Propozycja małego ficzera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 23, 2026 6:17 am Jeśli już, to ja bym widział obok adresu IP przycisk kopiowania tej wartości do schowka. Aktywny link będzie przydatny może dwóm promilom użytkowników, którzy posiadają urządzenia DIY z aktywnym GUI podczas pracy. Dla zdecydowanej większości będzie to tylko link, prowadzący do hosta który nie serwuje żadnej witryny WEB. Może to rodzić wiele niepotrzebnych pytań, dlaczego link nie działa.
Popieram. Na marginesie najlepszym rozwiązaniem jest mDNS 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Fri Jan 23, 2026 7:31 am
Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 23, 2026 6:17 am Jeśli już, to ja bym widział obok adresu IP przycisk kopiowania tej wartości do schowka. Aktywny link będzie przydatny może dwóm promilom użytkowników, którzy posiadają urządzenia DIY z aktywnym GUI podczas pracy. Dla zdecydowanej większości będzie to tylko link, prowadzący do hosta który nie serwuje żadnej witryny WEB. Może to rodzić wiele niepotrzebnych pytań, dlaczego link nie działa.
Popieram. Na marginesie najlepszym rozwiązaniem jest mDNS 😉
I tak żadne oficjalne urządzenie w Supli nie ma (i raczej nie będzie miało) dostępnego www w trakcie normalnej pracy.
Adres IP jest raczej narzędziem do "debugowania" domowej sieci i problemów z łączeniem, ale nie adresem http.....

Kopiowanie można zrobić, ale bardziej bym widział tam kopiowanie całości (z anonimizacją) w celu udostępnienia np. na forum zamiast wklejania zdjęć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Fri Jan 23, 2026 8:05 am Kopiowanie można zrobić, ale bardziej bym widział tam kopiowanie całości (z anonimizacją) w celu udostępnienia np. na forum zamiast wklejania zdjęć.
Jak rozumiem propozycja Jacka (@YoMan) dotyczyła możliwości wejścia na dane urządzenie, stąd pomysł kopiowania adresu IP do schowka przy pomocy jednego przycisku.
Pomysł kopiowania z anonimizacją też jest fajny, ale to bym widział jako inny (drugi) przycisk.

Natomiast wracając do propozycji aktywnego linku, to idealnie byłoby, aby to urządzenie zgłaszało do Cloud "mam cały czas dostępne GUI" i na tej podstawie adres IP (lub jeszcze lepiej nazwa z mDNS przekazywana do Cloud) byłby aktywnym linkiem.

Ps. :mrgreen:
Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 23, 2026 6:17 am Aktywny link będzie przydatny może dwóm promilom użytkowników...
Obawiam się, że może powstać konkurencyjny klub dwóch promili. Tyle że jest pewien problem, bo prezesem musiałby zostać @YoMan, a on zdaje się parę dni temu dołączył do klubu AA (Android Auto) :lol: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Panowie, jeden grzyb jak to będzie rozwiązane. Kliknięcie jest najprostsze w stosowaniu, kopiowanie do schowka jest też ok, jak się nie da to 2 lub 3 cyfry również zapamiętam. Chodzi o propozycję małego usprawnienia, które nie przewróci SUPLI a może ułatwić. Myślę, że nie jestem jedyny, który jeżeli nie pracuje na tekście, to jedna łapka na klawiaturze a druga na myszce. Wówczas wpisanie adresu jest jakimś zaburzeniem rutyny, które wprowadza niepokój w duszy mej. Znowu trafianie w ten napis myszką i zaznaczanie go do ctrl+v przy 75% powiększenie ekranu na lapku .... czasami się nie trafi -> patrz wyżej dot. niepokoju duszy.

Jeżeli jest dyskusja, to znaczy, że nie wszystkim to dynda i może przy okazji jakiegoś pierwszego dnia wiosny coś się tam podzieje. Jak nie to nie.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 23, 2026 12:00 pm
klew wrote: Fri Jan 23, 2026 8:05 am Kopiowanie można zrobić, ale bardziej bym widział tam kopiowanie całości (z anonimizacją) w celu udostępnienia np. na forum zamiast wklejania zdjęć.
Jak rozumiem propozycja Jacka (@YoMan) dotyczyła możliwości wejścia na dane urządzenie, stąd pomysł kopiowania adresu IP do schowka przy pomocy jednego przycisku.
Pomysł kopiowania z anonimizacją też jest fajny, ale to bym widział jako inny (drugi) przycisk.

Natomiast wracając do propozycji aktywnego linku, to idealnie byłoby, aby to urządzenie zgłaszało do Cloud "mam cały czas dostępne GUI" i na tej podstawie adres IP (lub jeszcze lepiej nazwa z mDNS przekazywana do Cloud) byłby aktywnym linkiem.

Ps. :mrgreen:
Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 23, 2026 6:17 am Aktywny link będzie przydatny może dwóm promilom użytkowników...
Obawiam się, że może powstać konkurencyjny klub dwóch promili. Tyle że jest pewien problem, bo prezesem musiałby zostać @YoMan, a on zdaje się parę dni temu dołączył do klubu AA (Android Auto) :lol: :D
Z racji obecnego niedostatku czasu jestem zmuszony odmówić propozycjom prezesowania czemukolwiek ... ale dziękuję za tę lukratywną propozycje
YoMan
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Też mi się wydaję że tu nie ma co myśleć tylko zrobić link z tego IP, logiczne że sieć jest lokalna, a jak dla kogoś nie jest to niech nie dotyka 😂
kiler88
Been thanked: 1 time

Absolutnie nie neguję wprowadzenia takiego rozwiązania, jednak na chwilę obecną można na ten adres kliknąć szybko 3 razy, wtedy zaznaczy się cały i albo ctrl+c/ctrl+v, albo klik prawym i otwórz w nowej karcie, przynajmniej w Firefox tak to działa.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Przy tego typu zmianach, musicie myśleć jak użytkownik, który się na niczym nie zna.
On zamontował urządzenie, wchodzi w Cloud i widzi link. Klika -> widzi "nie odnaleziono serwera" albo coś takiego -> wniosek: w SUPLI coś nie działa.
Zaraz pojawią nam się na forum pytania, czemu ten link nie działa?

Także z mojego punktu widzenia - "nie" dla linku w adresie IP.
Przycisk "skopiuj" - luz, ale dla większości nadal zbędny. Natomiast nie przeszkadza w niczym i zawsze działa zgodnie z założeniem - a co kto sobie z tym skopiowanym linkiem zrobi -> jego sprawa.

Ewentualnie, jak ktoś chce się pobawić - pewnie można zrobić plugin do przeglądarki (albo użyć coś gotowego), co na cloud.supla.org znajduje adresy IP i przerabia je na klikalne linki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Fri Jan 23, 2026 2:19 pm Przy tego typu zmianach, musicie myśleć jak użytkownik, który się na niczym nie zna.
On zamontował urządzenie, wchodzi w Cloud i widzi link. Klika -> widzi "nie odnaleziono serwera" albo coś takiego -> wniosek: w SUPLI coś nie działa.
Zaraz pojawią nam się na forum pytania, czemu ten link nie działa?

Także z mojego punktu widzenia - "nie" dla linku w adresie IP.
Przycisk "skopiuj" - luz, ale dla większości nadal zbędny. Natomiast nie przeszkadza w niczym i zawsze działa zgodnie z założeniem - a co kto sobie z tym skopiowanym linkiem zrobi -> jego sprawa.

Ewentualnie, jak ktoś chce się pobawić - pewnie można zrobić plugin do przeglądarki (albo użyć coś gotowego), co na cloud.supla.org znajduje adresy IP i przerabia je na klikalne linki.
O ile rozumiem co chcesz przekazać, tak wrodzona złośliwość pragnie wspomnieć iż ironią losu jest że istnieje aplikacja i Cloud 😉 z perspektywy laika aplikacja powinna załatwiać wszystko 😉 a do Cloud nie powinien zaglądać bo jeszcze reakcję załączy 😂
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@[email protected] , mam propozycję. Podaj swój nr telefonu komórkowego, zespół Supla niech zrobi ten adres IP jako link, a wszystkim pytającym na Forum jak i zgłaszających problem niedziałającego linku bezpośrednio do zespołu Supla, będzie przekazywany Twój nr telefonu jako jedynej osoby która wyjaśni, o co chodzi z tym niedziałającym linkiem.

Ps. A już tak z innej beczki, co Wy tam klikacie w tym GUI, żeby trzeba było linkować adres z interface Cloud? Przecież można sobie te kilka adresów zapisać do ulubionych w przeglądarce, itp. Można - jak podał wcześniej @kiler88 kliknąć 3 razy na adresie IP i skopiować zaznaczony adres do schowka. Jeszcze raz podkreślę - skoro oficjalne urządzenia Supla nie mają GUI podczas normalnej pracy, to wprowadzenie linku, który nie będzie działał u 99,99% użytkowników Supli jest kompletnie zbędne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”