Losowe działanie rolet

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Kermit wrote: Sat Jan 10, 2026 4:35 pm Tak, wszystkie rolety są na jednym obwodzie, zabezpieczone swoim bezpiecznikiem w rozdzielni.

Elektrownia przywróciła zasilanie na wszystkie fazy, rolety nie działają.

Pomiar napięcia:
L 200V ciągle
Po wciśnięciu przycisku dol
2 out 200V
Po wciśnięciu przycisku góra
1 out 200V
W obu przypadkach roleta nie rusza
Trochę teorii; po wpisaniu w przeglądarkę "wartość napięcia w sieci - tolerancja" wyskoczyło;
"W Polsce napięcie w sieci niskiego napięcia (domowej) powinno wynosić nominalnie 230V (jednofazowe) i 400V (trójfazowe), z dopuszczalną tolerancją ±10%, co oznacza zakres od 207V do 253V (dla 230V) i 360V do 440V (dla 400V) zgodnie z normą PN-IEC 60038 .... . Wahania te wynikają z obciążenia sieci, a przekroczenie tych limitów może uszkadzać urządzenia lub powodować wyłączanie falowników. "

200V to jeszcze nie tragedia, bo zdarzają się przypadki, gdzie jest ... 170V, ale na pewno nie jest to normalne.
Być może napędy nie tolerują takich rozbieżności i nie chcą normalnie pracować. (?)
U Ciebie dodatkowo należy przeprowadzić kalibrację krańcówek, a teraz nie wiadomo jak są one skalibrowane.
Sprawdź też napięcie od strony zasilania rozdzielni, żeby - przynajmniej w jakimś stopniu - wykluczyć ewentualne słabe punkty połączeń "na drodze do rolet". W przybliżeniu powinny być jednakowe.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Ja to bym wypiął sterownik Supli, podłączyć rolety pod zwykły przycisk roletowy i patrzył co one na takie sterowanie powiedzą, szczególnie przy takim napięciu.

A czy sterownik Supli toleruję tak niskie napięcie to też dobre pytanie.

Powinieneś to napięcie rozwiązać zanim będziesz wyciągać dalsze wnioski
Kermit

Tak. Zdecydowanie zgadzam się z powyższymi. Wahania napięcia a mojej lokalizacji występują znaczne. To pewnie jest przyczyna.

Czyli jak dzisiaj brakowało tej jednej fazy to pozostałe 2 dawały więcej napięcia?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kermit wrote: Sat Jan 10, 2026 5:38 pm Tak. Zdecydowanie zgadzam się z powyższymi. Wahania napięcia a mojej lokalizacji występują znaczne. To pewnie jest przyczyna.

Czyli jak dzisiaj brakowało tej jednej fazy to pozostałe 2 dawały więcej napięcia?
U mnie ostatnio zniknęła jedna faza. 30 minut później u sąsiada była straż pożarna i pogotowie elektrycze. Spaliła mu się domowa rozdzielnia i wywaliło jedną fazę. Prądu nie było z 6 godzin ;).

Tak jak było pisane - 200 V to za mało.
Ja bym zmierzył napięcie na przyłączu - aby ocenić czy to problem sieci czy czegoś w domu.
Jeśli na przyłączu jest ~230 V, a na SRW mierzysz 200 V, to wyłączaj korki i wołąj elektryka. Możliwe, że coś gdzieś nie styka dobrze, jeśli np. N jest poluzowane, to mogą być tego nieprzyjemne konsekwencje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kermit

Witam.
Roleta rusza przy napięciu ok 203V.
Niestety mieszkam w okolicy z problematycznym transformatorem tzn należałoby postawić nowy. Skutkuje to tym, że parametry prądu nie są takie jak powinny być.
Jak robiłem pomiary to spadek napięcia dochodził do 170V jednak większość czasu to było 180-190V. Działo się to szczególnie wieczorem, stąd też niemożność otwarcia/zamknięcia rolety.
Powyższe informacje po rozmowach z sąsiadami którzy mieszkają tu dłużej.
Był też elektryk. Zmienił priorytetową fazę na tą "lepszą". W tym momencie na roletach jest 200-210V. Co powoduje, że rolety reagują.
Teraz czeka mnie przeprawa z ZE o dostarczenie prądu o parametrach zgodnie z umową, co jak podają internety może zająć lata.
Reasumując Suple działają bez zarzutu.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc.
Pozdrawiam
malarz
Been thanked: 2 times

Zajrzyj w umowie jak masz opisane warunki (pewnie są z ustawy, albo tylko kieruje do ustawy). Jak jest poniżej tolerancji to dokumentuj sytuacje i składaj ciągle reklamacje. Domagaj się zarówno dostarczania prądu o jakości zgodnie z umową (tu wartość napięcia) i bonifikaty za okres, w którym nie spełniali warunków umowy. Jak uszkodziły Ci się jakieś urządzenia elektryczne i masz podejrzenie, że to z powodu zbyt niskiego napięcia to też domagaj się kosztów naprawy (choć akurat tu chyba ciężko o taki przypadek - problemy raczej bywają przy zbyt wysokim, ale nie musisz się do końca znać).

Jak namówisz sąsiadów by robili to samo to macie większą szansę.

Można też najpierw wezwać ich do zapewnienia warunków zgodnie z umową i ostrzec, że powiadomisz URE czy UOKiK. Sąsiad jak po 2-3 miesiącach dyskusjach o jakiejś pierdole z ZE (dla niego istotnej, dla nich praktycznie bezkosztowej) zagroził im w mailu UOKiKiem to w ciągu 2-3 dni pojawiła się ekipa i załatwiła sprawę. Nawet nie zdążył wysłać pisma do UOKiKu. Może to był przypadek, ale nie podejrzewam.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
kurus

Nie tylko u ciebie są spadki napięcia, jak im zgłosiłem to powiedzieli że, trzeba pismo wysłać i założą rejestrator i będą obserwować.
Zobacz faza 2.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL mSRW-01”