Losowe działanie rolet

Kermit

Witam,
Poniżej opis problemu. Proszę o poradę i wskazówki.
10 rolet na silnikach Somfy ilmo2 50 wt montowane w zeszłym roku jednak bardziej użytkowane w ostatnich tygodniach
mSRW 01 versja softu 2.8.6.2
Router ZTE T5400, ustawiony na 2.4 GHz
Siła sygnału WIFi nie mniejszą jak 40%
Sterowniki podłączone, autokalibracja działa, rolety działają.
Losowo za godzinę, za jakiś czas nie reagują na przycisk na ścianie i na aplikację. Po ok 20 minutach zaczynają działać. Jak jedna działa druga potrafi nie zadziałać. I ta co działała też już nie działa. Czasem jak kliknę przyciskiem raz nie działa kliknę drugi raz i działa.

Czasem Kliknę raz przyciskiem i roleta zaczyna działać po kilku sekundach.
W aplikacji często gubi kalibrację lub pokazuje błąd silnika chociaż z przycisku roleta działa.
Częściej nie działa przez aplikację niż działa.
Próbowałem stworzyć grupę na cloud, rolety przestały działać. Usunąłem grupę i zaczęły działać po jakimś czasie. Drugie podejście do stworzenia grupy i ten sam rezultat.

Ustawiałem na nowo, 10klik dodawanie na nowo nie pomaga.

Szczerze mówiąc sytuacja zaczęła mnie irytować. Stąd też wpis na forum i prośba o pomoc. Za dużo zmiennych i nie wiem od czego zacząć.

Pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kermit wrote: Fri Jan 09, 2026 9:55 pm Poniżej opis problemu. Proszę o poradę i wskazówki.
Możesz otworzyć puszkę tak abyś widział diodę statusową na mSRW i sprawdzić jak się zachowuje dioda, gdy są problemy z przyciskami?

Ogólnie wygląda mi to tak, jakby były jakieś duże zakłócenia na zasilaniu powodujące resety/wyłączanie się mSRW. Czasem na forum zdarzały się opisy podobnych problemów, ale na innych urządzeniach (np. ROW + wentylator).
Szczególnie to uruchomienie wielu rolet na raz (grupa) i brak dostępu do wielu sterowników może sugerować, że od strony elektrycznej nie dzieje się dobrze, gdy silniki rolet startują.

Ale zacznij od sprawdzenia diody statusowej - możesz nagrać filmik i udostępnić.

Jak już otworzysz, to sprawdź też numer seryjny (powinna być naklejka na obudowie). mSRW miało kilka wersji sprzętowych i po tym numerze możemy dojść do tego co tam siedzi.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kermit

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Filmiku nie nagrałem ponieważ, dioda świeci ciągle, nie reaguje na przyciski.
Słychać natomiast kliknięcia sterownika po wciśnięciu przycisków. Słychać także kliknięcie sterownika po jakiejś chwili, bez ingerencji w przyciski.
Sterownik wydaje się być podłączony dobrze.
IMG20260110093847.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wsosniak
Been thanked: 1 time

A jaki czas otwarcia i zamknięcia masz w cloud ?

Bo jeśli masz tam ustawione źle ( dużo za dużo) to będzie to działać tak (przynajmniej tak to działa u mnie na srw-01): jeśli roleta jest zamknięta i klikasz w aplikacji „otwórz” to na wyjściu OUT sterownika (1 lub 2 , nie pamiętam który jest do otwarcia a ktory do zamknięcia ) pojawia się sygnał /napięcie podawane na roletę . Roleta się otwiera aż krańcówka rolet ją nie zatrzyma (np otwarcie fizycznie trwa 20 sek) . I jeśli w cloud masz ustawiony czas otwarcia np na 50 sek, to na wyjściu tego sterownika dalej podawany jest sygnał otwarcia . I jeśli nie upłynie te 50 sek a ty w tym czasie z fizycznego przycisku będziesz chciał ją zamknąć , to pierwsze kliknięcie spowoduje tylko to że sterownik przestanie podawać napięcie/sygnał na otwarcie rolety (bo jeszcze nie upłynęło 50 sek) i dopiero drugi klik na fizycznym przycisku zacznie zamykać roletę .

Wniosek : te czasy otwarcia zamknięcia w cloud są ważne i powinny się zgadzać z rzeczywistym czasem ruchu rolet
Duch__
Been thanked: 6 times

Wejdź na tych co mają problem w tryb konfiguracji (przycisk na module), wyszukaj sieć wifi typu mSRW-Supla, połącz się z tą siecią, wejdź na stronę 192.168.4.1 i odczytaj jaki jest Lasy state.
Kermit

W Cloud ustawiona jest auto kalibracja. Zmieniłem teraz na 10 sek otwarcie i 10 sek zamknięcie. Roleta nie działa. Kliknąłem kalibracja - wysłano zadanie kalibracji, sterownik klik-klak po kilku sekundach klik-klak i nic. Zmieniłem na auto kalibrację, znowu kalibracja sterownik klik kłak, dioda świeci z częstotliwością co 3 sek przez 3 sek około, poczym świeci ciągle, roleta nie działa.

Wczoraj po napisaniu pierwszego posta wszystkie rolety zadziałały tzn zamknęły się. Rano kilka rolet otworzyło się od strzała, jedna otworzyła się do połowy, reszta nie ruszyła.
wsosniak
Been thanked: 1 time

I oczywiście musi być tak że jak otwierasz zamykasz roletę , niezależnie czy z przycisku czy z aplikacji , to ta zielona dioda na sterowniku musi stale świecić (nie mrugać w żaden sposób ), bo jeśli zaczyna mrugać to oznacza że się albo resetuje urządzenie albo traci WiFi

Przy okazji jak byś to tak testował , otwierał zamykał roletę, to posprawdzaj przy okazji miernikiem ,jakie masz napięcie na wyjściach OUT
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Kermit wrote: Sat Jan 10, 2026 9:22 am W Cloud ustawiona jest auto kalibracja. Zmieniłem teraz na 10 sek otwarcie i 10 sek zamknięcie. Roleta nie działa. Kliknąłem kalibracja - wysłano zadanie kalibracji, sterownik klik-klak po kilku sekundach klik-klak i nic. Zmieniłem na auto kalibrację, znowu kalibracja sterownik klik kłak, dioda świeci z częstotliwością co 3 sek przez 3 sek około, poczym świeci ciągle, roleta nie działa.

Wczoraj po napisaniu pierwszego posta wszystkie rolety zadziałały tzn zamknęły się. Rano kilka rolet otworzyło się od strzała, jedna otworzyła się do połowy, reszta nie ruszyła.
Jak robiłeś te kalibracje, to roleta w ogóle ruszyła, czy tylko było słychać przekaźniki bez jakiegokolwiek ruchu? Roleta powinna zrobić pełny cykl - zamknięcie/otwarcie.
Możesz podać model napędu?
Edit;
@klew! Co sygnalizuje ten kod 3sek/3sek?
Kermit

RomanG wrote: Sat Jan 10, 2026 9:44 am Jak robiłeś te kalibracje, to roleta w ogóle ruszyła, czy tylko było słychać przekaźniki bez jakiegokolwiek ruchu? Roleta powinna zrobić pełny cykl - zamknięcie/otwarcie.
Możesz podać model napędu?
Edit;
@klew! Co sygnalizuje ten kod 3sek/3sek?
Roleta w ogóle nie ruszyła
Kermit

Nastąpił zwrot akcji. Padła jedna faza. U sąsiadów też nie ma.
I bez tej fazy wszystko działa bez problemu na pozostałych dwóch.

Rozmawiałem z elektrykiem, który robił instalację. W domu mam zrobiony obwód pod agregat w razie braku napięcia z sieci. Rolety są podłączone w ten obwód.

I teraz, elektrownia czy elektryk i rozdzielnia w domu?
Poczekam na powrót zasilania na tej fazie. Zobaczę jak się zachowają rolety.

Return to “ZAMEL mSRW-01”