po lekturze posta Waldka na FB dot. tego ze najpierw należy sprawdzić wersje firmware i zaktualizować a dopiero później zgłaszać ew problemy mam taki pomysł na funkcjonalność.
mianowicie aby wersja firmware prezentowa w cloud była wyróżniania kolorem. Jeśli jest najnowsza zielonym, jeśli starsza ale nie krytyczna z punktu widzenia funkcjonalności szarym a jeśli jest tak stara ze musi zostać podniesiona bo coś moze nie działać prawidłowo kolorem czerwonym (moze + wykrzyknik)
nie jestem jakimś fanem najnowszego firmware - jak coś działa to nie ruszaj ale jeden rzut oka mógłby wskazać ze coś jednak trzeba zaktualizować.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
flowerek wrote: Fri Jan 23, 2026 1:55 pm
po lekturze posta Waldka na FB dot. tego ze najpierw należy sprawdzić wersje firmware i zaktualizować a dopiero później zgłaszać ew problemy mam taki pomysł na funkcjonalność.
mianowicie aby wersja firmware prezentowa w cloud była wyróżniania kolorem. Jeśli jest najnowsza zielonym, jeśli starsza ale nie krytyczna z punktu widzenia funkcjonalności szarym a jeśli jest tak stara ze musi zostać podniesiona bo coś moze nie działać prawidłowo kolorem czerwonym (moze + wykrzyknik)
nie jestem jakimś fanem najnowszego firmware - jak coś działa to nie ruszaj ale jeden rzut oka mógłby wskazać ze coś jednak trzeba zaktualizować.
Tu chodzi o firmware na Box:
2026-01-23_15-23.png
Na razie nie mamy żadnych mechanizmów, które mogą automatycznie pokazać "ważność" aktualizacji.
Natomiast w Box większość zmian to:
- bug fix
- dodawanie nowych urządzeń
Będą też nowe funkcjonalności.
Wg mnie zawsze warto aktualizować. Inaczej byśmy aktualizacji nie wypuszczali .
Na updates.supla.org można sobie poczytać co dany update wprowadza (kiedyś w cloud będzie link do updates, aby szybicej zobaczyć "changelog").
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
niezależnie o którą wersję firmware miałoby chodzić - czy boxa czy pozostałych urządzeń w tym nawet zamela i innych producentów
macie przecież bazę aktualnych na dany dzień wersji firmware
mój pomysł polega na tym, żeby cloud porównując aktualną wersję odczytaną z urządzeń z bazą aktualnych wersji po prostu oznaczał kolorem jeśli wersja odczytana z urządzeń nie jest najnowszą
chodzi o takie wzrokowe zauważenie ze coś się "świeci" na czerwono (albo z wykrzyknikiem) i ew podjęcie działań bez konieczności sprawdzana na osobnej stronie i porównywania w głowie... (przecież nikt się tego nie uczy na pamięć i nie wie czy prezentowana wersja to najnowsza czy nie)
dla szybszej diagnostyki problemów - wchodzisz i wzrokowo widzisz ze np. box ma nieaktualną wersję albo jakieś inne urządzenie - choć powinno sobie zaktualizować...i jak akurat z nim jest jakiś problem to już jest jakiś punkt zaczepienia.
Sprawdzanie dostępności aktualizacji jest od niedawna i na razie tylko kilka urządzeń to wspiera. Możesz też sobie włączyć automatyczne aktualizacje - wtedy co kilka dni urządzenie będzie samo sprawdzać i pobierać.
Także w ostatnim czasie było dużo, wręcz przełomowych zmian w tym zakresie.
Jeszcze kilka ważnych tematów z tym związanych czeka w kolejce.