Jak coś to pisz na priv, chętnie opowiem co i jakZgredekLCD wrote: Mon Jan 26, 2026 11:14 am Tak z ciekawości, miał ktoś okazję używać Waveshare ESP32-S3-ETH-8DI-8RO (na ali po 185zł)? Czy raczej nie warto oszczędzać na chińczyku?
Jeśli ktoś tylko potrzebuje IO to alternatywnie do SM-LITE-1616R (950zł) można by mieć 40 Digital Input / 40 Relay Output.
Btw. Czy SmartBOB jest lepsze od BoneIO? Czy tak po prostu losowo była rzucona ta marka?
Alternatywa do Row-04 z niskonapięciowymi wejściami?
-
SmartBOB
- Been thanked: 1 time
-
edm
- Been thanked: 2 times
Mam SmartBOB i BoneIO. Jeśli chcesz używać supli to zapomnij o BoneIO. Brak wsparcia, rozwoju softu dla supla. Co prawda działa stare GG, ale dużo rzeczy w GG dla BoneIO jest zrobione na sztywno. Także nie wykorzystasz w pełni potencjału GG jak i samego sterownika.ZgredekLCD wrote: Mon Jan 26, 2026 11:14 am Btw. Czy SmartBOB jest lepsze od BoneIO? Czy tak po prostu losowo była rzucona ta marka?
Przyglądam się SmartBOB. Jak doczekamy się oficjalnego softu supla poszerzającego możliwości sterownika, to będzie czas na wymianę BoneIO na SmartBOB.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
Sebek74
Dołożę trochę swoich doświadczeń od siebie, bo używam ROW-04m a także rozwiązania od SmartBOB od kilku lat.
Od początku. Na etapie projektowania domu zrobiłem połowę rozwiązania oświetlenia w gwiazdę a połowę klasycznie z wykorzystaniem przełączników schodowych i krzyżowych. Połączenia rolet też zostały wykonane w gwiazdę. Decyzję oparłem o rozważania w których pomieszczeniach chcę w przyszłości sterować światłem zdalnie a w których nie. Instalację przewodów sterujących opartą mam o druty 2x0.75mm2 i linki 3x0.75mm2.
Początkowo używałem przekaźników F&F BIS-411 (dla świateł z połączeniami do rozdzielnicy) oraz kilku ROW-02m do rolet (kupowałem używki po sztuce). Z czasem z F&F i dla pozostałych rolet przeszedłem na rozwiązanie DIY od SmartBOB. To były czasy kiedy kolega raczkował a rozwiązania były oparte o płytki z ESP8266 + ekspandery I2C. W ten sposób obsługiwałem tym 16 świateł i 8 rolet. Potem powstawiałem do puszek trochę ROW-02 tam gdzie miałem instalację klasyczną. Przez około 3 lat używałem tego kombo bez większego problemu (raz przy przeróbce puściłem na wejście 12V i kolega Smart naprawiał urządzenie - szybko i tanio). Z czasem sterownik od SmartBOB zaczął się wieszać a finalnie nie byłem w stanie wgrać nawet nowej konfiguracji GG. Do tego w międzyczasie jeden przycisk rolety przestał działać (działało tylko zdarzenie przytrzymania co jest przeze mnie niewytłumaczalne do dziś). Rozwiązanie dobił jeden niefortunny odwiert w ścianie który usmażył cześciowo jeden ekspander (ale zaznaczam że 15 świateł nadal działało bez problemu!). Ostatecznie sterownik wymieniłem na 4xROW-04m i 4xSRW-02m).
Muszę nadmienić, że w międzyczasie 2 lata temu zakupiłem od kolegi SmartBOB kolejny sterownik zintergrowany na 8 przekaźników z przeznaczeniem do nawodnienia i z myślą o zabawie z HA, ostatecznie jednak odpuściłem HA i działa do dziś bezproblemowo na GG.
Sterowniki od SmartBOB przeszły dużą metamorfozę. Od rozwiązań płytka+ekspander ze złączami gdzie nie mieścił się przewód linka 0.75 i trzeba było ucinać żyłki do profesjonalnych zintegrowanych urządzeń z drukowanymi obudowami i własnym softem.
Podsumowując wady i zalety (w mojej opinii)!
* warto zrobić rozwiązanie w gwiazdę (żałuję trochę, że nie zrobiłem w całym domu)
* moduły wifi Zamel - solidne, w jednym SRW-02m padł tylko jeden przekaźnik po 2 tygodniach użytkowania
* 95% problemów to problemy sieciowe, czasami jak moduł zostanie wywalony z DHCP to trzeba resetować router (rzadko ale jednak)
* sterowanie w modułach Zamel jest na 240V (to lepiej niż na 3.3V ale mogłoby by być na 24V)
* moduł SmartBob wymaga mniej miejsca w rozdzielnicy
* moduł SmartBob ma LAN (z nim nigdy nie ma problemów z zasięgiem i DHCP w wifi) a nawet POE
* moduł SmartBob ma sterowanie na 3.3V co może być problemem o którym pisali poprzednicy (podejrzewam tu trochę problem z roletą o którym pisałem wyżej)
* moduł SmartBob ma wyświetlacz i dodatkowe wejścia; można podłączyć termometry, kontaktrony i inne czujniki (ja wykorzystuję 8 przekaźników do 7 obiegów i pompy, ale mam tu jeszcze 2 termometry, kontaktron do drzwi i podpięty przycisk zapalający światło przed kotłownią (na innym module) przyciskiem w szopie, rewelacja! A to wszystko na jednej skrętce razem z kamerą POE
* moduł SmartBOB ma wyjścia bezpotencjałowe (jak w ROW-01 i ROW-02m), możesz podłączyć w teorii coś innego niż odbiornik 240V AC (np elektrozawór 24V)
* wsparcie SmartBOB jest bardzo dobre (od Zamela też) i polecam współpracę z kolegą.
* niestety jak walnie Ci moduł do zostajesz bez świateł albo rolet w połowie domu i to jest realne zagrożenie, jak nie masz nic na podmianę. Ja nawet ROW-04m podłączyłem po 2 w różnych pomieszczeniach żeby zdewersyfikować ryzyko
Od początku. Na etapie projektowania domu zrobiłem połowę rozwiązania oświetlenia w gwiazdę a połowę klasycznie z wykorzystaniem przełączników schodowych i krzyżowych. Połączenia rolet też zostały wykonane w gwiazdę. Decyzję oparłem o rozważania w których pomieszczeniach chcę w przyszłości sterować światłem zdalnie a w których nie. Instalację przewodów sterujących opartą mam o druty 2x0.75mm2 i linki 3x0.75mm2.
Początkowo używałem przekaźników F&F BIS-411 (dla świateł z połączeniami do rozdzielnicy) oraz kilku ROW-02m do rolet (kupowałem używki po sztuce). Z czasem z F&F i dla pozostałych rolet przeszedłem na rozwiązanie DIY od SmartBOB. To były czasy kiedy kolega raczkował a rozwiązania były oparte o płytki z ESP8266 + ekspandery I2C. W ten sposób obsługiwałem tym 16 świateł i 8 rolet. Potem powstawiałem do puszek trochę ROW-02 tam gdzie miałem instalację klasyczną. Przez około 3 lat używałem tego kombo bez większego problemu (raz przy przeróbce puściłem na wejście 12V i kolega Smart naprawiał urządzenie - szybko i tanio). Z czasem sterownik od SmartBOB zaczął się wieszać a finalnie nie byłem w stanie wgrać nawet nowej konfiguracji GG. Do tego w międzyczasie jeden przycisk rolety przestał działać (działało tylko zdarzenie przytrzymania co jest przeze mnie niewytłumaczalne do dziś). Rozwiązanie dobił jeden niefortunny odwiert w ścianie który usmażył cześciowo jeden ekspander (ale zaznaczam że 15 świateł nadal działało bez problemu!). Ostatecznie sterownik wymieniłem na 4xROW-04m i 4xSRW-02m).
Muszę nadmienić, że w międzyczasie 2 lata temu zakupiłem od kolegi SmartBOB kolejny sterownik zintergrowany na 8 przekaźników z przeznaczeniem do nawodnienia i z myślą o zabawie z HA, ostatecznie jednak odpuściłem HA i działa do dziś bezproblemowo na GG.
Sterowniki od SmartBOB przeszły dużą metamorfozę. Od rozwiązań płytka+ekspander ze złączami gdzie nie mieścił się przewód linka 0.75 i trzeba było ucinać żyłki do profesjonalnych zintegrowanych urządzeń z drukowanymi obudowami i własnym softem.
Podsumowując wady i zalety (w mojej opinii)!
* warto zrobić rozwiązanie w gwiazdę (żałuję trochę, że nie zrobiłem w całym domu)
* moduły wifi Zamel - solidne, w jednym SRW-02m padł tylko jeden przekaźnik po 2 tygodniach użytkowania
* 95% problemów to problemy sieciowe, czasami jak moduł zostanie wywalony z DHCP to trzeba resetować router (rzadko ale jednak)
* sterowanie w modułach Zamel jest na 240V (to lepiej niż na 3.3V ale mogłoby by być na 24V)
* moduł SmartBob wymaga mniej miejsca w rozdzielnicy
* moduł SmartBob ma LAN (z nim nigdy nie ma problemów z zasięgiem i DHCP w wifi) a nawet POE
* moduł SmartBob ma sterowanie na 3.3V co może być problemem o którym pisali poprzednicy (podejrzewam tu trochę problem z roletą o którym pisałem wyżej)
* moduł SmartBob ma wyświetlacz i dodatkowe wejścia; można podłączyć termometry, kontaktrony i inne czujniki (ja wykorzystuję 8 przekaźników do 7 obiegów i pompy, ale mam tu jeszcze 2 termometry, kontaktron do drzwi i podpięty przycisk zapalający światło przed kotłownią (na innym module) przyciskiem w szopie, rewelacja! A to wszystko na jednej skrętce razem z kamerą POE
* moduł SmartBOB ma wyjścia bezpotencjałowe (jak w ROW-01 i ROW-02m), możesz podłączyć w teorii coś innego niż odbiornik 240V AC (np elektrozawór 24V)
* wsparcie SmartBOB jest bardzo dobre (od Zamela też) i polecam współpracę z kolegą.
* niestety jak walnie Ci moduł do zostajesz bez świateł albo rolet w połowie domu i to jest realne zagrożenie, jak nie masz nic na podmianę. Ja nawet ROW-04m podłączyłem po 2 w różnych pomieszczeniach żeby zdewersyfikować ryzyko
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
-
maciektg
- Has thanked: 2 times
Dziękuję wszystkim za wiele cennych wskazówek i informacji, dowiedziałem się tu bardzo wiele.
Prawdopodobnie zdecyduje się na instalację 100% w gwiazdę - oświetlenie i rolety, moduły w rozdzielni i tak jak radziliście - klasycznym Ydyp 3x1.5 też do łączników - w każdej chwili będzie można wywalić moduły Smart home i przepiąć na klasyczną instalację.
Pozdrawiam,
Maciek
Prawdopodobnie zdecyduje się na instalację 100% w gwiazdę - oświetlenie i rolety, moduły w rozdzielni i tak jak radziliście - klasycznym Ydyp 3x1.5 też do łączników - w każdej chwili będzie można wywalić moduły Smart home i przepiąć na klasyczną instalację.
Pozdrawiam,
Maciek
-
tomekgawronn
Osobiście używam sterowników SHelectronics (https://www.shelectronics.pl/produkty/), zakres napięcia na wejściach cyfrowych jest od 7-30V,
dodatkową zaletą jest to, że internet można dostarczyć za pomocą LAN, Wi-Fi lub GSM w zależności od wersji. Ponadto przy realizowanych przeze mnie instalacjach używam przewodu alarmowego i przyjąłem zasadę jedna puszka jeden przewód, co daje wiele możliwości w przyszłości, gdy będzie potrzeba dołożyć czujnik temperatury albo zajdzie chęć posiadania panelu dotykowego (https://sterbox.eu/rozszerzenia/wylaczniki-dotykowe/), do sterowników da się podłączyć różne czujniki: kontaktrony, pływaki, czujniki alarmowe, czujniki gazu, czy czadu.
dodatkową zaletą jest to, że internet można dostarczyć za pomocą LAN, Wi-Fi lub GSM w zależności od wersji. Ponadto przy realizowanych przeze mnie instalacjach używam przewodu alarmowego i przyjąłem zasadę jedna puszka jeden przewód, co daje wiele możliwości w przyszłości, gdy będzie potrzeba dołożyć czujnik temperatury albo zajdzie chęć posiadania panelu dotykowego (https://sterbox.eu/rozszerzenia/wylaczniki-dotykowe/), do sterowników da się podłączyć różne czujniki: kontaktrony, pływaki, czujniki alarmowe, czujniki gazu, czy czadu.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
O ile mi wiadomo, SHelectronics nie jest oficjalnym partnerem SUPLI.tomekgawronn wrote: Sun Feb 01, 2026 9:37 am Osobiście używam sterowników SHelectronics (https://www.shelectronics.pl/produkty/), zakres napięcia na wejściach cyfrowych jest od 7-30V,
Osobiście proponuję wspierać producentów, którzy się dorzucają do utrzymania i rozwoju platformy SUPLA.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
A jak to się spina z Suplą? Normalnie ma jakieś dedykowane sterowniki (moduły) pod Suplę, bo ja tej stronie nic nie widziałem.tomekgawronn wrote: Sun Feb 01, 2026 9:37 am Osobiście używam sterowników SHelectronics (https://www.shelectronics.pl/produkty/), zakres napięcia na wejściach cyfrowych jest od 7-30V,
Czy może tak tylko chciałeś się zareklamować?
-
tomekgawronn
Zgadza się, nie jest oficjalnym partnerem SUPLI (chińczyki też nie są), chociaż starał się o to i nie wiem dlaczego został odrzucony. Nie będę wdawał się tutaj w "politykę". Przykre jest to, że wspiera się ładowanie SUPLI w chinole, a polskiego, ambitnego programistę i elektronika się banuje.
Wspieram własną kieszeń, podoba mi się stosunek ceny do możliwości tych sterowników dlatego ich używam.
Nie reklamuję się, jestem tylko ich użytkownikiem. W moim domu mam SUPLĘ hybrydę, kilkanaście oryginalnych sterowników zamela oraz kilka sztuk shelectronics. Zrobiłem też kilka instalacji wśród znajomych również hybrydowo i wszyscy są zadowoleni, zwłaszcza ze stosunku ceny do możliwości.
Wspieram własną kieszeń, podoba mi się stosunek ceny do możliwości tych sterowników dlatego ich używam.
Nie reklamuję się, jestem tylko ich użytkownikiem. W moim domu mam SUPLĘ hybrydę, kilkanaście oryginalnych sterowników zamela oraz kilka sztuk shelectronics. Zrobiłem też kilka instalacji wśród znajomych również hybrydowo i wszyscy są zadowoleni, zwłaszcza ze stosunku ceny do możliwości.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
SUPLA nie wspiera żadnych chińskich producentów i nie mamy z nimi formalnych partnerstw. To, że użytkownicy samodzielnie modyfikują różne urządzenia, jest indywidualną decyzją każdego z nich. SUPLA opiera się na DIY i tego typu przeróbki też się w tą grupę wpisujątomekgawronn wrote: Sun Feb 01, 2026 11:44 am Zgadza się, nie jest oficjalnym partnerem SUPLI (chińczyki też nie są), chociaż starał się o to i nie wiem dlaczego został odrzucony. Nie będę wdawał się tutaj w "politykę". Przykre jest to, że wspiera się ładowanie SUPLI w chinole, a polskiego, ambitnego programistę i elektronika się banuje.
Kwestia sprzedaży przerabianych urządzeń była na forum poruszana wielokrotnie. Problemem nie jest sama modyfikacja, tylko wprowadzanie takich produktów do obrotu - bez wymaganych deklaracji, certyfikacji i odpowiedzialności po stronie sprzedającego. Tu chodzi bardziej o bezpieczeństwo i zgodność z przepisami niż o "politykę”.
Z mojej wiedzy nie kojarzę sytuacji, w której SUPLA odrzuciłaby propozycję współpracy. Autor SHe bywał na forum, rozwijał własne oprogramowanie (m.in. po to, by uniknąć GPL), dostawał odpowiedzi i pomoc. Jeśli temat współpracy jest nadal aktualny, droga jest otwarta – wystarczy bezpośredni kontakt z Przemkiem.
Obecnie kilku producentów wspiera projekt w bardzo prosty sposób: dokładają się do jego utrzymania proporcjonalnie do liczby urządzeń podłączonych do serwerów. To pozwala rozwijać SUPLĘ bez przerzucania kosztów wyłącznie na społeczność.
Nikogo nie banujemy. Jeśli ktoś buduje biznes w oparciu o SUPLĘ, to naturalne jest oczekiwanie, że będzie też w jakimś stopniu współuczestniczył w jej utrzymaniu i rozwoju, zamiast korzystać wyłącznie jednostronnie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Do wypowiedzi @klew dodam też, że nie mamy nic przeciwko jeśli ktoś buduje własny biznes i nie dokłada się do Supli ale pod warunkiem, że postawi własną infrastrukturę, wrzuci własne apki do Google Play i Apple Store i będzie używać własnej nazwy/marki nie powołując się marketingowo na Suplę. Oczywiście respektując jednocześnie licencję GPL. Jeśli jednak ktoś chce korzystać z naszej marki i infrastruktury budując na tym własny biznes to liczymy, że w jakiejś formie nas wesprze budując zdrową współpracę. Oczywiście każdy biznes należy budować w oparciu na obowiązujące przepisy. Tu też warto podkreślić, że jeśli ktoś sprzedał kilka urządzeń i podłączył je pod naszą infrastrukturę to też nie ma problemu. Realny problem pojawia się dla nas gdy są to setki, tysiące czy dziesiątki tysięcy ponieważ to generuje nam koszty. Do rzeczy…
Z naszej strony oferujemy:
- wsparcie techniczne, marketingowe, koncepcyjne,
- wsparcie merytoryczne aby dostosować produkt do obowiązujących przepisów,
- markę,
- infrastrukturę,
- dedykowany firmware,
- aktualizacje,
- SLA na poziomie 98%.
W zamian liczymy, że partner podzieli się zyskami. Zawsze staramy się dostosować tak rozliczenia aby ta współpraca była atrakcyjna biznesowo dla obu stron. Zapraszamy.
PS. Przez 10 lat z środowiska DIY zgłosiły się do nas zaledwie 2 osoby jeśli chodzi o współpracę.
Z naszej strony oferujemy:
- wsparcie techniczne, marketingowe, koncepcyjne,
- wsparcie merytoryczne aby dostosować produkt do obowiązujących przepisów,
- markę,
- infrastrukturę,
- dedykowany firmware,
- aktualizacje,
- SLA na poziomie 98%.
W zamian liczymy, że partner podzieli się zyskami. Zawsze staramy się dostosować tak rozliczenia aby ta współpraca była atrakcyjna biznesowo dla obu stron. Zapraszamy.
PS. Przez 10 lat z środowiska DIY zgłosiły się do nas zaledwie 2 osoby jeśli chodzi o współpracę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.