Virtual relay, virtual binary [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

d2m

Jako ,że zaczynam przygodę z bramką proszę o wyrozumiałość.
Dodałem bramkę do Supla Cloud i tam sparowałem czujnik wibracji i kontaktron. 2w1.
W supla cloud w bramce wyświetla mi się kanał Gateway sensors notifications jako przekaźnik ( dodał się z automatu).
Oprócz tego wspomniany czujnik wibracji z dwoma kanałami wibracja i kontaktron.
Dla tych urządzeń ustawiłem reakcję ,że w przypadku naruszenia wysyła mi powiadomienia i tu wszystko OK.
Gdzieś czytałem na forum , iż istnieje nazwijmy to globalne z poziomu aplikacji zał/wył powiadomień ( funkcja alarmu) dla czujników binarnych/realy.
Jeżeli ktoś mógłby mi łoapato logicznie wytłumaczyć jak to wszystko poustawiać.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 2:12 pm Jako ,że zaczynam przygodę z bramką proszę o wyrozumiałość.
Dodałem bramkę do Supla Cloud i tam sparowałem czujnik wibracji i kontaktron. 2w1.
W supla cloud w bramce wyświetla mi się kanał Gateway sensors notifications jako przekaźnik ( dodał się z automatu).
Dla tych urządzeń ustawiłem reakcję ,że w przypadku naruszenia wysyła mi powiadomienia i tu wszystko OK.
Gdzieś czytałem na forum , iż istnieje nazwijmy to globalne z poziomu aplikacji zał/wył powiadomień ( funkcja alarmu) dla czujników binarnych/realy.
No to jest właśnie ten "Gateway sensors notifications " - włączasz, wyłączasz powiadomienia w obrębie bramki.
Po co zakładasz nowy temat? Nie prościej dopytać w istniejącym? Pomijam już fakt, że można użyć wyszukiwarki...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
d2m

Zibi_007 wrote: Sun Jan 25, 2026 5:54 pm
d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 2:12 pm Jako ,że zaczynam przygodę z bramką proszę o wyrozumiałość.
No to jest właśnie ten "Gateway sensors notifications " - włączasz, wyłączasz powiadomienia w obrębie bramki.
Po co zakładasz nowy temat? Nie prościej dopytać w istniejącym? Pomijam już fakt, że można użyć wyszukiwarki...
Nie wiele mi to mówi , ale dzięki za informację.
PS.
Może Ty potrafisz znaleźć w gąszczu wypowiedzi interesujące Cię dane , ale Ja tego nie potrafię.
Moim sukcesem jest postawienie bramki Zigbee i dodanie kilku rządzeń oraz konfiguracja powiadomień w Supla Cloud.
Na razie moja wiedza na ten temat sprowadza się do "tu kliknij , tam wstaw itp:).Ale czytam i nie poddaję się.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 6:50 pm
PS.
Może Ty potrafisz znaleźć w gąszczu wypowiedzi interesujące Cię dane , ale Ja tego nie potrafię.
Moim sukcesem jest postawienie bramki Zigbee i dodanie kilku rządzeń oraz konfiguracja powiadomień w Supla Cloud.
Na razie moja wiedza na ten temat sprowadza się do "tu kliknij , tam wstaw itp:).Ale czytam i nie poddaję się.
W apce masz przekaźnik on/off dotyczący powiadomienie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Myślę, że na tym etapie rozwoju bramki łatwiej będzie trzymać się zasady jeden problem/jedna nowa funkcjonalność = nowy temat. Tutaj zgadzam się z Krzysztofem, że łatwiej wtedy śledzić wątek i odpowiadać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
d2m

LukiSpajder wrote: Sun Jan 25, 2026 7:04 pm
d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 6:50 pm

PS.
W apce masz przekaźnik on/off dotyczący powiadomienie
OK z przekaźnikiem wiem o co chodzi. W Supla Cloud dla czujnika wchodzę na powiadomienia , ustawiam TYTUŁ i ODBIORCÓW , natomiast TREŚC (Treść powiadomienia jest ustawiana przez firmware)jest polem nieaktywnym - nic nie mogę wpisać.
Bez uzupełnienia tego pola , po naruszeniu przychodzą dwa powiadomienia o treści:
1.State changed - now is ON
2..State changed - now is OFF
vajera

d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 7:35 pm OK z przekaźnikiem wiem o co chodzi. W Supla Cloud dla czujnika wchodzę na powiadomienia , ustawiam TYTUŁ i ODBIORCÓW , natomiast TREŚC (Treść powiadomienia jest ustawiana przez firmware)jest polem nieaktywnym - nic nie mogę wpisać.
Bez uzupełnienia tego pola , po naruszeniu przychodzą dwa powiadomienia o treści:
Tak to ustawiłem, bo w przypadku tych powiadomień w Cloud nie masz dostępu do stanu urządzenia, więc bramka wysyła stan w treści.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
d2m

vajera wrote: Sun Jan 25, 2026 8:50 pm
d2m wrote: Sun Jan 25, 2026 7:35 pm OK z przekaźnikiem wiem o co chodzi. W Supla Cloud dla czujnika wchodzę na powiadomienia , ustawiam TYTUŁ i ODBIORCÓW , natomiast TREŚC (Treść powiadomienia jest ustawiana przez firmware)jest polem nieaktywnym - nic nie mogę wpisać.
Tak to ustawiłem, bo w przypadku tych powiadomień w Cloud nie masz dostępu do stanu urządzenia, więc bramka wysyła stan w treści.
Ok.Rozumiem.
Dzięki
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera ten przełącznik "Gateway sensors notifications" działa tylko jeśli jest ta zakładka "powiadomienia"?
Nie mam fizycznych czujników, Mam VB który komunikuje jesli jest zapotrzebowanie na ciepło z jakiegoś termostatu. Zakładki powiadomienia u mnie nie ma. Ewentualne komunikaty z niego można ustawić chyba tylko w reakcjach. Ale wtedy ten przełącznik tych komunikatów nie wyłącza. Tak czytam ten temat i nie wiem czy idea działania tego przełącznika jest jasna. Dobrze rozumiem? Jesli zakładka sie pojawia dla jakichś czujników to wtedy ten przełącznik działa tylko do tego co w tej zakładce się ustawi. Tak?
vajera

zzrr wrote: Sun Jan 25, 2026 11:24 pm @vajera ten przełącznik "Gateway sensors notifications" działa tylko jeśli jest ta zakładka "powiadomienia"?
Nie mam fizycznych czujników, Mam VB który komunikuje jesli jest zapotrzebowanie na ciepło z jakiegoś termostatu. Zakładki powiadomienia u mnie nie ma. Ewentualne komunikaty z niego można ustawić chyba tylko w reakcjach. Ale wtedy ten przełącznik tych komunikatów nie wyłącza. Tak czytam ten temat i nie wiem czy idea działania tego przełącznika jest jasna. Dobrze rozumiem? Jesli zakładka sie pojawia dla jakichś czujników to wtedy ten przełącznik działa tylko do tego co w tej zakładce się ustawi. Tak?
Dawno temu Krzysztof(@klew) dodał do SD możliwość rejestrowania przez urządzenie "lokalnych" powiadomień, głównie do celów DIY.

"Lokalnych", bo i tak są wysyłane z poziomu serwera Supla, ale generuje je samo urządzenie a nie Cloud.

Trudno mi samemu powiedzieć, czy to rozwiązanie ma jakąś przewagę nad powiadomieniami z Cloud? Szczerze powiedziawszy to nie jestem nawet pewny, czy jakikolwiek inny produkt poza bramką Z2S z niego korzysta? (@klew?)
EDIT - już znalazłem tę przewagę - szczegóły poniżej.

Wracając do tematu - powiadomienie może zarejestrować każdy kanał Supla, np. termostat ;), podejrzewam, że zakładka powiadomienia pojawia się w Cloud, gdy przynajmniej jeden kanał ją zarejestrował?

Powiadomienia dodałem do bramki bodajże w maju dla czujników binarnych i tutaj ta obiecana przewaga nad Cloud - jest nią właśnie ten przełącznik Gateway sensors notifications, który pozwala wyłączyć/włączyć wszystkie czujniki jednocześnie - coś na wzór uzbrojenia/rozbrojenia instalacji alarmowej. Teraz mi się przypomniało, że to chyba był powód dodania tych "lokalnych" powiadomień ;)

W sumie nie ma większego problemu, żeby te wirtualne czujniki binarne dodawane z poziomu bramki też rejestrowały swoje powiadomienia. Może to robić właściwie każdy kanał Supla (przekaźnik, termostat albo termometr).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”