Zgadza się.malarz wrote: Fri Jan 16, 2026 9:05 am Właśnie napisałem, że producenci urządzeń (tutaj Sonoff) będzie zmuszony jak rozumiem do blokowania możliwości wgrania innej binarki do nowych urządzeń. To w jakimś zakresie rozwiąże sprawę bez waszych działań.
FW z updates.supla.org
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Jak rozumiem, z urządzeniami komercyjnymi nie ma problemu, ale pozostają wspomniane tu np. "urządzenia veeroos-a". Robert jest tylko przykładem przywołanym w tym temacie, ale można wymienić także wielu innych.
Wydaje mi się, że forum jest bardzo "anonimowe" (reguła) i każdy może się kryć w jakiejś bańce prywatności, co sprzyja kradzieży własności intelektualnej. Nie proponuję ujawniania wszelkich danych dla ogółu forumowiczów, ale ścisła administracja mogłaby mieć wgląd (może nawet powinna) do podstawowych informacji o rejestrującym się forumowiczu. Wtedy można "reagować" bezpośrednio (i celnie) na takich "ujawnionych Januszów"; ostrzeżenia, bany a w ostateczności wydalenie z forum z podaniem tego faktu. To jednak powinno odbywać się zgodnie z prawem.
Sam przyznam się, że regulamin forum czytałem bardzo pobieżnie (o ile w ogóle), ale pewne zasady powinny być głośno wyartykułowane. Jeżeli czegoś brakuje w regulaminie to należałoby uzupełnić i często cytować wszystkim.
Mam świadomość, że nie da sie wyegzekwować podania prawdziwych danych, ale znakomita większość prędzej, czy później przekona się, że w tej "bańce prywatności" nie wytrzyma. Gdyby podać teraz ilość wiadomości prywatnych tego forum, to chyba bylibyśmy zaskoczeni. A w nich często już podajemy jakieś dane. Także "prywatni" nie będziemy nigdy, chyba że bedziemy twardo tego pilnować. ... a potem "Janusz biznesu" wystawi w aukcji "bramkę" i poda nr telefonu.
Uchylenie rąbka prywatności sprzyja także atmosferze forum.
Ale to już tak poza tematem. 
Wydaje mi się, że forum jest bardzo "anonimowe" (reguła) i każdy może się kryć w jakiejś bańce prywatności, co sprzyja kradzieży własności intelektualnej. Nie proponuję ujawniania wszelkich danych dla ogółu forumowiczów, ale ścisła administracja mogłaby mieć wgląd (może nawet powinna) do podstawowych informacji o rejestrującym się forumowiczu. Wtedy można "reagować" bezpośrednio (i celnie) na takich "ujawnionych Januszów"; ostrzeżenia, bany a w ostateczności wydalenie z forum z podaniem tego faktu. To jednak powinno odbywać się zgodnie z prawem.
Sam przyznam się, że regulamin forum czytałem bardzo pobieżnie (o ile w ogóle), ale pewne zasady powinny być głośno wyartykułowane. Jeżeli czegoś brakuje w regulaminie to należałoby uzupełnić i często cytować wszystkim.
Mam świadomość, że nie da sie wyegzekwować podania prawdziwych danych, ale znakomita większość prędzej, czy później przekona się, że w tej "bańce prywatności" nie wytrzyma. Gdyby podać teraz ilość wiadomości prywatnych tego forum, to chyba bylibyśmy zaskoczeni. A w nich często już podajemy jakieś dane. Także "prywatni" nie będziemy nigdy, chyba że bedziemy twardo tego pilnować. ... a potem "Janusz biznesu" wystawi w aukcji "bramkę" i poda nr telefonu.
Uchylenie rąbka prywatności sprzyja także atmosferze forum.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
To trzeba by zamknąć forum dla niezalogowanych. Oni przecież też mogą kraść. A nad nimi i tak nikt nie ma żadnej kontroli. To nigdy nie będzie szczelne.RomanG wrote: Fri Jan 16, 2026 9:39 am Jak rozumiem, z urządzeniami komercyjnymi nie ma problemu, ale pozostają wspomniane tu np. "urządzenia veeroos-a". Robert jest tylko przykładem przywołanym w tym temacie, ale można wymienić także wielu innych.
Uchylenie rąbka prywatności sprzyja także atmosferze forum.Ale to już tak poza tematem.
![]()
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
klew
Ogólnie urządzenia/soft DIY/użytkowników nie jest jakoś chroniony prawnie. To jest open source na licencji GPL. Każdy może wziąć i to sprzedawać i nie musi o tym nikogo informować.RomanG wrote: Fri Jan 16, 2026 9:39 am Jak rozumiem, z urządzeniami komercyjnymi nie ma problemu, ale pozostają wspomniane tu np. "urządzenia veeroos-a". Robert jest tylko przykładem przywołanym w tym temacie, ale można wymienić także wielu innych.
Jedyny obowiązek wynikający z GPL, to:
- Udostępnienie kodu źródłowego i licencji klientowi
Także używanie Supli, czy projektów z forum to nie jest kradzież - nie nazywajmy tego w ten sposób, bo to ani nie jest uczciwe, ani budujące.
Poza obowiązkami wynikającymi z licencji, obowiązują też przepisy polskie i unijne. One nakładają szereg wymogów, jakie musi spełniać nowy produkt wprowadzany na rynek (np. wspomniane RED DA i całe CE z jego EN...). Podobnie jak osoba sprzedająca ma obowiązki podatkowe itp.
Ale jeszcze raz: niech to nikogo nie zniechęca. Tego typu sytuacje zawsze się w open source zdarzają i będą się zdarzać. Idea i cel stojący za open source są silniejsze, co wielkrotnie już na świecie widzieliśmy.
Rozumiem! I chciałoby się powiedzieć; i bardzo dobrze, a zarazem szkoda. Robert (między innymi) będzie "projekty" dalej robił, ale już tylko dla siebie lub w wersji bardzo okrojonej - dla innych. To, niestety jest smutne. Nie trzeba nikomu udowadniać, że takich, jak ja - korzystających z "wirusowych pomysłów" (Robert! Spoko? ... chodzi mi o pomysły innych także) jest ogromna rzesza i my ucierpimy na tym najbardziej. Bo coś potrafimy "udłubać", ale przy tym musimy zadawać pytania. Za chwilę nie będzie o co pytać
W takim przypadku myślmy (myślcie), jak dalej zadziałać, żeby "wirusowe pomysły" nie umarły śmiercią naturalną.
Krystian (krycha...) już znalazł lepsze zajęcie (chyba), a ostatnie wpisy dokładnie oddają odczucia wielu po tym fakcie.
Kto następny? .... Chciałem wymienić tu kilka imion, ale ... nie wywołam wilka...
Jeżeli można jakoś chronić te pomysły....
W takim przypadku myślmy (myślcie), jak dalej zadziałać, żeby "wirusowe pomysły" nie umarły śmiercią naturalną.
Krystian (krycha...) już znalazł lepsze zajęcie (chyba), a ostatnie wpisy dokładnie oddają odczucia wielu po tym fakcie.
Kto następny? .... Chciałem wymienić tu kilka imion, ale ... nie wywołam wilka...
Jeżeli można jakoś chronić te pomysły....
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
To nie tak, ja się dalej będę dzielił wiedzą, bo nie raz także taka wiedzę tu na forum dostaję, jednakże przestałem myśleć żeby pociągnąć projekt GG
, nie dlatego że co niektórzy będą sprzedawali urządzenia oparte na tym sofcie, a dlatego, że widziałem jakie "pretensje" musiał co chwilę Krystian wysłuchiwać, raz nawet Krystianowi sprzęt wysłałem, żeby mógł sobie na jego podstawie coś tam podziałać. Mam nadzieję, że takie działania nie zniechęcą też innych do udostępniania swoich projektów, bo też na nich dużo się uczę. Tamtym moim wpisem chciałem tylko przedstawić jaka może być skala "Januszów biznesu", tak było, jest i będzie, przed tym się nie ustrzegniemy, najbardziej ich właśnie boli że GUI Generic nie jest rozwijany, bo wgrali wygenerowany kod, sprzedając takie urządzenia nie musieli nic udostępniać, bo przecież narzędzie jest powszechnie dostępne, każdy sobie taki program może zrobić, gorzej właśnie jest jak ktoś coś nowego wymyśli, doda urządzenia, czy układy, które wcześniej nie były dodane do GG lub do biblioteki SD, wtedy mogą sprzedawać takie układy i też mają sprawę ułatwioną, bo nie muszą kodu czy binarki udostępniać, bo już wcześniej ktoś to zrobił. Tacy wygodni, a pretensje? Nie ja Ci tylko sprzedałem idź do tego co program napisał...
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
Mocno wątpię czy Sonoff zakupiony w Chinach będzie miał zablokowany soft.
Jeśli tak, to OK, jeśli nie, to trzeba pomyśleć nad czymś innym...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Dlatego tak jak Przemek napisał po pierwszej automatycznej aktualizacji będzie piękna cegłaZibi_007 wrote: Fri Jan 16, 2026 1:38 pm Mocno wątpię czy Sonoff zakupiony w Chinach będzie miał zablokowany soft.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
-
edm
- Been thanked: 2 times
W nawiązaniu do GG. Może sposobem na reaktywację byłoby żeby korzystanie z tego projektu było płatne. Domyślam się że zasoby "pracowników" supli są za skromne żeby to uciągnąć. A żeby ktoś z zewnątrz to przejął to raczej mało realne i nie takie łatwe pod względem prawnym, biznesowym, finansowym.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
klew
W zasadzie nowe Sonoffy są zabezpieczone.Zibi_007 wrote: Fri Jan 16, 2026 1:38 pmMocno wątpię czy Sonoff zakupiony w Chinach będzie miał zablokowany soft.
Także wszystkie urządzenia z Matter muszą być zabezpieczone, bo inaczej by certyfikacji matter nie przeszły.
Sonoffów bez zabezpieczenia nie wolno już wprowadzać do obrotu na terenie EU. Nie wiem jak wygląda to od strony zakupu konsumenckiego z Chin