Nowe wersje firmware - tematy porządkowe

Moderator: vajera

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Opis na bazie wersji Z2S-1.2.9-19/01/26 (Z2S_Gateway.ino.merged.8MB.OTA.no_logs.bin). Bramka postawiona na ESP po wykonaniu ERASE. W tym opisie nie dodaję do bramki żadnych urządzeń Zigbee.

1. Dioda LED
W nowym (a tradycyjnym suplowym) GUI oraz w Cloud domyślny status LED jest 'ON - WHEN CONNECTED'. U mnie po dodaniu bramki do Cloud przez kreatora z aplikacji po połączeniu do Cloud dioda LED gaśnie. Przełączenie w Cloud na 'Wyłącz gdy połączono' zapala diodę LED. Restart bramki i stan diody jest już prawidłowy (wyłączona). Po tej operacji przełączenie w Cloud na 'Włącz gdy połączono' nie zapala LED, natomiast 'Zawsze włącz' powoduje zaświecenie LED. Jeśli w Cloud ustawimy 'Włącz gdy połączono' to po restarcie bramki dioda się nie zaświeca.
Tu ważna UWAGA: mam moduł Waveshare i on ma diodę GBR i kolory są pokręcone, więc prośba innych użytkowników o weryfikację pkt. 1

2. GUI podczas pracy bramki
Domyślna wartość parametru 'SELECT GUI START MODE' to 'No GUI on start'. Jednak po 30 sekundach GUI bramki (to nowe) jest dostępne w sieci lokalnej. Nie wiem, czy to tak ma być?

3. Strona aktualizacji bramki
To już kosmetyka, ale o tym pisał też Zbyszek. Strona wizualnie mocno odbiega od typowego GUI. Dodatkowo w dalszym ciągu jest tam możliwość aktualizacji FileSystem, co powoduje co jakiś czas pytanie, którym formularzem aktualizować bramkę. Jeśli dobrze pamiętam, to zdaje się Robert (@veeroos) ma formatkę html update spójną z całym GUI.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

c.d.

4. Kanał Gateway sensors notifications
Parowanie urządzenia Zigbee z poziomu Cloud przebiega doskonale. Sparowałem czujnik otwarcia (czujnik binarny). Po parowaniu kanał 'Gateway sensors notifications' stał się z automatu aktywny, w statusie WYŁĄCZONY. Moim zdaniem ten kanał domyślnie powinien być kanałem nieaktywnym i dopiero użytkownik - jeśli widzi taką potrzebę - może sobie go włączyć w Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 19, 2026 3:12 pm
To już kosmetyka, ale o tym pisał też Zbyszek. Strona wizualnie mocno odbiega od typowego GUI. Dodatkowo w dalszym ciągu jest tam możliwość aktualizacji FileSystem, co powoduje co jakiś czas pytanie, którym formularzem aktualizować bramkę. Jeśli dobrze pamiętam, to zdaje się Robert (@veeroos) ma formatkę html update spójną z całym GUI.
No właśnie - ja to wyeliminowałem, ale w po powrocie do standardowego WebInterface w trybie konfiguracyjnym zastoswałem updateButton z SD - i tam to jest? Myślałem, że ten updateButton ma już właściwą formatkę, bo to chyba był PR któregoś z uzytkowników (@veeroos? @malarz?).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 5:12 pm
No właśnie - ja to wyeliminowałem, ale w po powrocie do standardowego WebInterface w trybie konfiguracyjnym zastoswałem updateButton z SD - i tam to jest? Myślałem, że ten updateButton ma już właściwą formatkę, bo to chyba był PR któregoś z uzytkowników (@veeroos? @malarz?).
A czy urządzenia że tak powiem inne zbudowane na podłożu SD nie maja przypadkiem takiej samej strony UPDATE jak obecnie bramka Z2S?
To najlżejsza z możliwych opcji HTTP_OTA
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Ktoś może wrzucić screen z takiej idealnej strony UPDATE?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 5:45 pm Ktoś może wrzucić screen z takiej idealnej strony UPDATE?
Poniżej moja propozycja strony idealnej i mówię poważnie.
UPDATE.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Mon Jan 19, 2026 5:12 pm
@petione
https://github.com/SUPLA/supla-device/pull/87

i z tego co pamiętam dostało mu się od kogoś na forum za to, że wysłał tego PR bo był podobno podobny do funkcjonującej wersji na forum. Też pamiętam. że ktoś się chwalił, że zazielenił samą stronę update, ale nie poszła za tym PR.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

O to chodzi?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

lukasz06 wrote: Mon Jan 19, 2026 8:01 pmO to chodzi?
Raczej o to co się pokaże jak naciśniesz UPDATE FIRMWARE ;)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Aha, to jak go wcisnę to jest taka sama jak Twoja propozycja :)
A w GG nie było zielonej strony przypadkiem?

Return to “Bramka ZigBee”