Historia powiadomień w app

flowerek

Czy można w przyszłości zrobić tak aby w app w sekcji historia powiadomień - jeśli powiadomienie jest wynikiem zmiany stanu kanału spowodowanego rozkazem wydanym z appl (np powiadomienie o otwarciu bramy po kliknięciu otwórz w app) pojawiała się informacja który to użytkownik (identyfikator) wydał rozkaz?
W przypadku gdy powiadomienie wynika ze zmiany stanu z akcji typu scena czy harmonogram...mogłoby się wyświetlać " scena" lub " harmonogram".

Dzisiaj widzę wszystkie zdarzenia w historii z dopiskiem "profil" i nazwa mojego profilu.
W konsekwencji nie wiem kto lub co wywołało zmianę stanu kanału która skutkowała powiadomieniem..
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Nazwa profilu po to abyś wiedział z jakiego profilu masz powiadomienie, a można mieć kilka.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
flowerek

Nie kumam...

Powiadomienia robię sobie poprzez nową reakcje...jeśli stan kanału....wyślij powiadomienie.
Mogę tam zdefiniować warunki czasowe oraz odbiorców tego powiadomienia (nazwy identyfikatorów dostepu).

Utworzyłem takie powiadomienie dla stanu bramy (wg kontaktronu) I wybrałem jako odbiorców mój identyfikator o nazwie Rafał.

Niezależnie kto otworzy bramę dostaje o tym powiadomienie. Historie tych powiadomien mam w aplikacji
Ale przy każdym mam oprócz daty i godziny nazwę profilu Rafał...
A przecież otwarcie bramy wywołują w aplikacji różni użytkownicy o innych nazwach identyfikatora.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czujnik otwarcia bramy nie wie co spowodowało zmianę jego stanu. Także tak wprost do czujnika otwarcia się tego nie doda.

Ogólnie temat logowania zdarzeń przewija się od dawna i kiedyś taka funkcja pewnie będzie dodana.

W powiadomieniach widzisz nazwę profilu/konta na Cloud, z którego przyszło powiadomienie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Wed Jul 24, 2024 9:30 pm Czujnik otwarcia bramy nie wie co spowodowało zmianę jego stanu. Także tak wprost do czujnika otwarcia się tego nie doda.

Ogólnie temat logowania zdarzeń przewija się od dawna i kiedyś taka funkcja pewnie będzie dodana.

W powiadomieniach widzisz nazwę profilu/konta na Cloud, z którego przyszło powiadomienie.
Nie wspomniałeś o jednej rzeczy : ostatnio patrzyłem sobie coś w apce i pokazał mi się zielony komunikat że brama została otwarta przez użytkownika X , nie było to powiadomienie tylko jakby warstwa nad lista kanałów , w czasie gdy żona faktycznie otwarła bramę , czym to było i czy nie dało by się tego wykorzystac ?
klew

[email protected] wrote: Thu Jul 25, 2024 6:40 am
klew wrote: Wed Jul 24, 2024 9:30 pm Czujnik otwarcia bramy nie wie co spowodowało zmianę jego stanu. Także tak wprost do czujnika otwarcia się tego nie doda.

Nie wspomniałeś o jednej rzeczy : ostatnio patrzyłem sobie coś w apce i pokazał mi się zielony komunikat że brama została otwarta przez użytkownika X , nie było to powiadomienie tylko jakby warstwa nad lista kanałów , w czasie gdy żona faktycznie otwarła bramę , czym to było i czy nie dało by się tego wykorzystac ?
Tak, są takie komunikaty, tylko czy to się brama otworzyła, zamknęła, czy zatrzymała, to już inna historia ;). Ale to jest to co można logować i ...
bmichal

Dzień dobry,
witam serdecznie społeczność Supli jako że mój pierwszy post to się tak ładnie przywitam ;)
a teraz pytanie bo przejrzałem chyba wszystkie miejsca w aplikacji i na koncie i na forum ten post najlepiej pasuje to problemu mego - nie umiem znależć odpowiedzi czy i kto wysłał znak sygnał do urządzenia SBW-02 w aplikacji? Mam trzy aplikacje i w cloud widze tylko ze dwie z nich mialy dzis polaczenia z chmurą. SBW chyba otworzyło bramę i nie jestem w stanie tego za cholerę ustalić. Jest taka szansa na ustalenie tego w moim zasięgu?
Pozdrawiam serdecznie !
Michal
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

bmichal wrote: Thu Jan 15, 2026 8:21 pm Dzień dobry,
witam serdecznie społeczność Supli jako że mój pierwszy post to się tak ładnie przywitam ;)
a teraz pytanie bo przejrzałem chyba wszystkie miejsca w aplikacji i na koncie i na forum ten post najlepiej pasuje to problemu mego - nie umiem znależć odpowiedzi czy i kto wysłał znak sygnał do urządzenia SBW-02 w aplikacji? Mam trzy aplikacje i w cloud widze tylko ze dwie z nich mialy dzis polaczenia z chmurą. SBW chyba otworzyło bramę i nie jestem w stanie tego za cholerę ustalić. Jest taka szansa na ustalenie tego w moim zasięgu?
Pozdrawiam serdecznie !
Michal
Tu chyba nawet Herkules Poirot nic nie zrobi...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

bmichal wrote: Thu Jan 15, 2026 8:21 pm Dzień dobry,
Pozdrawiam serdecznie !
Michal
Niestety do tego się nie dojdzie.
Historia powiadomień by była, gdybyś miał ustawione powiadomenia, ale tam też nie widać "kto" otwiera (chyba, że dasz każdemu użytkownikowi tylko dostęp do sceny i z niej wyślesz "Franek otworzył bramę" oraz otworzysz bramę.

Przyczyny otwarcia bramy mogą też leżeć poza użytkownikami Twojego konta. Na forum jest historia, jak "szczekanie psa" otwiera bramę (serio ;) ), piloty sąsiadów, i inne.
bmichal

Aha, no dobra dzięki i za takie info. Spróbuję ten pomysł, zabrać możliwość sterowania samymi urządzeniami i w to miejsce dam sceny, zawsze to będzie już coś konkretnego.
Pozdrawiam!

Return to “Ogólna dyskusja”