Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Niech zgadnę, chcesz tak włączać cyrkulację? Bez sensu włączać obwód z którego zasilisz Sonoff. Urządzenie wykonawcze powinno byç non-stop zasilone. Jeśli za pomocą Sonoffa nr 1 wlączysz obwód to ustawiasz reakcję by po załączeniu przekaźnika w Sonoff nr 1 równocześnie został załączony przekaźnik Sonoffa nr 2
[email protected]

djalex wrote: Fri Jan 16, 2026 8:50 pm Niech zgadnę, chcesz tak włączać cyrkulację? Bez sensu włączać obwód z którego zasilisz Sonoff. Urządzenie wykonawcze powinno byç non-stop zasilone. Jeśli za pomocą Sonoffa nr 1 wlączysz obwód to ustawiasz reakcję by po załączeniu przekaźnika w Sonoff nr 1 równocześnie został załączony przekaźnik Sonoffa nr 2
Nie, nie chodzi o cyrkulację.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Juz teraz też czaje co chesz zrobić wiec tak jak Zbyszek napisał powinnondzialac czyli sprawdzasz stan sonoff 1. Dalej zgadzam się ze skoro sonoff 1 coś ma włączać to powinien być cały czas zasilany i wowczas opcje rekcji były by do wykozystsnia. Może napisz coś więcej o przeznaczeniu to da się w prosty sposób coś wykombinować.
https://pietras-81.aqi.eco/
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Na tym sonoff co jest podpięty pod lampę ustaw stan przekaźnika na załączony po powrocie zasilania.

Ustaw mu reakcje jak załączony to załącz drugie urządzenie. Jak wyłączony to wyłącz, ewentualnie kopiowanie stanu.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Arghatell

[email protected] wrote: Fri Jan 16, 2026 8:50 pm
{{ not state(id).connected }}
To praktycznie wystarcza, choć interwał sprawdzania do max 10 minut - to robi pewien problem.
[/quote]

To ustaw ten skrypt jako wyzwalacz. Ja bym nawet zostawił ten z 10 minutami i miałbym dwa, w razie gdyby z jakiegoś powodu skrypt z wyzwalaczem nie zabanglał.
[email protected]

Arghatell wrote: Sat Jan 17, 2026 9:30 am
[email protected] wrote: Fri Jan 16, 2026 8:50 pm
{{ not state(id).connected }}
To praktycznie wystarcza, choć interwał sprawdzania do max 10 minut - to robi pewien problem.
To ustaw ten skrypt jako wyzwalacz. Ja bym nawet zostawił ten z 10 minutami i miałbym dwa, w razie gdyby z jakiegoś powodu skrypt z wyzwalaczem nie zabanglał.
Dobry pomysł, dzięki.
Arghatell

[email protected] wrote: Sat Jan 17, 2026 6:29 pm
Dobry pomysł, dzięki.
To jak już Ci pasuje, to inaczej odpowiem. Ponieważ czasem "wyzwalacz" ma swoje "widzimisię" i potrafi ze skryptem "not connected" zaskoczyć (utrata łączności) to u siebie zrobiłem tak, że wyzwalacz odpala inną scenę po 20 sekundach (na przykład) która ma ten sam warunek. Eliminuje to stany niestabilności łącza (podwójne sprawdzenie).
m.sta

Dzień dobry,

Mam trochę skomplikowany system termostatów w domu oparty na Supli.

W skrócie w pokojach mam pomontowane wemosy z czujnikami temperatury. Te skonfigurowane jako termostaty z wirtualnymi przekaźnikami.

W skrzynce podłogówki mam zamontowany sonoff 4ch który odpowiada że podawanie napięcia na 4 siłowniki do poszczególnych pokojów.

Wszystko skonfigurowane na zasadzie reakcji typu:
Gdy termostat w danym pokoju zacznie grzać > Włącz pętle grzewczą w danym pokoju
Gdy termostat w danym pokoju przestanie grzać > Włącz pętle grzewczą w danym pokoju.

Problem się pojawia taki że, kilka razy w tym sezonie albo zawiesiło się wi fi , albo brakło prądu, albo brakło Internetu albo temu podobne rzeczy. I nie zadziałała reakcja. Dzieje się tak gdy termostat gdy w pokoju jest ustawiony termostat na 22 i w czasie gdy temperatura przekracza tą wartość a nie ma w tym czasie Internetu czy wifi reakcja nie zadziała.

Potrzebuję skryptu który sprawdzi, wystarczy co 10 minut, stan termostatu i wysteruje sonoffem 4ch.
Od razu mówię że te komendy nie działają poprawnie.

{{state(1).on}} jeśli kanał 1 jest włączony
{{not state(1).on}} jeśli kanał 1 jest wyłączony

Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
slawek

Nie ogarniam - używasz termostatów czy skryptów?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

m.sta wrote: Mon Feb 02, 2026 8:49 pm Dzień dobry,

Mam trochę skomplikowany system termostatów w domu oparty na Supli.

W skrócie w pokojach mam pomontowane wemosy z czujnikami temperatury. Te skonfigurowane jako termostaty z wirtualnymi przekaźnikami.

W skrzynce podłogówki mam zamontowany sonoff 4ch który odpowiada że podawanie napięcia na 4 siłowniki do poszczególnych pokojów.

Wszystko skonfigurowane na zasadzie reakcji typu:
Gdy termostat w danym pokoju zacznie grzać > Włącz pętle grzewczą w danym pokoju
Gdy termostat w danym pokoju przestanie grzać > Włącz pętle grzewczą w danym pokoju.

Problem się pojawia taki że, kilka razy w tym sezonie albo zawiesiło się wi fi , albo brakło prądu, albo brakło Internetu albo temu podobne rzeczy. I nie zadziałała reakcja. Dzieje się tak gdy termostat gdy w pokoju jest ustawiony termostat na 22 i w czasie gdy temperatura przekracza tą wartość a nie ma w tym czasie Internetu czy wifi reakcja nie zadziała.

Potrzebuję skryptu który sprawdzi, wystarczy co 10 minut, stan termostatu i wysteruje sonoffem 4ch.
Od razu mówię że te komendy nie działają poprawnie.

{{state(1).on}} jeśli kanał 1 jest włączony
{{not state(1).on}} jeśli kanał 1 jest wyłączony

Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Dlatego WiFI w tym przypadku to kiepski pomysł, - pomyśl o ZigBee.

Ale można tak, jeżeli termostat to kanał termostatu.
Screenshot 2026-02-02 at 21-56-42 Sceny - SUPLA Scripts.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “SUPLA Scripts”