czesc, mam taka sytuacje jak i inni pisza ze sa problemy z zasiegiem radiowym boxa, gdzies wyczytalem w innym poscie ze stawianie pionowo na prawym boku troche pomaga, ja zauwazylem pomimo tego ze przenioslem urzadzenie blizej floor heaaing controlera (i tak dzieli strop oraz jest pod schodami betonowymi wiec sporo drutu i betonu to zaslania) to zrywa polaczenie, czasami jak zrestartuje floor heating controler to wstaje i pojawia sie spowrtoem w boxie, ale no nie ukrywam ze drazni to ze jest na czerwono w systemie i nie do konca jest kontrola bo potrafi czasami wystudzic pomieszczenie jak sie rozlaczy na zamknietych zaworach podlogowki,
tu moje pytanie jak poradzic sobie z tym problemem ? mam wrazenie ze one jakos dynamicznie moc dopasowuja ? rozglaszanie? a moze wkrecic mocniejsza antene do floor heating controllera ? komus udalo sie obejsc ten temat ? skutecznie ? moja mama w swoim domu ma tez radiowe sterowanie ale od viessmana zwykly termostat BSOP , sygnal przechodzi z piwnicy przez strop , dwie sciany (grube po 30 cm) i nie ma problemu a tu jednak sie trafiają takie przygody w czym rzecz ?
ciekawe jest to ze wylaczenie i wlaczenie zasilania na floor heating controllerzre sprawia ze ponownie sie podlacza do boxa zylem w przekonaniu ze jak nie ma zasiegu to zawsze a jak jest to tez zawsze a tu cos "wachluje" no i domyslam sie ze drobne rzeczy moga miec wplyw na zasieg (nowa bariera sie pojawia) ale no umowmy sie ze w domu nic sie nie zmienia. nie sa dostawiane ani przenoszone nowe przeszkody.
zasieg boxow
Na temat boxów pisaliśmy już tu elaboraty.kowalski wrote: Sun Jan 25, 2026 6:29 pm czesc, mam taka sytuacje jak i inni pisza ze sa problemy z zasiegiem radiowym boxa, gdzies wyczytalem w innym poscie ze stawianie pionowo na prawym boku troche pomaga, ja zauwazylem pomimo tego ze przenioslem urzadzenie blizej floor heaaing controlera (i tak dzieli strop oraz jest pod schodami betonowymi wiec sporo drutu i betonu to zaslania) to zrywa polaczenie, czasami jak zrestartuje floor heating controler to wstaje i pojawia sie spowrtoem w boxie, ale no nie ukrywam ze drazni to ze jest na czerwono w systemie i nie do konca jest kontrola bo potrafi czasami wystudzic pomieszczenie jak sie rozlaczy na zamknietych zaworach podlogowki,
tu moje pytanie jak poradzic sobie z tym problemem ? mam wrazenie ze one jakos dynamicznie moc dopasowuja ? rozglaszanie? a moze wkrecic mocniejsza antene do floor heating controllera ? komus udalo sie obejsc ten temat ? skutecznie ? moja mama w swoim domu ma tez radiowe sterowanie ale od viessmana zwykly termostat BSOP , sygnal przechodzi z piwnicy przez strop , dwie sciany (grube po 30 cm) i nie ma problemu a tu jednak sie trafiają takie przygody w czym rzecz ?
ciekawe jest to ze wylaczenie i wlaczenie zasilania na floor heating controllerzre sprawia ze ponownie sie podlacza do boxa zylem w przekonaniu ze jak nie ma zasiegu to zawsze a jak jest to tez zawsze a tu cos "wachluje" no i domyslam sie ze drobne rzeczy moga miec wplyw na zasieg (nowa bariera sie pojawia) ale no umowmy sie ze w domu nic sie nie zmienia. nie sa dostawiane ani przenoszone nowe przeszkody.
Ze mnie się śmiali, bo chciałem go wsadzić w karmnik viewtopic.php?p=214098#p214098
Ale fakt, że wtedy łapał najlepiej.
U mnie obracanie i stawianie na prawym (lub lewym) boku niewiele pomagało.
Dużo więcej dało przesunięcie go do przodu lub do tyłu (dosłownie 10 cm) a zmiana poziom sygnału była z 12% do 34%
Tu wiele czynników ma wpływ na propagację fal radiowych i nie ma uniwersalnych rozwiązań, które zawsze zadziałają.
To znaczy jest jedno, jedyne sprawdzone - zakup drugiego boxa...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
kowalski
dobra a miedzy boxami moge wtedy oznaczyc kanal "do grzania z innego boxa? chodz uwazam ze to srednio mądre rozwiazanie bo bez intenetu (w przypadku awari) robi sie kibel ?Zibi_007 wrote: Sun Jan 25, 2026 6:42 pm To znaczy jest jedno, jedyne sprawdzone - zakup drugiego boxa...
potrzebna opinia eksperta
btw czytałem twój post ktory wskazales, komedia ale czarna
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
W przypadku FHC nic to nie da bez komunikacji lokalnej.Zibi_007 wrote: Sun Jan 25, 2026 6:42 pm To znaczy jest jedno, jedyne sprawdzone - zakup drugiego boxa...
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W sofcie był/jest jakiś błąd, który zrywa komunikację między FHC a box.
W tym tygodniu powinna być wydana poprawka - jeden błąd został znaleziony i poprawiony.
W tym tygodniu powinna być wydana poprawka - jeden błąd został znaleziony i poprawiony.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Nie ma tak dobrze. Nie działa (jeszcze) ale będzie (wkrótce).kowalski wrote: Sun Jan 25, 2026 7:04 pmdobra a miedzy boxami moge wtedy oznaczyc kanal "do grzania z innego boxa? grzanie.pngZibi_007 wrote: Sun Jan 25, 2026 6:42 pm To znaczy jest jedno, jedyne sprawdzone - zakup drugiego boxa...
chodz uwazam ze to srednio mądre rozwiazanie bo bez intenetu (w przypadku awari) robi sie kibel ?
potrzebna opinia eksperta
btw czytałem twój post ktory wskazales, komedia ale czarna KiepscySitcomGIF.gif
Poczekaj jednak na poprawkę, o której pisze @klew.
Może coś zmieni (oby).
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036