Virtual relay, virtual binary [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Mon Jan 26, 2026 8:34 am
Trudno mi samemu powiedzieć, czy to rozwiązanie ma jakąś przewagę nad powiadomieniami z Cloud? Szczerze powiedziawszy to nie jestem nawet pewny, czy jakikolwiek inny produkt poza bramką Z2S z niego korzysta? (@klew?)
EDIT - już znalazłem tę przewagę - szczegóły poniżej.
Powiadomienia z urządzenia można wysyłać "na urządzenie" lub "na kanał" - chociaż nie ma to zbyt dużego znaczenia.
W sofcie urządzenia można dać dowolnie rozbudowaną logikę, która generuje powiadomienie. Cloud daje raczej bardzo podstawowe zależności.
Na pewno @lukfud w swoim sterowniku do podlewania z tego korzysta. On też był tutaj głównym (jeśli nie jedynym) testerem tej funkcji :).

W oficjalnych urządzeniach na razie nie korzystamy z tego mechanizmu, choć było kilka przymiarek. Główny problem, to kwestia tłumaczeń powiadomień.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Jan 26, 2026 8:34 am ....
już znalazłem tę przewagę - szczegóły poniżej.

........ i tutaj ta obiecana przewaga nad Cloud - jest nią właśnie ten przełącznik Gateway sensors notifications, który pozwala wyłączyć/włączyć wszystkie czujniki jednocześnie - coś na wzór uzbrojenia/rozbrojenia instalacji alarmowej. Teraz mi się przypomniało, że to chyba był powód dodania tych "lokalnych" powiadomień ;)
No właśnie... i jaki by to nie był powód wyłączanie tych powiadomień z poziomu aplikacji jest The Best, pod warunkiem że się zarejestrują powiadomienia. Dla VB tych powiadomień nie ma. Tak się zastanawiam czy warto to zmieniać bo w moim przypadku jakiegoś parcia bardzo na to nie ma. Ale... docelowo... przy VB może by warto. Jak by nie było służy on do komunikowania czegoś, za pomocą VB praktycznie można każdy kanał bramki w razie potrzeby uzbroić w komunikaty które można by było wyłączać z poziomu aplikacji, to może warto by pomyśleć o dodaniu mu tej funkcjonalności. Jak myślisz?
klew

Dostrzegamy potrzebę tego typu funkcji. To powinno być dostępne dla wszystkich powiadomień, także tych z Clouda.

Powiadomienia z urządzenia powinny być używane tam, gdzie nie da się ich zastąpić powiadomieniami z cloud, lub być używane w specyficznych urządzeniach DIY.

Bramka jest urządzeniem ogólnym, które dodaje w miarę generyczne kanały do SUPLI.

Mocno odradzam tworzenie wodotrysków ;) tam gdzie to powinna być generyczna funkcja dostępna dla wszystkich urządzeń SUPLI.
klew

Długoterminowo będzie najlepiej, gdy rozwój bramki skupi się na dodowaniu nowych urządzeń i jak najprotszym ich współdziałaniu z SUPLĄ (np. aby nie trzeba było nigdzie używać komend do ZigBee, które rozumie tylko garstka osób - ułamek promila? ;P ).

Nie ciągnąłbym tego w kierunku kombajna do wszystkiego. Funkcje, które by się przydały wszędzie, warto dodać wszędzie. To często jest 20x trudniejsze, niż szybkie "haki" na jednym urządzeniu, ale daje dużo lepszy zwrot i korzyści dla dużo większego grona użytkowników.

Oczywiście nie narzucam niczego, tylko dzielę się moim spojrzeniem na ten temat.
Wiem też, że czasem tempo rozwoju "core" zniechęca.
zzrr

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 9:13 am Dostrzegamy potrzebę tego typu funkcji. To powinno być dostępne dla wszystkich powiadomień, także tych z Clouda.

Powiadomienia z urządzenia powinny być używane tam, gdzie nie da się ich zastąpić powiadomieniami z cloud, lub być używane w specyficznych urządzeniach DIY.

Bramka jest urządzeniem ogólnym, które dodaje w miarę generyczne kanały do SUPLI.

Mocno odradzam tworzenie wodotrysków ;) tam gdzie to powinna być generyczna funkcja dostępna dla wszystkich urządzeń SUPLI.
No właśnie... @klew a nie jest. To co mówisz jest jak najbardziej zrozumiałe. Ale w tym przypadku nie mówimy o dublowaniu opcji która jest w cloud, bo jej po prostu w cloud nie ma, a dokładnie to w aplikacji nie ma. Tempo w jakim bramka się buduje i jakich nabiera funkcji pewnie nikt się nie spodziewał. Dlaczego skoro jest funkcjonalność powiadomień z możliwością wyłączenia w aplikacji dla czujników nie mogło by być też dla VB. Dlatego rozumiem i jak najbardziej nie ma co uzbrajać w to wszystkich kanałów, bo mam nadzieję że to było jasne w mojej wypowiedzi tylko dać to dla VB.
klew

zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 9:27 am
To nigdy się nie kończy na "tylko tej jednej drobnej rzeczy" :). Dziś chcesz to, jutro ktoś inny poprosi o inny drobiazg.

Ja też nie pisałem o tym, że to jest dostępne w Cloud. Tylko, że powinno być dodane.

Wg mnie bramka powinna być bramką, a nie kombajnem do wszystkiego.

Wiem, że to nie jest do końca uczciwe porównanie, ale oddaje ideę: bramka Auraton Box powtawała dość długo, ale wszystkie mechanizmy, których używa, są dostępne w SD i wspiera je server, Cloud i częściowo apki. Dzięki temu bramka Z2S wygląda jak wygląda w Cloud.

Dodawanie funkcji do jednego urządzenia nie generuje takich korzyści.

No i jeszcze raz: nie narzucam tu mojego zdania. @vajera będzie robił na co ma ochotę :). Dodawanie fajnych funkcji to dobre oderwanie się od "dodawania kolejnego urządzenia", które pewnie robi się monotonne.

Ale byłbym wdzięczny, gdyby z tej całej pracy tutaj wkładanej oraz doświadczenia użytkowników, rodziły się pomysły i wnioski w postaci tematów w działach ogólnych (np. "rozwój oprogramowania"), z propozycjami funkcji wartych dodania dla całej platformy SUPLA :).
zzrr

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 9:50 am
zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 9:27 am
To nigdy się nie kończy na "tylko tej jednej drobnej rzeczy" :). Dziś chcesz to, jutro ktoś inny poprosi o inny drobiazg.

Ja też nie pisałem o tym, że to jest dostępne w Cloud. Tylko, że powinno być dodane.

Wg mnie bramka powinna być bramką, a nie kombajnem do wszystkiego.

Wiem, że to nie jest do końca uczciwe porównanie, ale oddaje ideę: bramka Auraton Box powtawała dość długo, ale wszystkie mechanizmy, których używa, są dostępne w SD i wspiera je server, Cloud i częściowo apki. Dzięki temu bramka Z2S wygląda jak wygląda w Cloud.

No i jeszcze raz: nie narzucam tu mojego zdania. @vajera będzie robił na co ma ochotę :). Dodawanie fajnych funkcji to dobre oderwanie się od "dodawania kolejnego urządzenia", które pewnie robi się monotonne.

Ale byłbym wdzięczny, gdyby z tej całej pracy tutaj wkładanej oraz doświadczenia użytkowników, rodziły się pomysły i wnioski w postaci tematów w działach ogólnych (np. "rozwój oprogramowania"), z propozycjami funkcji wartych dodania dla całej platformy SUPLA :).
Bramka AURATON to sprzęt komercyjny. Nie można sobie na wszystko pozwolić nawet gdybyś pewnie chciał. Z2S to taka "gwiazdka" Suplowa i na niej @vajera jak sam powiedziałeś może sobie na więcej pewnie pozwolić, prościej w razie czego nawet dotrzeć do odbiorców użytkujących jeśli by trzeba było jakąś rewolucję zrobić ;) . Dlatego jak jest pomysł, główny inżynier sam decyduje ;). @klew a co do tego co napisałeś w ostatnim zdaniu... Wiadomo o co chodzi. Tylko że Ty sam i cały zespół macie na głowie tyle rzeczy że czasem pomysły czekają po kilka miesięcy albo umierają bez głębszych komentarzy, więc z tymi pomysłami w działach ogólnych to tak sam wiesz jak jest.... Po za tym powiedz szczerze ogarnął byś, Ty sam? Przy bramce jest prościej, promil ;) pomysłów w porównaniu z całym forum. Jest bramka, jest pomysł i jest realizacja. A dział bramki na forum to jest SUPLA przecież, więc niektóre pomysły godne wdrożenia to tylko czytać i jeśli się da to wdrażać. ;)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 9:50 am Wiem, że to nie jest do końca uczciwe porównanie, ale oddaje ideę: bramka Auraton Box powtawała dość długo, ale wszystkie mechanizmy, których używa, są dostępne w SD i wspiera je server, Cloud i częściowo apki. Dzięki temu bramka Z2S wygląda jak wygląda w Cloud.

Zgadzam się z Tobą - zapewne pamiętasz, że przy wykorzystaniu każdej z tych funkcjonalności zawsze podkreślam, że to pochodna Waszej pracy i możliwości, jakie daje SUPLA.
Z tą monotonią nie jest aż tak źle - producenci urządzeń Zigbee "starają" się jak tylko mogą :lol: Tutaj widać przewagę pisania kodu np. dla Auraton - jeden model komunikacji, dokumentacja A-Z a dodatkowo producent coś tam zawsze może zmienić w firmware.
Natomiast faktycznie te dodatkowe funkcje są niczym klocki Lego i bardzo wciągają, nawet pomimo tego, że skorzysta z nich kilka osób. Niektóre rzeczy (np. zdalny termometr) pisałem na własne potrzeby.
Też jestem "za", zresztą staram się udzielać również w innych działach.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am Bramka AURATON to sprzęt komercyjny. Nie można sobie na wszystko pozwolić nawet gdybyś pewnie chciał. Z2S to taka "gwiazdka" Suplowa i na niej @vajera jak sam powiedziałeś może sobie na więcej pewnie pozwolić, prościej w razie czego nawet dotrzeć do odbiorców użytkujących jeśli by trzeba było jakąś rewolucję zrobić ;) . Dlatego jak jest pomysł, główny inżynier sam decyduje ;).
Tak. Chodziło mi o pokazanie ile jest "Boxa" w "Z2S". Nie chodzi mi tutaj o udowadnianie, kto robi więcej czy mniej, tylko po prostu o pokazanie tego modelu. W SUPLI wiele rzeczy jest dodawanych "bo potrzeba do produktu XYZ", ale dodawane jest w ten sposób, aby DIY też tego mogło użyć.
Z2S to też fajny poligon testowy różnych rzeczey. Ale projekt jest już dojrzały, a za dojrzałością idzie konieczność utrzymania kompatybilności i coraz trudniejsze "usuwanie" niszowych eksperymetów. To potem buduje dług techniczny i trudno to utrzymać.
zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am @klew a co do tego co napisałeś w ostatnim zdaniu... Wiadomo o co chodzi. Tylko że Ty sam i cały zespół macie na głowie tyle rzeczy że czasem pomysły czekają po kilka miesięcy albo umierają bez głębszych komentarzy, więc z tymi pomysłami w działach ogólnych to tak sam wiesz jak jest.... Po za tym powiedz szczerze ogarnął byś, Ty sam? Przy bramce jest prościej, promil ;) pomysłów w porównaniu z całym forum. Jest bramka, jest pomysł i jest realizacja. A dział bramki na forum to jest SUPLA przecież, więc niektóre pomysły godne wdrożenia to tylko czytać i jeśli się da to wdrażać. ;)
Niewiele osób czyta wszystko. Ja tematy w tym dziale głównie "skanuję", aby wyłapać miejsca, gdzie mogę gdzieś pomóc, albo coś podpowiedzieć. Jeśli gdzieś się tli fajny pomysł, ludzie tego używają -> warto wrzucić post w dział bardziej ogólny. Nikt nie będzie szukał sugestii dla SUPLA Cloud w dziale Bramki ZigBee :).
vajera wrote: Mon Jan 26, 2026 10:37 am Zgadzam się z Tobą - zapewne pamiętasz, że przy wykorzystaniu każdej z tych funkcjonalności zawsze podkreślam, że to pochodna Waszej pracy i możliwości, jakie daje SUPLA.
Tak, i nie jest tutaj moją intencją wymuszanie podziękowań :D ("mów mi więcej" :lol: ). Chodzi o to, aby wydobywać dobre pomysły, z których mogą skorzystać też inne projekty.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 9:18 am Długoterminowo będzie najlepiej, gdy rozwój bramki skupi się na dodowaniu nowych urządzeń i jak najprotszym ich współdziałaniu z SUPLĄ (np. aby nie trzeba było nigdzie używać komend do ZigBee, które rozumie tylko garstka osób - ułamek promila? ;P ).

Nie ciągnąłbym tego w kierunku kombajna do wszystkiego. Funkcje, które by się przydały wszędzie, warto dodać wszędzie. To często jest 20x trudniejsze, niż szybkie "haki" na jednym urządzeniu, ale daje dużo lepszy zwrot i korzyści dla dużo większego grona użytkowników.

Oczywiście nie narzucam niczego, tylko dzielę się moim spojrzeniem na ten temat.
Wiem też, że czasem tempo rozwoju "core" zniechęca.
I to się nazywa zdrowy głos rozsądku w "małym wariactwie" (nie potrafię w tej chwili znaleźć lepszego określenia) jakie ostatnio ma miejsce.

Dodawanie funkcji, z której skorzysta dosłownie jeden użytkownik to czyste marnowanie zasobów. Oczywiście to nie moje zasoby i nie mój wolny czas i nikomu nie mówię, jak go ma sobie zagospodarować, ale już teraz można zakładać kolejny klub w klubie (może PPMena).

Od początku tego projektu byłem zdania, że powinno się ten projekt zunifikować z Suplą. Box był tutaj wzorem, o czym @klew wspomina w późniejszych postach. Tam wszystko (albo prawie) ma oparcie w SD.

Jestem ciekaw kto za rok będzie pamiętał o funkcjach, które teraz są dodawane dla jednego, dwóch użytkowników, jak się je konfiguruje i co dokładnie robią.

"Wyprzedzanie" Supli w pomysłach jest fajne, ale do momentu dopóki dotyczyło funkcji, które za chwilę będą, bo są potrzebne i wielu na nich czeka (np. komunikacja lokalna).

Miałem jeszcze sporo napisać, ale czytam kolejne posty @klew - i w zasadzie wyartykułował większość tego czym chciałem się podzielić, więc tutaj na tym skończę.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”