Podpisuję się pd tym wszystkim i proponuję taka kolejność:klew wrote: Mon Jan 26, 2026 10:54 amTak. Chodziło mi o pokazanie ile jest "Boxa" w "Z2S". Nie chodzi mi tutaj o udowadnianie, kto robi więcej czy mniej, tylko po prostu o pokazanie tego modelu. W SUPLI wiele rzeczy jest dodawanych "bo potrzeba do produktu XYZ", ale dodawane jest w ten sposób, aby DIY też tego mogło użyć.zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am Bramka AURATON to sprzęt komercyjny. Nie można sobie na wszystko pozwolić nawet gdybyś pewnie chciał. Z2S to taka "gwiazdka" Suplowa i na niej @vajera jak sam powiedziałeś może sobie na więcej pewnie pozwolić, prościej w razie czego nawet dotrzeć do odbiorców użytkujących jeśli by trzeba było jakąś rewolucję zrobić. Dlatego jak jest pomysł, główny inżynier sam decyduje
.
Z2S to też fajny poligon testowy różnych rzeczey. Ale projekt jest już dojrzały, a za dojrzałością idzie konieczność utrzymania kompatybilności i coraz trudniejsze "usuwanie" niszowych eksperymetów. To potem buduje dług techniczny i trudno to utrzymać.
Niewiele osób czyta wszystko. Ja tematy w tym dziale głównie "skanuję", aby wyłapać miejsca, gdzie mogę gdzieś pomóc, albo coś podpowiedzieć. Jeśli gdzieś się tli fajny pomysł, ludzie tego używają -> warto wrzucić post w dział bardziej ogólny. Nikt nie będzie szukał sugestii dla SUPLA Cloud w dziale Bramki ZigBeezzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am @klew a co do tego co napisałeś w ostatnim zdaniu... Wiadomo o co chodzi. Tylko że Ty sam i cały zespół macie na głowie tyle rzeczy że czasem pomysły czekają po kilka miesięcy albo umierają bez głębszych komentarzy, więc z tymi pomysłami w działach ogólnych to tak sam wiesz jak jest.... Po za tym powiedz szczerze ogarnął byś, Ty sam? Przy bramce jest prościej, promilpomysłów w porównaniu z całym forum. Jest bramka, jest pomysł i jest realizacja. A dział bramki na forum to jest SUPLA przecież, więc niektóre pomysły godne wdrożenia to tylko czytać i jeśli się da to wdrażać.
![]()
.
Tak, i nie jest tutaj moją intencją wymuszanie podziękowań :D ("mów mi więcej"vajera wrote: Mon Jan 26, 2026 10:37 am Zgadzam się z Tobą - zapewne pamiętasz, że przy wykorzystaniu każdej z tych funkcjonalności zawsze podkreślam, że to pochodna Waszej pracy i możliwości, jakie daje SUPLA.). Chodzi o to, aby wydobywać dobre pomysły, z których mogą skorzystać też inne projekty.
1. Mam pomysł na super funkcjonalność.
2. Zgłaszam w pomysłach w dziale ogólnym, SD
3. Są zainteresowani, jest OK, działamy dalej, jeśli nie -> out.
4. Włodarze Supli widzą w tym sens, planują dodać do SD, aplikacji itd.
5. W wersji beta bramki na próbę tworzymy taką funkcjonalność, nawet bez wsparcia w SD, informujemy, że jest to funkcja eksperymentalna, która może w każdej chwili zniknąć, albo się zmienić, jeśli dojdzie oficjalnie w SD.
6. Oczywiście punkt 5. jest możliwy do realizacji, tylko wtedy, kiedy @vajera wyrazi nim zainteresowanie.
7. Funkcjonalność oficjalnie znajduje się w SD, a w bramce ma swoje odzwierciedlenie.
@klew - i masz rację, w tym, o czym ja sam czasem zapominam. Z2S to nie cała Supla, tylko jej (niewielka) część. Fakt, że dużo się w tym dziale pojawia postów, nie oznacza, że każdy (oprócz kilku osób) czyta je wszystkie z uwagą. Nawet dobre pomysły mogą w tej mnogości tematów się zgubić... a czasem byłoby po prostu szkoda...