Zgadza się, ja nawet chciałbym aby ludzie korzystali z moich projektów, ale jak ktoś próbuje na tym zarobić, to zniechęca do dalszego działania, nie dlatego że ja wolałbym na tym zarobić, bo mi na tym nie zależy, ja jak coś udostępniam to całkowicie za darmo a "Janusze" na tym miliony monet chcą zarobić.klew wrote: Thu Jan 15, 2026 12:32 pm Zawsze jest takie ryzyko i taka obowa przy publikowaniu źródeł, ale mimo wsystko uważam, że warto. To buduje społeczność. Przypadków nadużyć jest mało, a korzyści wiele .
Oczywiście, zawsze jest niesmak, jak ktoś to potem bierze i próbuje na tym zarabiać, gdzie Twoim celem było dawanie czegoś za darmo.
Jeszcze poruszę jeden temat,.może nie dokładnie w tym temacie, w którym odbywa się dyskusja. Co jakiś czas pisałem że poszukuję osób do testowania softu, po prostu nie chce mi się kupować komponentów do poskładania tego i osoby na własnym sprzęcie testują program który ja napiszę. Jedną z takich osób zwróciła się do innej, aby robiła płytki pod moje softy i by sprzedawali razem urządzenia. Niestety trafiła na osobę z którą mam bardzo dobre kontakty. Tak że wiem że skala "Januszów" jest bardzo duża.