jeden pokoj nie grzeje do ustawionej temperatury

kowalski

hej jak w temacie sytuacja mam wrazenie ze zaczela sie nasilac w chlodniejsze dni, i glowice nie dogrzewają mi mieszkania. jak wyglada sytuacja, widze w heater monitorach dzialajacych z cloud ze maja zadana temp 22 stopnie w godzinach 6-21 oraz w godzinach 21-6 na 20 stopni, w pokojach odczyty mam w ciagu dnia :
19,9 (sypialnia),
21,4 (biuro)
17,6 (pokoj Ania)
podlogowka 21,4
i teraz pytanie dlaczego tak to nie dogrzewa. podlogowka siega temperatury docelowej
jeden z pokojow(ten najbardziej uzywany w ktorym przebywam -biuro jest najblizej zadanej temperatury) natomiast sypialnia i pokoj Ania sa niedogrzane , zwlaszcza pokoj Ania. jak zdejme glowice to grzejnik robi sie z automatu cieply wiec nie jest to zapowietrzenie tylko skrecenie tej glowicy tak ze nie otwiera przeplywu..... jakies pomysly na ten problem ? bo powoli szlak mnie trafia i rozwarzam zdjecie tych glowic i zastosowanie zwyklych tradycyjnych... bo to przestaje miec sens
Duch__
Been thanked: 6 times

Czy jak ściągniesz siłowniki to temp jest osiągana czy też nie?
kowalski

mialem wersje softu 25.02 wlaczylem aktualizacje i podbilo mi do 25.12 na box, widze ze sie wszystko pokoleii zaczelo aktualizowac, dam temu dzien proby jak sie skonczy aktualizowac i nie bedzie zmiany to zdejme glowice porobie zdjecia i umieszcze na forum
Duch__
Been thanked: 6 times

Pytasz, a jednak robisz po swojemu. Może masz za niską temperaturę czynnika że nie umie dobić pokoi.
klimasstudio

Ja mam piec przy łazience.
W łazience mam między 2 a 3 ustawione dalej jest kuchnia z przedpokoju tam mam tak samo a dwa pokoje mam na 4 i salon który jest na końcu na 5. Zasada taka jest ze najdalszy pokoj na maksa a najbliższy na minimum. Wtedy trzeba wycyrklowac. Okazało sie ze przedpokój mam ustawiony na 3 a grzejnik zimny bo w przedpokój z kuchnią osiagal pk 23sropnoe. Temp w piecu mam na 55 ustawione. Termostat w najdalszy pomieszczeniu czyli w salonie ustawione na 20,5 od 6 do 22 a w nocy na 19,5. Salon trzyma te 20 a reszta się nawet do 22 nagrzewa najbliżej pieca. Jedynie jeden pokój przed salonem ma ok 19. Wszystko to naczynia połączone i trzeba wycyrklowac co ustawić na podzielnikach.

Musiał byś opisać ktore pokoje sa pokolei od pieca az do najdalszefo punktu.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
kowalski

w zalaczniku podrzucam screeny z ustawien mojego setupu auraton , piec jest ustawiony na pozycji programu 4
piec.png
podlogowka jest na parterze , i reszta urzadzen jest na pietrze w roznych pokojach ,
zdejme zaraz glowice w pokoju Ania tym najbardziej niedogrzanym i przedstawie zrzut temp z wykresu z termostatu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kowalski

Postanowiłem jeszcze raz przyjrzeć się temu w między czasie. I doszedłem do jednego wniosku w jednym z pomieszczeń heating controlling był sparowany (Łukasz) poprawnie z radiator controller w pokoju Ania i sypialni urządzenia się rozłączyły , jak do tego doszedłem ? Ano sparowałem je dodatkowo z Bramką box i w termostatach nadrzędnych nie było ustawionych heating monitorów z tych pomieszczeń. Co zabawne w momencie kiedy były instalowane (rok temu ) wszystko działało bez zarzutów więc to parowanie jakoś znikło
W załącznikach zrzut udowadniający że to zaczęło wreszcie grzać
IMG_1226.png
IMG_1225.png
Dzięki za uwagi wstępne natomiast może auraton doda jakieś sygnały że nie ma zewnętrznego termostatu dioda led 2 kolorowa wystarczyła by
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kowalski

druga doba , temperatura zaczela rosnac do zadanych wartosci , reaguje na ustawienia heating monitorow (oraz harmonogramu)
problem zarzegnany , natomiast pytanie do Auraton co moglo spowodowac rozlaczenie Glowic od Heating Monitorow?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kowalski wrote: Sun Jan 25, 2026 6:13 pm druga doba , temperatura zaczela rosnac do zadanych wartosci , reaguje na ustawienia heating monitorow (oraz harmonogramu)
problem zarzegnany , natomiast pytanie do Auraton co moglo spowodowac rozlaczenie Glowic od Heating Monitorow?
Tutaj SUPLA raczej odpowiada za soft na Box oraz na Cloud i serwerze. Spróbuję jutro się temu przyjrzeć, bo nie miałem czasu zagłębić się w Twój wątek na forum.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kowalski wrote: Sun Jan 25, 2026 6:13 pm druga doba , temperatura zaczela rosnac do zadanych wartosci , reaguje na ustawienia heating monitorow (oraz harmonogramu)
Nie jestem na 100% pewien, czy dobrze rozumiem Twoje wpisy. W razie czego naprostuj proszę :).
Najpierw kilka pojęć:
- parowanie bezpośrednie - dotyczy parowania urządzeń bezpośrednio między sobą (np. Heat Montior z Radiator Controller, czyli HM z RC)
- parowanie z Box - dotyczy sparowania urządzenia z Boxem (np. HM z Box)
- konfiguracja - mówimy o konfiguracji urządzeń widocznej w Cloud

Teraz tak: parowanie bezpośrednie nie jest widoczne dla Boxa, ani w konfiguracji w Cloud. Parowanie bezpośrednie, to przede wszystkim sposób na działanie urządzeń BEZ Boxa, a także w wyjątkowych sytuacjach na wypadek niedostępności Boxa (np. awaria, brak prądu).
Box nie posiada informacji o parowaniu bezpośrednim i nie jest to też widoczne w konfiguracji w Cloud.
Gdy urządzenia parujesz dodatkowo z Boxem, to one "wyłaczają" komunikację bezpośrednią i polegają na Boxie. Wracają do komunikacji bezpośredniej, gdy Box staje się dla nich niedostępny (w dużym uproszczeniu).

Osobiście odradzam parowanie bezpośrednie urządzeń (za wyjątkiem FSV + FS). Z reguły urządzenia grzewcze i tak nie będą działać poprawnie bez prądu (bo piec się wyłączy), więc to parowanie bezpośrednie nic nie wnosi, a bardzo mocno komplikuje system i jego zachowanie (bo parowanie bezpośrednie nie jest nigdzie widoczne - trzeba o nim pamiętać, co z czym było i łatwo się w tym pogubić; dodatkowo czasem coś utraci połączenie z Box i zaczyna działać lokalnie, co też komplikuje cały obraz).

Z Twojego opisu wnioskuję, że postawiłeś system korzystając z parowania bezpośredniego (i wszystko działało), a potem dodawałeś do Boxa.
No i stąd jest zmiana zachowania, bo ta konfiguracja wynikajaca z parowania bezpośredniego, nie przenosi się autoamatycznie na Box. Więc w Box miałeś te urządzenia jakby nieskonfigurowane do końca.

Na Twoich screenach nie widać wszystkiego, a w szczególności nie widzę tam RC ani ich konfiguracji.

Polecam całość skonfigurować w następujący sposób:
1. Każde pomieszczenie, które ma HM:
- na odpowiednim obwowdzie FHC lub na RC w Cloud, ustawiasz: termostat nadrzędny HM, termometr główny HM
2. Każde pomieszczenie, które ma Temperature Sensor (zamiast HM):
- na odpowiednim obwodzie FHC lub na RC w Cloud, ustawiawsz: termometr główny na TS.
- jeśli chcesz, aby nastawa temperatury (oraz program tygodniowy) dla tego pomieszczenia był brany z panelu HM, to dodatkowo możesz im ustawić "termostat nadrzędny" na wybrany HM (przykładowo, możesz mieć 1 HM na cały dom i 15 TS w pomieszczeniach - wszystkie pomieszczenia grzeją do temperatury ustawionej z HM, ale robią to na podstawie swojego termomtru TS).

Dodatkowo - jeśli używasz "włącznika źródła ciepła" (np. z Heater Controller HC, lub z listwy FHC i masz to podłączone do pieca), to w każdym "termostacie wykonawczym" skonfiguruj "włącznik źródła ciepła" na ten HC lub FHC (zależnie od tego co masz u siebie). "Termostat wykonawczy", to ten, który faktycznie odpowiada za sterowanie ogrzewaniem w pomieszczeniu - czyli te od obwodów FHC oraz od głowic RC.
HM z reguły nie jest termostatem wykonwczym, a tylko "panelem ściennym i termometrem" - go nie ustawiaj do włączania pieca.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “AURATON Radiator Controller”