Losowe działanie rolet

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Yhm ja bym się zastanowił nad zmianą elektryka, czemu osobny obwód?! To się raczej robi jako przełącznik na wejściu zasilania sieć/agregat i wtedy cały dom może na tym działać
Kermit

Pod agregat podpięte są krytyczne odbiorniki. Całego domu nie potrzebowałem.
Przełącznik sieć/agregat jest obecny.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Taka prośba; jeżeli możesz, to bardziej precyzyjnie opisuj sytuację, bo wtedy prędzej będzie można dojść do przyczyny problemu.
Nie chcę niczego wytykać, bo rozumiem, że nie musisz wiedzieć, jak zbudowana jest Twoja instalacja, ale dokładny opis problemu zdecydowanie bardziej pomoże.
Jak rozumiem, rolety są podpięte pod obwód agregatu - oprócz tych dwóch, które teraz działają prawidłowo, więc mogę myśleć, że te dwie przedtem działały też prawidłowo!?
Piszesz, że nastąpił "zwrot akcji", a faktycznie to problem się pogłębił. :) ...bo teraz te rolety w ogóle nie działają. :)
Jeżeli masz faktycznie wydzielony obwód pod agregat, to pytanie, czy pozostałe urządzenia podłączone pod ten obwód działały prawidłowo?
Być może przyczyną problemu jest ten przełącznik "sieć/agregat - może mieć "słaby styk". Może "słabsze" odbiorniki tego nie odczuwają? Ale to takie luźne przypuszczenia.
malarz
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Sat Jan 10, 2026 12:53 pm Taka prośba; jeżeli możesz, to bardziej precyzyjnie opisuj sytuację, bo wtedy prędzej będzie można dojść do przyczyny problemu.
Nie chcę niczego wytykać, bo rozumiem, że nie musisz wiedzieć, jak zbudowana jest Twoja instalacja, ale dokładny opis problemu zdecydowanie bardziej pomoże.
Jak rozumiem, rolety są podpięte pod obwód agregatu - oprócz tych dwóch, które teraz działają prawidłowo, więc mogę myśleć, że te dwie przedtem działały też prawidłowo!?
Piszesz, że nastąpił "zwrot akcji", a faktycznie to problem się pogłębił. :) ...bo teraz te rolety w ogóle nie działają. :)
Jeżeli masz faktycznie wydzielony obwód pod agregat, to pytanie, czy pozostałe urządzenia podłączone pod ten obwód działały prawidłowo?
Być może przyczyną problemu jest ten przełącznik "sieć/agregat - może mieć "słaby styk". Może "słabsze" odbiorniki tego nie odczuwają? Ale to takie luźne przypuszczenia.
Ja inaczej wyobraziłem sobie opis instalacji opisywanej, więc jak widać na pewno jest zbyt powściągliwa. Po Twojej interpretacji tego opisu (i korekcie mojego wyobrażenia tej instalacji) zaczyna mi się wydawać że obwody mogą być gdzieś pomieszane.

Tak więc opis wszystkich połączeń jest jednak konieczny, zaczynając od wyłącznika głównego i przełącznika na agregat. Najlepiej z wszystkimi RCD i innymi zabezpieczeniami po drodze (jak coś jest po drodze od wyłącznika głównego 3F to ta informacja też jest konieczna). Bez tego to tylko wróżka pozostaje.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
RomanG

https://uni-kolor.waw.pl/wp-content/upl ... _50_WT.pdf
Może warto zacząć od przywrócenia napędu do ustawień fabrycznych. Nie podejrzewam, że to coś pomorze :) , ale na pewno nie zaszkodzi. ;) Na stronie 40 jest opis procedury.
Kermit

Problem opisany w pierwszym poście występował gdy w sieci były trzy fazy. Rolety nie działały. W rozdzielni mam kontrolkę faz. Zwrot akcji nastąpił gdy jedna kontrolka nie świeciła. Problem po stronie elektrowni. W domu nadal działaja dwie fazy. I na tych dwóch fazach rolety działają bez zarzutu.

Moja instalacja daje możliwość przelaczenia się na agregat gdy zabraknie w ogóle pradu. Pod agregat podpięte są krytyczne odbiorniki tj lodówka, kuchnia itp oraz między innymi rolety.

Agregat nie był nigdy włączany.

Mój wniosek, być może błędny, jest taki, że ta faza która dzisiaj przestała działać zakłócała pracę rolet. Czy to możliwe nie wiem, nie znam się. Chcę poczekać aż elektrownia naprawi problem I kiedy w domu będą 3 fazy, zobaczę jak zareagują rolety.
RomanG

RomanG wrote: Sat Jan 10, 2026 12:53 pm Jak rozumiem, rolety są podpięte pod obwód agregatu - oprócz tych dwóch, które teraz działają prawidłowo, więc mogę myśleć, że te dwie przedtem działały też prawidłowo!?
Chyba źle zrozumiałem Twój wpis o podłączeniu rolet; czyli należy rozumieć, że wszystkie rolety podłączone są w (jeden) obwód, który jest zasilany poprzez przełącznik "sieć/agregat"?
Ja błędnie myślałem, że dwie (rolety) zasilane są z innego obwodu.
Pytam, bo moje wnioskowanie mogło innych wprowadzić w błąd.
Wszystkie poprzednie sugestie kolegów sprawdź po kolei i spostrzeżenia opisz tutaj, żeby eliminować poszczególne możliwe przyczyny takiego zachowania rolet.
Oczywiście, jeżeli chcesz znaleźć przyczynę. ;)
Kermit

Tak, wszystkie rolety są na jednym obwodzie, zabezpieczone swoim bezpiecznikiem w rozdzielni.

Elektrownia przywróciła zasilanie na wszystkie fazy, rolety nie działają.

Pomiar napięcia:
L 200V ciągle
Po wciśnięciu przycisku dol
2 out 200V
Po wciśnięciu przycisku góra
1 out 200V
W obu przypadkach roleta nie rusza
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Kermit wrote: Sat Jan 10, 2026 4:35 pm Tak, wszystkie rolety są na jednym obwodzie, zabezpieczone swoim bezpiecznikiem w rozdzielni.

Elektrownia przywróciła zasilanie na wszystkie fazy, rolety nie działają.

Pomiar napięcia:
L 200V ciągle
Po wciśnięciu przycisku dol
2 out 200V
Po wciśnięciu przycisku góra
1 out 200V
W obu przypadkach roleta nie rusza
Pierwsza zasadnicza sprawa to diagnoza instalacji przez elektryka.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
malarz
Been thanked: 2 times

Kermit wrote: Sat Jan 10, 2026 4:35 pm Pomiar napięcia:
L 200V ciągle
To może być problem, powinno być trochę więcej. Pytanie jakie minimalne napięcie potrzebuje roleta do działania.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “ZAMEL mSRW-01”