Witam
Potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu .
Mam licznik mew 02 i sonoffa z czujnikiem temp który jest w bojlerze wody . Chciałbym tak ustawić to żeby np jeśli licznik wskazuje że prąd jest oddawany do sieci np ponad 2000w to załącza się przekaźnik w sonoff i załącza grzałkę a jeśli prąd oddawany jest bliski 0 bądź przeskoczy na pobór z sieci wyłączy grzałkę .
Wstępnie udało mi się utworzyć reakcję która działa, ale przy każdym krótkotrwałym skoku prądu włącza i wyłącza grzałkę w zależności jak słońce świeci .
Istnieje możliwość ustawienia tego tak żeby działało z kilku sekundowym opóźnieniem ?? I np jeśli przekroczy się daną wartość temp to żeby przekaźnik nie wyłączy grzałki odrazu tylko np za 10s jeśli prąd w dalszym ciągu poniżej wartości wyłączenia ?
Ustawiłem żeby wyłączało grzałkę np przy 60 stopniach ale przy kolejnym skoku prądu powyżej 2000 w automatycznie i tak ją włącza .
Czytałem po forum ale nie znalazłem .
Myślałem w ostateczności założyć przekaźnik z opóźnieniem wyłączenia jeśli się nie uda tego suplą ustawić .
Może ktoś przerabiał podobny temat i pomoże mi jak to skonfigurować żeby działało to dobrze .
Pozdrawiam
Potrzebuję pomocy w ustawieniu sceny/reakcji
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sonoff Basic z dolutowanym termometrem może być niebezpieczny (brak CE, brak deklaracji producenta czy to spełnia normy, czy nie).Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 10:41 am Witam
Potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu .
Mam licznik mew 02 i sonoffa z czujnikiem temp który jest w bojlerze wody . Chciałbym tak ustawić to żeby np jeśli licznik wskazuje że prąd jest oddawany do sieci np ponad 2000w to załącza się przekaźnik w sonoff i załącza grzałkę a jeśli prąd oddawany jest bliski 0 bądź przeskoczy na pobór z sieci wyłączy grzałkę .
Wstępnie udało mi się utworzyć reakcję która działa, ale przy każdym krótkotrwałym skoku prądu włącza i wyłącza grzałkę w zależności jak słońce świeci .
Istnieje możliwość ustawienia tego tak żeby działało z kilku sekundowym opóźnieniem ?? I np jeśli przekroczy się daną wartość temp to żeby przekaźnik nie wyłączy grzałki odrazu tylko np za 10s jeśli prąd w dalszym ciągu poniżej wartości wyłączenia ?
Ustawiłem żeby wyłączało grzałkę np przy 60 stopniach ale przy kolejnym skoku prądu powyżej 2000 w automatycznie i tak ją włącza .
Czytałem po forum ale nie znalazłem .
Myślałem w ostateczności założyć przekaźnik z opóźnieniem wyłączenia jeśli się nie uda tego suplą ustawić .
Może ktoś przerabiał podobny temat i pomoże mi jak to skonfigurować żeby działało to dobrze .
Pozdrawiam
Ogólnie przerabiany sprzęt -> duże ryzyko. Jeśli kupujesz -> wymagaj deklaracji CE od osoby, która to przerabia. Inaczej nie masz zapewnienia, czy to bezpieczne. Deklaracje CE Sonoffa nie mają tutaj zastosowania.
Jeśli sam przerabiasz, to sam powinieneś znać normy i zapewnić bezpieczeństwo.
Odnośnie reakcji itp. ja bym przekaźnik i termometr ustawił jako termostat na urządzeniu. Zakładam, że masz tam jakiś soft Gui Generic. Można w kompilacji włączyć termostaty i wgrać aktualizację. Wtedy temperaturą przejmuje się termostat i odpoweidnio steruje.
A reakcjami tylko włączasz/wyłączasz termostat.
Opóźnienia możesz dodawać w Scenach. Wtedy reakcja uruchmia scenę, która robi opóźnienie. W tych dwóch "przeciwnych" scenach trzeba też dodać przerwanie wykonania tej drugiej sceny (czyli jeśli "wyłączająca" jest uruchomiona w tle i czeka, to odpalenia "załączającej" powinno zatrzymać scenę "wyłączającą" itd)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Krissusax
Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest potencjalnie niebezpieczne urządzenie bez CE. Ogólnie nie powinno być wprowadzane do obrotu.Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 11:15 am Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
Poproś sprzedawcę o deklarację CE na taką przeróbkę.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Tutaj viewtopic.php?p=205873&hilit=reakcje+gr ... ka#p205873 opisałem dla 3 grzałek możesz wykorzystać jedną
Są zwłoki czasowe aby przekaźnik nie klikał
Są zwłoki czasowe aby przekaźnik nie klikał
-
Krissusax
Super o to mi chodziło , teraz tylko zostaje zrobić żeby było też zależne od temperatury , np jak osiągnie 60 stopni żeby nie załączało .
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Jak masz termostat to on/off termostat i przestanie grzać
A masz grzałkę z termostatem ( oryginał ) to na nim ustaw temperaturę i nawet jak załączy to prąd nie popłynie
Ja jak nie masz termostatu w grzałce to nie ryzykował bym korzystania tylko z tego przekaźnika bez zabezpieczenia termicznego
Jak sklei się przekaźnik to grzeje do upadłego i gotuje wodę
A masz grzałkę z termostatem ( oryginał ) to na nim ustaw temperaturę i nawet jak załączy to prąd nie popłynie
Ja jak nie masz termostatu w grzałce to nie ryzykował bym korzystania tylko z tego przekaźnika bez zabezpieczenia termicznego
Jak sklei się przekaźnik to grzeje do upadłego i gotuje wodę
-
Krissusax
Mam oryginalną grzałkę z termostatem i tak też mam ustawione narazie na niej żeby wyłączało , chciałem
W supli też zmienić żeby przekaźnik tak często poprostu nie klikał jak już osiągnie wymaganą temperaturę.
W supli też zmienić żeby przekaźnik tak często poprostu nie klikał jak już osiągnie wymaganą temperaturę.
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Witam!Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 11:15 am Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
Wyrzuć to lub zwróć sprzedawcy.
Możesz zabić siebie lub rodzinę!
Nie ryzykuj.
Też taki miałem bo byłem nieświadomy.
Mądrzy ludzie na Forum (@Zibi_007 jeszcze raz dziękuję) uświadomili mi co może się stać.
A niedługo potem miałem zalanie.
Mogłem zginąć ja lub ktoś z rodziny.
Teraz mam tylko oryginalne, certyfikowane urządzenia i wiem, że zrobiłem wszystko by chronić bliskich.
Pozdrawiam
Zenon