Alternatywa do Row-04 z niskonapięciowymi wejściami?

maciektg
Has thanked: 2 times

Dzień dobry,

Jestem na etapie projektowania elektryki do domu i próbuję znaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie. Trafiłem na produkty Supla - które bardzo mi się spodobały - również aplikacja wygląda na bardzo funkcjonalną i posiada świetne opinie. Mój plan to wszystkie moduły w szafie na szynę DIN -(nic dopuszkowo) i zastanawiam się teraz nad instalacją. Chciałem wszystkie punkty oświetleniowe sterować jakimś modułem smart home - wstępnie Row-04 - czyli punkty oświetleniowe w gwiazdę z rozdzielni, kablem ydyp 3x1.5.

Jednak moim największym dylematem jest teraz sprawa lokalnych łączników - uświadomiłem sobie, że wejscia modułu Row-04 są 230VAC, więc skrętką ethernetową nie bardzo można pociągnać z łączników do szafy - jako wejścia lokalne modułów sterujących. Jaki kabel w takim razie prowadzicie między szafą - Row-04 a łącznikami lokalnymi oświetlenia? Dla mnie najlepszą opcją byłaby alternatywa dla Row-04 - z wejściami 12/24VDC - i wtedy do wszystkich łączników po prostu skrętka ethernetowa lub jakiś YTDY 2x0,5, który będzie kilkukrotnie tańszy niż Ydyp 3x1.5

Pozdrawiam,
Maciek
Last edited by maciektg on Mon Jan 26, 2026 6:31 am, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zerknij na produkty SmartBOB: https://smartbob.pl/pl/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
maciektg

Super, bardzo dziękuję za nakierowanie - wygląda na to że moduł 1616R to dokładnie to czego mi potrzeba :) Czyli moduły smartbob są w pełni zintegrowane z softem supla? Czyli mogę np. Na module GKW-02 zaprogramować na przycisku akcji „wyłącz wszystkie światła”, i kanały minibob 1616R zostaną wyłączone przez aplikację Supla?

Taki moduł 1616R nadaje się i do sterowania światłami, i roletami? Kwestia konfiguracji kanałów?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

maciektg wrote: Mon Jan 26, 2026 6:59 am Super, bardzo dziękuję za nakierowanie - wygląda na to że moduł 1616R to dokładnie to czego mi potrzeba :) Czyli moduły smartbob są w pełni zintegrowane z softem supla? Czyli mogę np. Na module GKW-02 zaprogramować na przycisku akcji „wyłącz wszystkie światła”, i kanały minibob 1616R zostaną wyłączone przez aplikację Supla?

Taki moduł 1616R nadaje się i do sterowania światłami, i roletami? Kwestia konfiguracji kanałów?
W SUPLI w zasadzie nie ma ograniczeń między urządzeniami różnych producentów, czy nawet DIY. Casami są jakieś niuanse, ale wynikają raczej z ograniczeń softu (braku implementacji jakiejś funkcjonalności, czy też braku aktualizajcji), ale celowo nie ma wprowadzanych ograniczeń tego typu.

SmartBob obecnie jeszcze czeka na 100% oficjalnego wsparcia od strony oprogramowania. Na chwilę obecną jest dla tych urządzeń dostępne oprogramowanie przygotowane przez jednego z forumowiczów.
"Core" oprogramowania to te same biblioteki, protokoły i API, które napędzają oficjalne produkty.

Jeśli masz jeszcze możliwość, to jednak poszedłym w zwykłe przewody napięciowe do przycisków. Przyciski na 230 V to zero problemów z zakłóceniami itp. Im niższe napięcie, tym trudniej jest to osiągnąć.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
maciektg

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jestem dopiero na etapie wstępnego rozeznania - jeszcze nic nie zacząłem zamawiać ani instalować - więc wszystkie zmiany dozwolone :) Faktycznie jest jeszcze kwestia zakłóceń - ale z drugiej strony Ethernet i tak będzie w budynku, i też pozostaje kwestia jego zakłóceń - ważne żeby nie szły równolegle obok siebie kable prądowe z ethernetem - co może indukować zakłócenia - z mojego doświadczenia z automatyki maszynowej - są np korytka z przegródką, do oddzielenia kabli prądowych od sygnałowych. Ciężko mi trochę wyobrazić sobie sytuację żeby w tym przewodzie do łącznika pociągniętego skrętka, wyindukowało się taki napięcie które wyzwoli wejście sterownika.

Ciekawe rozwiązanie ma też ampio - które używa magistrali (can?) do połączenia włączników, wtedy jednym cienkim kablem szeregowo można połączyć wszystkie włączniki w domu.

A jeśli proponujesz 230VAC jako sygnałowe przewody z łączników - to wtedy jaki dokładnie przewód? Po prostu Ydyp 3x1.5 to dla mnie gruba przesada - również cenowo, chyba że można wtedy jakiś dużo cieńszy przewód zastosować - ale dalej przeznaczony do 230VAC
Last edited by maciektg on Mon Jan 26, 2026 8:49 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

maciektg wrote: Mon Jan 26, 2026 7:40 am Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jestem dopiero na etapie wstępnego rozeznania - jeszcze nic nie zacząłem zamawiać ani instalować - więc wszystkie zmiany dozwolone :) Faktycznie jest jeszcze kwestia zakłóceń - ale z drugiej strony Ethernet i tak będzie w budynku, i też pozostaje kwestia jego zakłóceń - ważne żeby nie szły równolegle obok siebie kable prądowe z ethernetem - co może indukować zakłócenia - z mojego doświadczenia z automatyki maszynowej - są np korytka z przegródką, do oddzielenia kabli prądowych od sygnałowych. Ciężko mi trochę wyobrazić sobie sytuację żeby w tym przewodzie do łącznika pociągniętego skrętka, wyindukowało się taki napięcie które wyzwoli wejście sterownika.

Ciekawe rozwiązanie ma też ampio - które używa magistrali (can?) do połączenia włączników, wtedy jednym cienkim kablem szeregowo można połączyć wszystkie włączniki w roku.

A jeśli proponujesz 230VAC jako sygnałowe przewody z łączników - to wtedy jaki dokładnie przewód? Po prostu Ydyp 3x1.5 to dla mnie gruba przesada - również cenowo, chyba że można wtedy jakiś dużo cieńszy przewód zastosować - ale dalej przeznaczony do 230VAC
Ogólnie proste przewody sygnałowe na 12 V to niekończące się problemy :P. Na 24 V działa to dużo lepiej, ale historie o "nawiedzonych domach" nadal krążą (coś się samo zapala itp.) Dużo tu też zależy od sprzętu. Pewnie to już chłopaki dawno ogarnęli, ale np. na początkach projektu BoneIo temat zakłóceń na wejściach często wracał - szczególnie przy włączaniu rolet, które robią spory szum na kablach.

Skrętka jest do Ethernetu, a nie do sygnalizacji. Przy przyciskach potrzebujesz sygnał typu 0/1, a nie Ethernetu, który przesyła ramki TCP/UDP. To już nawet przewody domofonowe/alarmowe (takie proste bez skręcania) będą tu lepsze.

W większości przypadków do 1 przycisku wystarczą dwie żyły, a nie 3. W przyciskach PE i tak nie ma gdzie podłączyć. Jak masz przycisk podwójny, to 3x, a do potrójnego wystarczy 4x (jeden wspólny i 3 sygnałowe). Trzeba tylko pamiętać, aby grupa przycisków była na tej samej różnicówce. Prądy są tam znikome, więc można dać mniejszy przekrój przewodów. Ale pamiętaj, że mniejszy przekrój, to też mniejsze zabezpieczenie przeciążeniowe w rozdzielni dla tego obwodu. Trzeba kombinować z osobnymi bezpiecznikami dla przycisków i osobnymi dla świateł.
Ja mam w domu wszystkie przyciski na miedzi 1,5 mm2. Do kilku puszek pociągnąłem Ethernet "na wszelki wypadek". Nie użyłem go ;P
Ostatni argument wart rozważenia - jak dasz wszystko na miedzi 1,5 mm2 (zakładam, że takie też dajesz do oświetlenia), to w rozdzielni możesz wszystko spiąć i zrobić z tego tradycyjną instalację na tradycyjnych przyciskach. I będzie wszystko działać. Jeśli będziesz chciał, to dołożysz sobie przekaźniki bistabilne i wszystko będzie działać na przyciskach dzwonkowych.
Jeśli będziesz chciał, to zamontujesz sobie ROW-04m lub SmartBoba i też będzie wszydstko działać.
Jeśli będziesz chciał, to zamontujesz sobie dowolne sterowniki, na dowolne napięcie sterujące z przycisków - i nadal będzie to działać.

Wiem, że w internetach ludzie doradzają Ethernet do każdego przycisku, ale kompletnie nie rozumiem po co.

Pamiętaj też, że może kiedyś Ciebie zabraknąć (aby jak najpóźniej :) ), albo będziesz chciał sprzedać dom. Wszelkie przekombinowane instalacje smart home, to duża wada. Kupujący mogą mówić "tu trzeba całą instalację od nowa pociągnąć - obniż cene o ... tys. zł".
W tym co proponuję, każdy elektryk może to przepiąć na tradycyjną instalcję bez rycia ścian.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak

Niestety instalacja w gwiazdę jest obecnie dosyć droga w wykonaniu, więc tu musisz przeliczyć, czy sterownik centralny w rozdzielni czy może jednak lokalne dopuszkowe. Jeśli chodzi o przewody sterujące, to ja bym kładł YDYp 2x1mm2 a dla podwójnych łączników YDYp 3x1mm2. To co zaproponowałeś (YTDY 2x0,5mm2) to przewód do instalacji alarmowych / domofonowych. Nawet jego kolorystyka jest niezgodna z instalacją 230V.

Ps. Łączniki stosuj w wersji monostabilnej.

EDIT:
Po przeczytaniu doskonałej argumentacji Krzyśka (@klew) - a pisaliśmy w tym samym czasie - skłaniałbym się do stosowania przekroju 1,5mm2.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 7:57 am
Wiem, że w internetach ludzie doradzają Ethernet do każdego przycisku, ale kompletnie nie rozumiem po co.
Bo na UTP możesz zrobić 7 przycisków na jednym przewodzie którego metr jest tańszy niż metr 3x1,5mm2 ;)

U mnie bez problemu działają przyciski na 5V przy wewnętrznym pullup ESP i na 3,3V przy dodatkowych rezystorach podciągających, natomiast jak ktoś nie jest elektrykiem to bym mu tego nie polecał, ale 12V już powinno być bezpieczne przy sterowaniu masą.
maciektg

Ze skrętką chodziło mi o przesyłanie sygnału -12/24vdc, nie ramek ethernetowych- właśnie tak jak pisałeś - dużo ludzi ciągnie wszędzie skrętkę jako tani kabel, do przesłania sygnału niskonapięciowego w przyszłości. Czyli podłączenie 2 z 8 żył z 24vdc.

W sumie jest tańszy od skrętki kabel omyp 2x0.5, do 300V, więc moznaby nawet zrobić tak sterowanie 230VAC - sygnały z łączników. Ale faktycznie bardzo dobry argument - co jeśli ktoś w przyszłości będzie chciał to normalnie połączyć, wywalić smart home - to mnie przekonuje żeby wszędzie jednak normalny Ydyp 3x1.5 pociągnąć, a może i jednak dopuszkowe sterowniki w takim razie. Bez problemu wchodzą w głębokie puszki?

I dzięki za radę z monostabilnymi - dopiero po chwili załapałem o co chodzi - żeby nie rozjechał się stan przycisku fizycznego i wysterowania. Dopiero się zaczynam tym tematem interesować i pewnie dużo takich niuansów jeszcze poznam w trakcie :)
Last edited by maciektg on Mon Jan 26, 2026 8:44 am, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak

maciektg wrote: Mon Jan 26, 2026 8:29 am I dzięki za radę z monostabilnymi - dopiero po chwili załapałem o co chodzi - żeby nie rozjechał się stan przycisku fizycznego i wysterowania. Dopiero się zaczynam tym tematem interesować i pewnie dużo takich niuansów jeszcze poznam w trakcie :)
Rozjazd stanu położenia łącznika to kwestia estetyczna (dla niektórych mało istotna), natomiast na monostabilnych zdecydowanie łatwiej oprogramować dwu..., trzy... i czterokliki. W Supli masz możliwość ustawienia dla zwykłego sterownika żarówką dodatkowych funkcji (np. zamknięcie wszystkich rolet) po podwójnym kliknięciu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Ogólna dyskusja”