Zibi_007 chce odejść na emeryturę

Moderator: vajera

d2m

Na to nie ma naszej zgody
Ja mam taką propozycję aby zablokować mu dostęp do wszystkich stron www oprócz forum.supla.org

Oto cytat jego wpisu.
Zanim zapadnie cisza, pozwólcie, by wybrzmiała moja ostatnia opowieść. Taka w moim "stylu" ;-)

W dawnych czasach, bo tak zazwyczaj zaczyna się opowieści, a tak naprawdę to wcale nie, bo zaledwie rok temu, gdy standardy bywały niejednoznaczne, a dokumentacje niekompletne, powstało miejsce szczególne. Dział bramki Zigbee na Forum Supli. Nie był on tylko zbiorem wątków - był przystanią dla wędrowców technologii, którzy odważyli się zapuścić w eter, gdzie pakiety ginęły bez śladu, a urządzenia milczały jak zaklęte.

Tam, gdzie inni widzieli błąd, my widzieliśmy wyzwanie. Tam, gdzie pojawiał się timeout, my odpowiadaliśmy wytrwałością. A gdy sieć rozpadała się w pył, składaliśmy ją na nowo - bit po bicie, w rytmie logów i restartów.

Byli wśród nas skrybowie, co zapisywali wiedzę ku pożytkowi przyszłych pokoleń.
Byli zwiadowcy, którzy pierwsi parowali nieznane urządzenia.
Był też ON - strażnik i czarodziej bramek - czuwający nad kodem, stabilnością, gotowy w każdej chwili stanąć przeciwko nieprzewidzianemu. A imię jego Vajera.

I tak rosła legenda.
Nie w triumfalnych ogłoszeniach, lecz w krótkim: „Działa. Dzięki.”
W tym jednym zdaniu mieściła się cała nagroda.

Było to miejsce spotkania światów.
Świata impulsów i ramek, parowania i nobindingów, timeoutów i cudownych reconnectów.
Tu hartowała się cierpliwość, tu rodziło się zrozumienie, a chaos eteru przybierał formę uporządkowanej sieci. Każda bramka była strażnikiem przejścia, każdy wątek - mapą prowadzącą przez mgłę niepewności.
Iluż wojowników klawiatury stoczyło tu swoje boje.
Ile logów zostało rzuconych na ołtarz debugowania.
Ile nocy rozświetlił jedynie blask monitora oraz nadzieja, że tym razem zadziała.
A jednak - działało. Bo nigdy nie byłem tu sam!

Dziś zamykam księgę, lecz nie palę jej kart.
Ostatni element układanki - update - dostał nowe szaty. To wypełnienie przeznaczenia. Wiedza została przekazana, ścieżki przetarte, a fundamenty położone tak solidnie, że nie sposób ich wymazać.

Moja pamięć o tym dziale będzie trwać jak pakiet wysłany bez potwierdzenia, lecz odebrany w sercach wszystkich, którzy tu zaglądali.
Bo forum to nie struktura - to wspólnota.
A wspólnota, raz zbudowana, nie znika. Ona tylko zmienia formę.
Niech więc to pożegnanie będzie jak pieśń śpiewana przy wygasającym ognisku.
Nie z żalu, lecz z dumy.
Bo byliśmy tu. Bo zrobiliśmy różnicę. Bo zostawiamy świat sieciowy choć odrobinę bardziej uporządkowany!

Dziś zamykam ostrożnie drzwi, które przez ostatni rok pozostawały szeroko otwarte.
Dla mnie dział bramki Z2S na Forum Supli przechodzi powoli do historii - cicho, lecz z godnością, jak przystało na miejsce, które było czymś więcej niż tylko zbiorem wątków i odpowiedzi.

To tutaj rodziły się pierwsze pytania i dojrzewały najlepsze rozwiązania.
Tutaj niepewność spotykała się z wiedzą, a samotne próby konfiguracji kończyły się wspólnym sukcesem. Każda bramka była wyzwaniem, każdy pairing małym zwycięstwem, a każda rozwiązana anomalia - dowodem, że społeczność potrafi więcej niż pojedynczy użytkownik.

Żegnam więc nie tylko dział. Żegnam fragment wspólnej drogi.
Ślady logów i schematów zostaną w mojej pamięci jak runy wyryte w krzemie – niewidoczne dla oka, lecz trwałe w znaczeniu. Runy wiedzy, które pozostają w kodzie, w pamięci flash i w doświadczeniu tych, którzy przeszli tę drogę.

To, co powstało w tym miejscu, nie znika wraz z moim spoczynkiem. Wiem, że żyje dalej w projektach, instalacjach i domach, które dzięki niemu stały się mądrzejsze.

Niech to pożegnanie nie będzie końcem, lecz domknięciem rozdziału.
Bo choć w tym dziale udzielać będę się już rzadziej, to duch współpracy, pasji i technicznej ciekawości pozostaje - gotów zapłonąć tam, gdzie znów pojawi się potrzeba połączenia światów.

Cześć Wam, wątki i posty.
Cześć Wam, bramki i sieci.
Cześć Ci VAJERA!

I dziękuję Wszystkim - za każdą odpowiedź, za każdą godzinę i za każdą iskrę wiedzy!
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Forum nie opuszczam :)
Zmniejszam tylko mocno aktywność w dziale "Bramka Zigbee"
Cyt.:
Bo choć w tym dziale udzielać będę się już rzadziej, to duch współpracy, pasji i technicznej ciekawości pozostaje - gotów zapłonąć tam, gdzie znów pojawi się potrzeba połączenia światów.
A poblokowane to mam już dużo. Jakby nie prywaty VPN, to mało gdzie bym mógł nieraz pisać ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
d2m

Zibi_007 wrote: Thu Jan 22, 2026 11:49 pm Forum nie opuszczam :)
Zmniejszam tylko mocno aktywność w dziale "Bramka Zigbee"
Cyt.:
A poblokowane to mam już dużo. Jakby nie prywaty VPN, to mało gdzie bym mógł nieraz pisać ;-)
A już myślałem że nadchodzi koniec pewnej epoki. Jak dobrze , że się myliłem.
Trzeba jednak czytać ze zrozumieniem.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Emerytura to nie koniec.
To czas, kiedy człowiek może praktycznie cały dzień poświęcać na hobby a nie na pracę zawodową :).
Także najlepsze czasy aktywności Zibiego_007 mamy jeszcze przed sobą :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
DZIEKI!!!

klew wrote: Fri Jan 23, 2026 8:16 am Emerytura to nie koniec.
To czas, kiedy człowiek może praktycznie cały dzień poświęcać na hobby a nie na pracę zawodową :).
Także najlepsze czasy aktywności Zibiego_007 mamy jeszcze przed sobą :P
klew! :) Dzięki za trochę optymizmu, który tchnąłeś w tę "przysmutnawą" atmosferę po wpisie Zbyszka z "22 sty 2026, 19:27".
Zbigniewie, Napisałeś prawdę, całą prawdę i tylko prawdę, ale było to pożegnanie na zakończenie pracy nad czymś, co nie jest tylko w pełni funkcjonalną bramką Z2S z głowicami termostatycznymi, przyciskami, czujnikami, lampkami ...., a pewnego bytu, także niematerialnego - wręcz transcendentnego - rozlewającego nadzieję, optymizm, ale i pożądanie.
"Ojcem" tego jest Łukasz - i to trzeba GŁOŚNO powiedzieć!!!
... a Ty ... Honorowym Prezesem! ;) I w pełni prawnym opiekunem!😀 ..., bo na pewno nie ojczymem :)

------------------------ Myślę, że po; ----------------------

"...Smutno mi, Boże!
Jako na matki odejście się żali
Mała dziecina, tak ja płaczu bliski,
Patrząc na słońce, co mi rzuca z fali
Ostatnie błyski,
Choć wiem, że jutro błyśnie nowe zorze,
Smutno mi, Boże!..." (1)

--------------------- będzie; ---------------------

"...Hej! ramie do ramienia! spólnemi łańcuchy
Opaszmy ziemskie kolisko!
Zestrzelmy myśli w jedno ognisko,
I w jedno ognisko duchy!
Dalej, bryło, z posad świata!
Nowemi cię pchniemy tory,
Aż opleśniałej zbywszy się kory,
Zielone przypomnisz lata!..." (1)

--------------- i chociaż ----------------

"...Masz teraz wszystko, czego za młodu
nie doświadczyłeś. Ale DOŻYŁEŚ!
Więc chociaż czasem w krzyżu cię łupie
ciesz się dniem każdym
Miej (nie) wszystko w D...e!!!..." (1)

--------------- to --------------

"...Razem ... forumowi ... przyjaciele!
W szczęściu wszystkiego są wszystkich cele..." (1)

"... Bo forum to nie struktura - to wspólnota,
A wspólnota, raz zbudowana, nie znika. Ona tylko zmienia formę...." (1)

---------------------- "Cześć Wam, wątki i posty. Cześć Wam, bramki i sieci. Cześć Ci VAJERA! (1) Cześć Ci ZIBI!--------------------

😀😀😀😀😀😀vajera, Zibi - Dziękujęmy!!!😀😀😀😀😀😀

(1) - cytaty wielkich umysłów

jednorazowo, anonim, bo w imieniu promilków (chyba 😄).
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

... w tym przypadku (jak rzadko) jakość poszła jeszcze w parze z ilością :)
thx @Zibi_007
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

O nawet nie pomyślałem ze załapie się i ja na pierwszą stronę :P
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Zibi_007

YoMan wrote: Fri Jan 23, 2026 9:51 pm ... w tym przypadku (jak rzadko) jakość poszła jeszcze w parze z ilością :)
thx @Zibi_007
A i tak zawsze krok za Tobą ;-)

Nawet nie wiedziałem, że jestem tak wysoko :oops:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 11:03 pm
YoMan wrote: Fri Jan 23, 2026 9:51 pm ... w tym przypadku (jak rzadko) jakość poszła jeszcze w parze z ilością :)
thx @Zibi_007

Z tym tylko zastrzeżeniem, że między nami jest znaczna różnica w zawartości merytorycznej wpisów, oczywiście na moją niekorzyść 😞
YoMan

YoMan wrote: Sat Jan 24, 2026 8:32 am
Zibi_007 wrote: Fri Jan 23, 2026 11:03 pm
thx @Zibi_007

Z tym tylko zastrzeżeniem, że między nami jest znaczna różnica w zawartości merytorycznej wpisów, oczywiście na moją niekorzyść 😞
Mocno bym z tym zastrzeżeniem polemizował :?

Return to “Bramka ZigBee”