Potrzebuję pomocy w ustawieniu sceny/reakcji

Krissusax

Witam

Potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu .
Mam licznik mew 02 i sonoffa z czujnikiem temp który jest w bojlerze wody . Chciałbym tak ustawić to żeby np jeśli licznik wskazuje że prąd jest oddawany do sieci np ponad 2000w to załącza się przekaźnik w sonoff i załącza grzałkę a jeśli prąd oddawany jest bliski 0 bądź przeskoczy na pobór z sieci wyłączy grzałkę .
Wstępnie udało mi się utworzyć reakcję która działa, ale przy każdym krótkotrwałym skoku prądu włącza i wyłącza grzałkę w zależności jak słońce świeci .
Istnieje możliwość ustawienia tego tak żeby działało z kilku sekundowym opóźnieniem ?? I np jeśli przekroczy się daną wartość temp to żeby przekaźnik nie wyłączy grzałki odrazu tylko np za 10s jeśli prąd w dalszym ciągu poniżej wartości wyłączenia ?
Ustawiłem żeby wyłączało grzałkę np przy 60 stopniach ale przy kolejnym skoku prądu powyżej 2000 w automatycznie i tak ją włącza .
Czytałem po forum ale nie znalazłem .
Myślałem w ostateczności założyć przekaźnik z opóźnieniem wyłączenia jeśli się nie uda tego suplą ustawić .
Może ktoś przerabiał podobny temat i pomoże mi jak to skonfigurować żeby działało to dobrze .
Pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 10:41 am Witam

Potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu .
Mam licznik mew 02 i sonoffa z czujnikiem temp który jest w bojlerze wody . Chciałbym tak ustawić to żeby np jeśli licznik wskazuje że prąd jest oddawany do sieci np ponad 2000w to załącza się przekaźnik w sonoff i załącza grzałkę a jeśli prąd oddawany jest bliski 0 bądź przeskoczy na pobór z sieci wyłączy grzałkę .
Wstępnie udało mi się utworzyć reakcję która działa, ale przy każdym krótkotrwałym skoku prądu włącza i wyłącza grzałkę w zależności jak słońce świeci .
Istnieje możliwość ustawienia tego tak żeby działało z kilku sekundowym opóźnieniem ?? I np jeśli przekroczy się daną wartość temp to żeby przekaźnik nie wyłączy grzałki odrazu tylko np za 10s jeśli prąd w dalszym ciągu poniżej wartości wyłączenia ?
Ustawiłem żeby wyłączało grzałkę np przy 60 stopniach ale przy kolejnym skoku prądu powyżej 2000 w automatycznie i tak ją włącza .
Czytałem po forum ale nie znalazłem .
Myślałem w ostateczności założyć przekaźnik z opóźnieniem wyłączenia jeśli się nie uda tego suplą ustawić .
Może ktoś przerabiał podobny temat i pomoże mi jak to skonfigurować żeby działało to dobrze .
Pozdrawiam
Sonoff Basic z dolutowanym termometrem może być niebezpieczny (brak CE, brak deklaracji producenta czy to spełnia normy, czy nie).
Ogólnie przerabiany sprzęt -> duże ryzyko. Jeśli kupujesz -> wymagaj deklaracji CE od osoby, która to przerabia. Inaczej nie masz zapewnienia, czy to bezpieczne. Deklaracje CE Sonoffa nie mają tutaj zastosowania.

Jeśli sam przerabiasz, to sam powinieneś znać normy i zapewnić bezpieczeństwo.

Odnośnie reakcji itp. ja bym przekaźnik i termometr ustawił jako termostat na urządzeniu. Zakładam, że masz tam jakiś soft Gui Generic. Można w kompilacji włączyć termostaty i wgrać aktualizację. Wtedy temperaturą przejmuje się termostat i odpoweidnio steruje.
A reakcjami tylko włączasz/wyłączasz termostat.
Opóźnienia możesz dodawać w Scenach. Wtedy reakcja uruchmia scenę, która robi opóźnienie. W tych dwóch "przeciwnych" scenach trzeba też dodać przerwanie wykonania tej drugiej sceny (czyli jeśli "wyłączająca" jest uruchomiona w tle i czeka, to odpalenia "załączającej" powinno zatrzymać scenę "wyłączającą" itd)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Krissusax

Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 11:15 am Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
To jest potencjalnie niebezpieczne urządzenie bez CE. Ogólnie nie powinno być wprowadzane do obrotu.
Poproś sprzedawcę o deklarację CE na taką przeróbkę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Tutaj viewtopic.php?p=205873&hilit=reakcje+gr ... ka#p205873 opisałem dla 3 grzałek możesz wykorzystać jedną
Są zwłoki czasowe aby przekaźnik nie klikał
Krissusax

Super o to mi chodziło , teraz tylko zostaje zrobić żeby było też zależne od temperatury , np jak osiągnie 60 stopni żeby nie załączało .
cinas

Jak masz termostat to on/off termostat i przestanie grzać
A masz grzałkę z termostatem ( oryginał ) to na nim ustaw temperaturę i nawet jak załączy to prąd nie popłynie
Ja jak nie masz termostatu w grzałce to nie ryzykował bym korzystania tylko z tego przekaźnika bez zabezpieczenia termicznego
Jak sklei się przekaźnik to grzeje do upadłego i gotuje wodę
Krissusax

Mam oryginalną grzałkę z termostatem i tak też mam ustawione narazie na niej żeby wyłączało , chciałem
W supli też zmienić żeby przekaźnik tak często poprostu nie klikał jak już osiągnie wymaganą temperaturę.
cinas

Do dodaj nie włącz a skopiuj stan z kanału
Zenon
Has thanked: 2 times

Krissusax wrote: Mon Jan 19, 2026 11:15 am Posiadam Sonoffa z 2 czujnikami temp taki jak na zdjęciu (kupiony na Allegro) jeden wskazuje mi temp wody w zbiorniku a drugi temp pieca , jak zmienię na termostat to oba czujniki zmienia funkcje na termostat czy można tylko jednen . Czy ja to poprawnie ustawić żeby działało dobrze
Witam!
Wyrzuć to lub zwróć sprzedawcy.
Możesz zabić siebie lub rodzinę!
Nie ryzykuj.
Też taki miałem bo byłem nieświadomy.
Mądrzy ludzie na Forum (@Zibi_007 jeszcze raz dziękuję) uświadomili mi co może się stać.
A niedługo potem miałem zalanie.
Mogłem zginąć ja lub ktoś z rodziny.
Teraz mam tylko oryginalne, certyfikowane urządzenia i wiem, że zrobiłem wszystko by chronić bliskich.
Pozdrawiam
Zenon

Return to “Pomoc”