Więcej niż 8 stref

kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Mam pytanie, szefowi zaproponowałem przejście na suplę, ale mam zagwozdkę czy Auraton obsłuży docelowo 12 stref podłogówki.
Z tego co widzę jeden kontroler może obsłużyć 8 stref, jak prawidłowo rozszerzyć: dołożyć drugi kontroler czy jest jakieś inne rozwiązanie.
Docelowo ma być także 12 termostatów naściennych (heat monitor), oraz 12 głowic do listwy.

Pozdrawiam
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Do Boxa możesz bez problemu podłączyć dwie listwy i 12 HM.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Robiłem instalację z 2 listwami i działa bez problemu
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Dzięki za info, wolałem zapytać, niż potem się tłumaczyć szefowi, że się nie da :)
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
pm.kowalski

Podbijam temat, więc mam taką samą sytuację i chciałbym się upewnić. Mam łącznie 9 stref, no i nie idzie tego połączyć, żeby złapać się za osiem. Czy jeśli kupię taki zestaw 2x multizone controller (+ jeden box), to mogę je później ustawić w trybie master-slave? Chodzi o to, żeby tylko jeden sterownik sterował pompą ciepła przez złącze bezpotencjałowe. Czyli dwa urządzenia, ale takie jedno logiczne. Proszę o informacje, czy to zadziała. Ewentualnie, jeśli istnieją inne sposoby.

Dodatkowo, czy można użyć jakiegokolwiek termometru, który jest w systemie Supla? Nie potrzebuję naściennych i zastanawiam się, czy jakikolwiek produkt z systemu Supla się sprawdzi.
klew

pm.kowalski wrote: Tue Jan 13, 2026 1:06 pm Podbijam temat, więc mam taką samą sytuację i chciałbym się upewnić. Mam łącznie 9 stref, no i nie idzie tego połączyć, żeby złapać się za osiem. Czy jeśli kupię taki zestaw 2x multizone controller (+ jeden box), to mogę je później ustawić w trybie master-slave? Chodzi o to, żeby tylko jeden sterownik sterował pompą ciepła przez złącze bezpotencjałowe. Czyli dwa urządzenia, ale takie jedno logiczne. Proszę o informacje, czy to zadziała. Ewentualnie, jeśli istnieją inne sposoby.

Dodatkowo, czy można użyć jakiegokolwiek termometru, który jest w systemie Supla? Nie potrzebuję naściennych i zastanawiam się, czy jakikolwiek produkt z systemu Supla się sprawdzi.
Pytanie, czy to 9 stref, czy 9 osobnych pomieszczeń? Nie jestem pewien, czy czegoś nie mieszam (sprawdź to proszę), ale wydaje mi się, że pod jedno wyjście można podłączyć 2 strefy (o ile to jest to samo pomieszczenie).
To by było najprostsze i najtańsze :)

Możesz mieć 2xFHC i pompę ciepła podłączyć do jednego z nich.
Wtedy na termostatach z drugiego FHC ustawiasz "włącznik źródła ciepła/chłodu" i wskazujesz tam ten włącznik z pierwszego FHC.
Aktualnie jedyna różnica jest taka, że ten drugi FHC będzie załączał pompę bez zwłoki (czyli natychmiast po pojawieniu się potrzeby grzania). Normalnie lokalne wyjście do pieca/pompy startuje z opóźnieniem, gdy FHC samo nim steruje.
To jest temat, który rozbudujemy i będzie też można dodać zwłokę w start/stop - ale to temat na kolejny sezon grzewczy.

Czujniki temperatury akrualnie muszą być sparowane z tym samym Boxem, więc wybór to: Auraton Temperature Sensor Indoor, lub Heat Monitor (termometr, wyświetlacz i opcja zmiany nastawy z jaką pracuje FHC).
Planujemy dodać tzw. "komunikację lokalną" - ona pozwoli na powiązanie między dowolnymi urządzeniami (np. termometr z THW do termostatu na FHC), ale to większy temat, który też już trochę czeka -> najwcześniej kolejny sezon grzewczy, ale nie obiecuję, bo sytuacja bywa dynamiczna.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Tue Jan 13, 2026 1:56 pm Pytanie, czy to 9 stref, czy 9 osobnych pomieszczeń? Nie jestem pewien, czy czegoś nie mieszam (sprawdź to proszę), ale wydaje mi się, że pod jedno wyjście można podłączyć 2 strefy (o ile to jest to samo pomieszczenie).
To by było najprostsze i najtańsze :)
Do 6 siłowników na strefę FHC
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
pm.kowalski

Wielie dzieki, to powinno rozwiazac moj problem. Rozumiem, ze do poprawnej pracy wymagane jest polaczenie z Supla Cloud = aktywny dostep do internetu?

a jak tam integracja z Home Assistant, smiga?
klew

pm.kowalski wrote: Tue Jan 13, 2026 2:22 pm Wielie dzieki, to powinno rozwiazac moj problem. Rozumiem, ze do poprawnej pracy wymagane jest polaczenie z Supla Cloud = aktywny dostep do internetu?

a jak tam integracja z Home Assistant, smiga?
Wszystko co jest podłączone do jednego Boxa, pracuje i zachowuje logikę bez udziału serwera/Internetu.

Box nie ma wystawionej lokalnej integracji z MQTT/HA. Natomiast MQTT z Serwera udostępnia termostaty itp. które są widoczne i działają w HA.
pm.kowalski

dzieki, wyglda na to, ze wezme to na tapete :) Wielkie dzieki za porade jeszcze raz!

Return to “AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller”