A dlaczego powiedzmy? Coś jest nie tak ?
Przyciski, guziki, kontrolery scen - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
Nie, no kwestia przyzwyczajenia chyba. Trochę więcej ustawień w Cloud.
Robienie scen itp, przedtem poprostu podawałem czas załączenia i było po sprawie.
Jedyny minus to tej sceny nie mogę przerwać ponownym przyciśnieciem przycisku,
musiałbym znów tworzyc scenę - przerwij scenę
Ale tak też jest ok.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Zawsze możesz dodać ten jeden przycisk "po staremu"lukasz06 wrote: Mon Jan 12, 2026 10:57 amNie, no kwestia przyzwyczajenia chyba. Trochę więcej ustawień w Cloud.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ja ponawiam pytanie: o jakiej funkcji piszesz?
Dodałem automat schodowy, ustawiam na niego reakcję i nie na to opcji ustawienia czasu (o ile mi wiadomo to nigdy nie było)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Wg mnie nie masz co drążyć bo dokopiesz się na drugą stronę. Uważam że to był jakiś skrót myślowy. Sam używam automatów do bramki RF sonoffa i na przyciskach zigbee i nigdy nie widziałem tam innej możliwości ustawienia czasu jak poprzez chmurę. To co można zrobić to na aktywnym automacie np 20 sek uruchomić go jeszcze raz no w 19 sek i łącznie będzie świecił 39 sek. Jedynie takie wydłużanie działania automatu może być i "zmiana" czasuklew wrote: Mon Jan 12, 2026 9:57 pmJa ponawiam pytanie: o jakiej funkcji piszesz?
Dodałem automat schodowy, ustawiam na niego reakcję i nie na to opcji ustawienia czasu (o ile mi wiadomo to nigdy nie było)
Screenshot_2026-01-12-22-55-55-35_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
@Klew pisałem inaczej jak myślałem, ale to się zdarza.
Chodziło mi o to, że mając zdefiniowany przycisk jako przekaźnik mogłem go zmienić na automat schodowy i w konfiguracji podać na jak długo ma się załączyć. Więc mogłem na jednym dać np 30s, na drugim 1 min, na trzecim 1,5min, na czwartym 2min.
Ustawienie tego na AT, poprzez sceny nie należy do łatwych i przyjemnych.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Ok, teraz rozumiem. Czyli bramka włączała ten wirtualny przekaźnik na skonfigurowany czas, a Ty używałeś tego do włączania czegoś innego nas taki czas.lukasz06 wrote: Mon Jan 12, 2026 10:51 pm @Klew pisałem inaczej jak myślałem, ale to się zdarza.Chodziło mi o to, że mając zdefiniowany przycisk jako przekaźnik mogłem go zmienić na automat schodowy i w konfiguracji podać na jak długo ma się załączyć. Więc mogłem na jednym dać np 30s, na drugim 1 min, na trzecim 1,5min, na czwartym 2min.
Myślę że tutaj by się przydał po prostu timer w cloud. Wtedy w ustawieniach reakcji będziesz mógł ustawić czas załączenia
Tak prawieklew wrote: Tue Jan 13, 2026 6:14 amOk, teraz rozumiem. Czyli bramka włączała ten wirtualny przekaźnik na skonfigurowany czas, a Ty używałeś tego do włączania czegoś innego nas taki czas.lukasz06 wrote: Mon Jan 12, 2026 10:51 pm @Klew pisałem inaczej jak myślałem, ale to się zdarza.Chodziło mi o to, że mając zdefiniowany przycisk jako przekaźnik mogłem go zmienić na automat schodowy i w konfiguracji podać na jak długo ma się załączyć. Więc mogłem na jednym dać np 30s, na drugim 1 min, na trzecim 1,5min, na czwartym 2min.
Myślę że tutaj by się przydał po prostu timer w cloud. Wtedy w ustawieniach reakcji będziesz mógł ustawić czas załączenia
Bramka poprostu dodaje wirtualny przekaźnik, a ja go zmieniłem na automat schodowy i w Cloud ustawiałem czas.
Oczywiście też pomyslałem o timerze, ale go tam nie znalazłem
-
klew
Ok ale sam wirtualny przekaźnik nic nie wnosi. Musiałeś go dalej z czymś jakoś powiązaćlukasz06 wrote: Tue Jan 13, 2026 7:01 am
Tak prawie
Bramka poprostu dodaje wirtualny przekaźnik, a ja go zmieniłem na automat schodowy i w Cloud ustawiałem czas.
Oczywiście też pomyslałem o timerze, ale go tam nie znalazłem![]()