prezentacja wersji firmware w cloud

flowerek

po lekturze posta Waldka na FB dot. tego ze najpierw należy sprawdzić wersje firmware i zaktualizować a dopiero później zgłaszać ew problemy mam taki pomysł na funkcjonalność.
mianowicie aby wersja firmware prezentowa w cloud była wyróżniania kolorem. Jeśli jest najnowsza zielonym, jeśli starsza ale nie krytyczna z punktu widzenia funkcjonalności szarym a jeśli jest tak stara ze musi zostać podniesiona bo coś moze nie działać prawidłowo kolorem czerwonym (moze + wykrzyknik)
nie jestem jakimś fanem najnowszego firmware - jak coś działa to nie ruszaj :) ale jeden rzut oka mógłby wskazać ze coś jednak trzeba zaktualizować.

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

flowerek wrote: Fri Jan 23, 2026 1:55 pm po lekturze posta Waldka na FB dot. tego ze najpierw należy sprawdzić wersje firmware i zaktualizować a dopiero później zgłaszać ew problemy mam taki pomysł na funkcjonalność.
mianowicie aby wersja firmware prezentowa w cloud była wyróżniania kolorem. Jeśli jest najnowsza zielonym, jeśli starsza ale nie krytyczna z punktu widzenia funkcjonalności szarym a jeśli jest tak stara ze musi zostać podniesiona bo coś moze nie działać prawidłowo kolorem czerwonym (moze + wykrzyknik)
nie jestem jakimś fanem najnowszego firmware - jak coś działa to nie ruszaj :) ale jeden rzut oka mógłby wskazać ze coś jednak trzeba zaktualizować.
Tu chodzi o firmware na Box:
2026-01-23_15-23.png
Na razie nie mamy żadnych mechanizmów, które mogą automatycznie pokazać "ważność" aktualizacji.
Natomiast w Box większość zmian to:
- bug fix
- dodawanie nowych urządzeń

Będą też nowe funkcjonalności.
Wg mnie zawsze warto aktualizować. Inaczej byśmy aktualizacji nie wypuszczali :D.
Na updates.supla.org można sobie poczytać co dany update wprowadza (kiedyś w cloud będzie link do updates, aby szybicej zobaczyć "changelog").
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
flowerek

niezależnie o którą wersję firmware miałoby chodzić - czy boxa czy pozostałych urządzeń w tym nawet zamela i innych producentów
macie przecież bazę aktualnych na dany dzień wersji firmware
mój pomysł polega na tym, żeby cloud porównując aktualną wersję odczytaną z urządzeń z bazą aktualnych wersji po prostu oznaczał kolorem jeśli wersja odczytana z urządzeń nie jest najnowszą
chodzi o takie wzrokowe zauważenie ze coś się "świeci" na czerwono (albo z wykrzyknikiem) i ew podjęcie działań bez konieczności sprawdzana na osobnej stronie i porównywania w głowie... (przecież nikt się tego nie uczy na pamięć i nie wie czy prezentowana wersja to najnowsza czy nie)
dla szybszej diagnostyki problemów - wchodzisz i wzrokowo widzisz ze np. box ma nieaktualną wersję albo jakieś inne urządzenie - choć powinno sobie zaktualizować...i jak akurat z nim jest jakiś problem to już jest jakiś punkt zaczepienia.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sprawdzanie dostępności aktualizacji jest od niedawna i na razie tylko kilka urządzeń to wspiera. Możesz też sobie włączyć automatyczne aktualizacje - wtedy co kilka dni urządzenie będzie samo sprawdzać i pobierać.
Także w ostatnim czasie było dużo, wręcz przełomowych zmian w tym zakresie. ;)

Jeszcze kilka ważnych tematów z tym związanych czeka w kolejce.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “AURATON Box”