Problem z aktualizacją do wersji 25.12 według instrukcji z wiki

Moderator: fracz

djack2017
Been thanked: 1 time

Zrobiłem aktualizację supli z wersji 24.12 (mysql 5.7) według wiki (https://github.com/SUPLA/supla-docker/w ... grade-2025) i serwery się poprawnie uruchomiły z czystą bazą danych.
Jednak po przywróceniu bazy sql:
cat var/backups/supla_backup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" supla
serwer supla-cloud wciąż się restaruje.
W logu kontenera supla-cloud mam:

Code: Select all

Database connection has been established.

[OK] Metadata storage synchronized

[notice] Migrating up to SuplaBundle\Migrations\Migration\Version20251112105645
[error] Migration SuplaBundle\Migrations\Migration\Version20250611080146 failed during Execution. Error: "An exception occurred while executing a query: SQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists: 1050 Table 'supla_energy_price_log' already exists"

In ExceptionConverter.php line 45:

An exception occurred while executing a query: SQLSTATE[42S01]: Base table
  or view already exists: 1050 Table 'supla_energy_price_log' already exists

In Exception.php line 24:

SQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists: 1050 Table 'supla_energ
  y_price_log' already exists

In Connection.php line 71:

SQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists: 1050 Table 'supla_energ
  y_price_log' already exists

doctrine:migrations:migrate [--write-sql [WRITE-SQL]] [--dry-run] [--query-time] [--allow-no-migration] [--all-or-nothing [ALL-OR-NOTHING]] [--configuration CONFIGURATION] [--em EM] [--conn CONN] [-h|--help] [-q|--quiet] [-v|vv|vvv|--verbose] [-V|--version] [--ansi] [--no-ansi] [-n|--no-interaction] [-e|--env ENV] [--no-debug] [--] <command> [<version>]
Może ktoś wie, co w takim przypadku trzeba zrobić?

Tak przy okazji na w/w wiki jest literówka w linii:
cat var/backups/supla_bakup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" supla
jest supla_bakup_2025.sql zamiast supla_backup_2025.sql

Nie ma tu w zasięgu żadnego eksperta co by rozwiązał ten problem?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Siemanko ;)

Taki ze mnie ekspert jak z koziej du.... trąba :lol: ale chociaż napiszę jak to było u mnie.
Jak podnosiłem wersje całkiem niedawno z przejściem na mariadb i nie miałem takiego problemu, poszło gładko jak na porę dnia kiedy to robiłem.
Też widziałem tą literówkę i nawet chciałem to na githubie zgłosić, ale jest to w sekcji 'Wiki' i jakoś nie wiedziałem jak, a że późno było to po wszystkim poszedłem spać i mi się system przypomnień zresetował w głowie :)

A nie próbowałeś przypadkiem przerywać procesu migracji, jakimś restartem? Trochę tak to wygląda. Ja ze 4 minuty dałem czasu na uruchomienie się wszystkiego, a potem zrobiłem restart i znowu trochę poczekałem. Dopiero jak zobaczyłem w logach, że urządzenia mi się odbijają od serwera to przywróciłem zawartość z backupu. Cloud mi się nie ładował, bo nie miałem przekierowania ustawionego tak samo w NPM jak wcześniej, ale to nie było konieczne do prawidłowej migracji. Podglądałem cały czas logi i tak jak pisałem ze 4min chodziło, a potem restart robiłem.

W pracy jak migrowałem wersję następnego dnia i mi jakoś nawet sprawniej poszło, ale potem zobaczyłem, że tam już wcześniej przesiadłem się na mariadb.

A czy nie próbowałeś usunąć bazę danych i utworzyć ją na nowo? A potem ją aktualizować danymi? Coś mi świta, że dawno, dawno temu w pracy, przy przenoszeniu danych między serwerami, mogłem tak robić :roll:
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Na podstawie informacji od Ciebie trudno jest ocenić w jakim stanie aktualnie jest baza danych. Coś na którymś etapie poszło nie tak, i na Twoim miejscu zacząłbym migrację od nowa, zaczynając od backupu który zrobiłeś na starej wersji.

W obecnym stanie logi zgłaszają, że tabela, która powinna być stworzona przez jedną z migracji już istnieje. Możesz przekazać do aplikacji, że zakładasz że dana migracja została już wykonana i wtedy zobaczysz przy ponownym restarcie czy przejdzie dalej, czy wyłoży się na kolejnej.

Code: Select all

docker compose exec supla-cloud php bin/console doctrine:migrations:version --add SuplaBundle\\Migrations\\Migration\\Version20250611080146
djack2017

Problem został rozwiązany.
Kluczowym elementem przy takiej aktualizacji jest wpis w pliku .env
Chodzi o dwie linie, które są pod koniec pliku:

SUPLA_CLOUD_VERSION=latest
SUPLA_SERVER_VERSION=latest

Tak jak w moim przypadku, przy aktualizacji z wersji 24.12, zanim wykonamy polecenie:
./supla.sh start
należy w pliku .env zmienić podane linie na

SUPLA_CLOUD_VERSION=24.12
SUPLA_SERVER_VERSION=24.12

i uruchomić kontenery. Dokonają się stosowne zmiany (np kontener bazy mariadb). Supla wystartuje w wersji 24.12
Wystarczy później zatrzymać kontenery, zmienić wpisy na:

SUPLA_CLOUD_VERSION=latest
SUPLA_SERVER_VERSION=latest

i ponownie uruchomić kontenery (./supla.sh start). Załadują się nowe obrazy kontenerów i supla wystartuje już w aktualnej wersji.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Cieszę się, że zadziałało w ten sposób. Nie potrafię powiedzieć, dlaczego wg instrukcji u Ciebie nie ruszyło.

Return to “supla-docker”