przypadku otwierania czy zamykania działają poprawnie. Problem jest kiedy przychodzą, a nie ma żadnej akcji. Nie jest to raczej wina routera i sieci, bo miałem miesiąc temu zmianę całego sprzętu sieciowego. Sieć do sterowników jest 2,4GHZ i są w niej tylko sterowniki Supla czyli nic nie zakłóca ich pracy.
Problem może nie wynikać z mechanizmu powiadomień samego w sobie, czy kontaktronów, ale z błędu w oprogramowaniu, które zmienia stan czujnika, ale w apce tego nie widzisz, bo dzieje się to tak szybko, a status na serwer leci.
Jaki masz sterownik?
Jaka na nim wersja oprogramowania?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Mike

Zibi_007 wrote: Thu Jan 08, 2026 10:41 pm
Nie wiem, jak masz rozwiązaną informację o zamknięciu/otwarciu bramy. Jeśli byłby to kontaktron, to objawy wskazywałyby na uszkodzony przewód, poluzowany czujnik (magnes). zbyt duża odległość między samym kontaktronem a magnesem.
Jeśli to informacja ze sterownika bramy, to obstawiam słabo dokręcony styk w samym sterowniku (luźny przewód).
Problem dotyczy dwóch bram garażowej i przesuwnej. W garażowej jest kontaktron, który działa dobrze, bo stan zamknięcia/otwarcia zawsze jest sygnalizowany prawidłowo, a w bramie przesuwnej sterownik jest połączony z automatem FAAC i też wszystko działa ok. Problemem są tylko powiadomienia. Dzisiaj np. dzień bez ani jednego fałszywego powiadomienia, nie mam pojęcia z czego to wynika.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Mike wrote: Fri Jan 09, 2026 9:39 pm
Zibi_007 wrote: Thu Jan 08, 2026 10:41 pm
Problem dotyczy dwóch bram garażowej i przesuwnej. W garażowej jest kontaktron, który działa dobrze, bo stan zamknięcia/otwarcia zawsze jest sygnalizowany prawidłowo, a w bramie przesuwnej sterownik jest połączony z automatem FAAC i też wszystko działa ok. Problemem są tylko powiadomienia. Dzisiaj np. dzień bez ani jednego fałszywego powiadomienia, nie mam pojęcia z czego to wynika.
Pytanie dotyczyło urządzenia do sterowania bramą w Supli, którego używasz.
Nawet jeśli jest to sławny basic, to nie ma się co wstydzić ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mike

lesny8 wrote: Fri Jan 09, 2026 5:12 pm
Problem może nie wynikać z mechanizmu powiadomień samego w sobie, czy kontaktronów, ale z błędu w oprogramowaniu, które zmienia stan czujnika, ale w apce tego nie widzisz, bo dzieje się to tak szybko, a status na serwer leci.
Jaki masz sterownik?
W obu przypadkach jest to SBW-02, w bramie przesuwnej model z anteną dla lepszego zasięgu, na obu ustawiona jest aktualizacja automatyczna oprogramowania, na ten moment jest to 2.7.24
Mike

klew wrote: Fri Jan 09, 2026 9:42 pm
Pytanie dotyczyło urządzenia do sterowania bramą w Supli, którego używasz.
Nawet jeśli jest to sławny basic, to nie ma się co wstydzić ;)
Pytanie było o kontaktron. Sterownik to SBW-02
lesny8
Been thanked: 9 times

Mike wrote: Fri Jan 09, 2026 9:42 pm
lesny8 wrote: Fri Jan 09, 2026 5:12 pm
Jaki masz sterownik?
W obu przypadkach jest to SBW-02, w bramie przesuwnej model z anteną dla lepszego zasięgu, na obu ustawiona jest aktualizacja automatyczna oprogramowania, na ten moment jest to 2.7.24
Tak myślałem, że soft jest stary.
Nie wiem gdzie to wyczytaleś, ale nie ma czegoś takiego jak aktualizacja automatyczna oprogramowania sterowników.
Zaktualizuj firmware i problem zniknie 😉
https://updates.supla.org/?product=0/0/ZAMEL%20SBW-02
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Mike

lesny8 wrote: Fri Jan 09, 2026 9:51 pm
Nie wiem gdzie to wyczytaleś, ale nie ma czegoś takiego jak aktualizacja automatyczna oprogramowania sterowników.
Musiałem coś źle zrobić. Niedawno w panelu lokalnym 192.168.4.1 przy zmianie danych sieci wifi zaznaczałem Firmware Update. Myślałem, że to wystarczy, następnie przycisk config kilka sekund. Przestawał mrugać, sterownik działa więc myślałem, że to się automatycznie zaktualizowało.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Mike wrote: Fri Jan 09, 2026 10:20 pm
lesny8 wrote: Fri Jan 09, 2026 9:51 pm
Musiałem coś źle zrobić. Niedawno w panelu lokalnym 192.168.4.1 przy zmianie danych sieci wifi zaznaczałem Firmware Update. Myślałem, że to wystarczy, następnie przycisk config kilka sekund. Przestawał mrugać, sterownik działa więc myślałem, że to się automatycznie zaktualizowało.
Dłuższe przytrzymanie przycisku "config", gdy urządzenie jest w trybie konfiguracyjnym, odpala reset do ustawień fabrycznych.
Nalezy ustawić "firmware update" na "yes" i kliknąć "save&restart" - jeśli u Ciebie nie ma tego przycisku, to kliknąć "save" a następnie krótko przycisnąć przycisk "config" na obudowie.
Dioda powinna na chwilę zgasnąć, potem będzie się łączył z Wi-Fi. Następnie będzie z 20-30 sekund "naparzał" diodą - to znak, że się aktualizuje. Jak to szybkie miganie trwa krótko (2-3 s), to update się nie wydarzył, jak go nie było to też się nie zaktualizuje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”