Piszę projekt na ESP8266, ale nie chcę użyć SuplaDevice tylko samemu oprogramować protokół SUPLA.
Korzystałem z opisu https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... l-works.md, ale porównując z źródłami jest dość nieaktualny.
Na wysłane pakiety nie dostaję odpowiedzi z SuplaCloud (może są dodatkowe ograniczenia, a ja niepotrzebnie tracę czas ;/), proszę o pomoc.
1) Czy SuplaCloud umożliwia rejestracje urządzeń na porcie 2015 ? albo tyko SSL na 2016 lub 443 ?
2) Czy w SuplaCloud działa rejestracja z użyciem LocationID+LocationPWD ?
3) Czy w SuplaCloud działa rejestracja z użyciem Email+AuthKey ?
4) Czy w SuplaCloud jest wymagana jakaś minimalna wersja protokołu SUPLA_PROTO_VERSION i co za tym idzie konkretny model ?
np. ma szanse zadziałać jeszcze struktura TDS_SuplaRegisterDevice_F ?
Próbowałem wykorzystywać różne struktury z bibliotek SuplaDevice/common proto. i srpc.
Mój ogólny zaraz kodu:
sproto_ctx_ = sproto_init();
sproto_set_version(sproto_ctx_, SUPLA_PROTO_VERSION);
static TDS_SuplaRegisterDevice_F reg; - potem wypełniam strukturę urządzenia
TDS_SuplaDeviceChannel_D &ch = reg.channels[0]; - potem wypełniam strukturę kanału
TSuplaDataPacket *sdp = sproto_sdp_malloc(sproto_ctx_);
sproto_sdp_init(sproto_ctx_, sdp);
sproto_set_data(sdp, (char*)®, (unsigned _supla_int_t)payload_size, call_id);
client_.connect(server_.c_str(), 2015)
client_.write((uint8_t*)sdp, packet_len);
client_.flush();
Pozdrawiam Tomek
Protokół restrykcji urządzenia
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
A po co wyważasz otwarte drzwi?
-
stokiloton
Mam już działający kod do sterowania pompą ciepła, chce mieć możliwość wyboru połączenia z HA(już działa) lub bezpośrednio z SUPLA. Nie zmieszcze "pełnego" SuplaDevice, dodadtkowo sam musze zarządzać wifi co konfliktuje z SuplaDevice.
Lekki wraper do protokołu SUPLA oparty na modelach z SuplaDevice da wiele możliwości dalszego rozwoju, np. jako most(external_componets) z ESPHome.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Użyj normalnego esp32 albo jakieś esp32 C6 będziesz miał 16MB flasha i więcej pamięci RAM, zarządzanie Wi-Fi pewnie i tak musisz ogarnąćstokiloton wrote: Mon Jan 12, 2026 8:07 pmMam już działający kod do sterowania pompą ciepła, chce mieć możliwość wyboru połączenia z HA(już działa) lub bezpośrednio z SUPLA. Nie zmieszcze "pełnego" SuplaDevice, dodadtkowo sam musze zarządzać wifi co konfliktuje z SuplaDevice.
Lekki wraper do protokołu SUPLA oparty na modelach z SuplaDevice da wiele możliwości dalszego rozwoju, np. jako most(external_componets) z ESPHome.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tego pliku od lat nie widziałem, ale ogólne koncepcje powinny być ok. Ogólnie wszystko co tam jest powinno działać.
Serwer wymaga minimalnej wersji proto zależnie od wiadomości jakich używasz - w proto jest to opisane w komentarzach.
Rejestracja przez lokalizację+hasło działa, ale traktuj ja jako deprecated. Jest szansa że będziemy musieli ją prędzej czy później wyłączyć ze względu na aspekty związane z bezpieczeństwem.
Port 2015 bez szyfrowania też działa. Ale traktuj jak wyżej - to nawet większe ryzyko, że dyrektywy EU nas do tego zmuszą, ale temat nadal jest otwarty.
Era esp8266 już przeminęła - przejdź na nowsze warianty esp32 (nie używaj tego podstawowego esp32, bo on kończy życie szybciej niż 8266).
Serwer wymaga minimalnej wersji proto zależnie od wiadomości jakich używasz - w proto jest to opisane w komentarzach.
Rejestracja przez lokalizację+hasło działa, ale traktuj ja jako deprecated. Jest szansa że będziemy musieli ją prędzej czy później wyłączyć ze względu na aspekty związane z bezpieczeństwem.
Port 2015 bez szyfrowania też działa. Ale traktuj jak wyżej - to nawet większe ryzyko, że dyrektywy EU nas do tego zmuszą, ale temat nadal jest otwarty.
Era esp8266 już przeminęła - przejdź na nowsze warianty esp32 (nie używaj tego podstawowego esp32, bo on kończy życie szybciej niż 8266).
Najlepsze suple dla Twojego domu