Virtual relay, virtual binary [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Mon Jan 26, 2026 10:54 am
zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am Bramka AURATON to sprzęt komercyjny. Nie można sobie na wszystko pozwolić nawet gdybyś pewnie chciał. Z2S to taka "gwiazdka" Suplowa i na niej @vajera jak sam powiedziałeś może sobie na więcej pewnie pozwolić, prościej w razie czego nawet dotrzeć do odbiorców użytkujących jeśli by trzeba było jakąś rewolucję zrobić ;) . Dlatego jak jest pomysł, główny inżynier sam decyduje ;).
Tak. Chodziło mi o pokazanie ile jest "Boxa" w "Z2S". Nie chodzi mi tutaj o udowadnianie, kto robi więcej czy mniej, tylko po prostu o pokazanie tego modelu. W SUPLI wiele rzeczy jest dodawanych "bo potrzeba do produktu XYZ", ale dodawane jest w ten sposób, aby DIY też tego mogło użyć.
Z2S to też fajny poligon testowy różnych rzeczey. Ale projekt jest już dojrzały, a za dojrzałością idzie konieczność utrzymania kompatybilności i coraz trudniejsze "usuwanie" niszowych eksperymetów. To potem buduje dług techniczny i trudno to utrzymać.
zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 10:31 am @klew a co do tego co napisałeś w ostatnim zdaniu... Wiadomo o co chodzi. Tylko że Ty sam i cały zespół macie na głowie tyle rzeczy że czasem pomysły czekają po kilka miesięcy albo umierają bez głębszych komentarzy, więc z tymi pomysłami w działach ogólnych to tak sam wiesz jak jest.... Po za tym powiedz szczerze ogarnął byś, Ty sam? Przy bramce jest prościej, promil ;) pomysłów w porównaniu z całym forum. Jest bramka, jest pomysł i jest realizacja. A dział bramki na forum to jest SUPLA przecież, więc niektóre pomysły godne wdrożenia to tylko czytać i jeśli się da to wdrażać. ;)
Niewiele osób czyta wszystko. Ja tematy w tym dziale głównie "skanuję", aby wyłapać miejsca, gdzie mogę gdzieś pomóc, albo coś podpowiedzieć. Jeśli gdzieś się tli fajny pomysł, ludzie tego używają -> warto wrzucić post w dział bardziej ogólny. Nikt nie będzie szukał sugestii dla SUPLA Cloud w dziale Bramki ZigBee :).
vajera wrote: Mon Jan 26, 2026 10:37 am Zgadzam się z Tobą - zapewne pamiętasz, że przy wykorzystaniu każdej z tych funkcjonalności zawsze podkreślam, że to pochodna Waszej pracy i możliwości, jakie daje SUPLA.
Tak, i nie jest tutaj moją intencją wymuszanie podziękowań :D ("mów mi więcej" :lol: ). Chodzi o to, aby wydobywać dobre pomysły, z których mogą skorzystać też inne projekty.
Podpisuję się pd tym wszystkim i proponuję taka kolejność:

1. Mam pomysł na super funkcjonalność.
2. Zgłaszam w pomysłach w dziale ogólnym, SD
3. Są zainteresowani, jest OK, działamy dalej, jeśli nie -> out.
4. Włodarze Supli widzą w tym sens, planują dodać do SD, aplikacji itd.
5. W wersji beta bramki na próbę tworzymy taką funkcjonalność, nawet bez wsparcia w SD, informujemy, że jest to funkcja eksperymentalna, która może w każdej chwili zniknąć, albo się zmienić, jeśli dojdzie oficjalnie w SD.
6. Oczywiście punkt 5. jest możliwy do realizacji, tylko wtedy, kiedy @vajera wyrazi nim zainteresowanie.
7. Funkcjonalność oficjalnie znajduje się w SD, a w bramce ma swoje odzwierciedlenie.

@klew - i masz rację, w tym, o czym ja sam czasem zapominam. Z2S to nie cała Supla, tylko jej (niewielka) część. Fakt, że dużo się w tym dziale pojawia postów, nie oznacza, że każdy (oprócz kilku osób) czyta je wszystkie z uwagą. Nawet dobre pomysły mogą w tej mnogości tematów się zgubić... a czasem byłoby po prostu szkoda...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@Zibi_007 czyli Twoim zdaniem @vajera powinien powyrzucać z bramki wszelkie funkcjonalności którymi tą bramkę obdarował?
W swojej wypowiedzi i to co skomentowałeś wziąłeś pod uwagę że chodziło tylko o to by dla VB też pokazywała się taka sama opcja powiadomień jak w przypadku czujników? To nie była by jakaś nowa funkcjonalność tylko pewnego rodzaju dopełnienie tego co już w bramce jest. Tak, pisze za siebie i uważam że możliwość wyłączania powiadomień w aplikacji za bardzo pożyteczną funkcjonalność która obecnie istnieje tylko w bramce. Gdyby była dla VB też bym korzystał.
Z kilkoma rzeczami które napisałeś również się zgadzam a z kilkoma pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie będę pisał z jakimi bo nie koniecznie to kogokolwiek ciekawi ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 8:09 pm @Zibi_007 czyli Twoim zdaniem @vajera powinien powyrzucać z bramki wszelkie funkcjonalności którymi tą bramkę obdarował?
W swojej wypowiedzi i to co skomentowałeś wziąłeś pod uwagę że chodziło tylko o to by dla VB też pokazywała się taka sama opcja powiadomień jak w przypadku czujników? To nie była by jakaś nowa funkcjonalność tylko pewnego rodzaju dopełnienie tego co już w bramce jest. Tak, pisze za siebie i uważam że możliwość wyłączania powiadomień w aplikacji za bardzo pożyteczną funkcjonalność która obecnie istnieje tylko w bramce. Gdyby była dla VB też bym korzystał.
Z kilkoma rzeczami które napisałeś również się zgadzam a z kilkoma pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie będę pisał z jakimi bo nie koniecznie to kogokolwiek ciekawi ;)
Proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem.
Czy ja gdziekolwiek napisałem lub choćby zasugerowałem, że @vajera ma coś wyrzucać?
Takim wpisem sugerujesz coś, o czym nie było mowy i wkładasz w moje usta słowa, których nie wypowiedziałem.
Taka narracja jest bardzo szkodliwa i proszę nie rób tego w odniesieniu do mojej osoby. To bardzo nieładnie.

Moje odpowiedzi i późniejsza dyskusja dotyczyły konkretnej wypowiedzi @klew, którą cytowałem a nie powiadomień z VB.

Z mojej strony EOT.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Zibi_007 wrote: Mon Jan 26, 2026 8:24 pm Proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem.
Czy ja gdziekolwiek napisałem lub choćby zasugerowałem, że @vajera ma coś wyrzucać?
Takim wpisem sugerujesz coś, o czym nie było mowy i wkładasz w moje usta słowa, których nie wypowiedziałem.
Taka narracja jest bardzo szkodliwa i proszę nie rób tego w odniesieniu do mojej osoby. To bardzo nieładnie.

Moje odpowiedzi i późniejsza dyskusja dotyczyły konkretnej wypowiedzi @klew, którą cytowałem a nie powiadomień z VB.

Z mojej strony EOT.
Ok. to żeby nie ciągnąć i nie pozostawiać jakiegoś nieporozumienia... Nie było moim zamiarem Cię urazić. A jeśli tak się stało to sorry.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Wiele z podjętych przez mnie inicjatyw wynika z bardzo prostego faktu - im dłużej pracuję z SuplaDevice, tym więcej odkrywam zaszytych tam funkcjonalności, które w mojej ocenie warte są bardziej intensywnego promowania i wykorzystywania.

Sztandarowy przykład to system zdarzeń i akcji w Supla - wydaje mi się, że bramka Z2S jest jedynym produktem (DIY i komercja), który nie tylko że wydobył ten system na światło dzienne, ale jednocześnie dostarczył graficznego narzędzia do budowy tych akcji z możliwością ich zapisu. Te rzeczy są tak fajne, że, oczywiście moim skromnym zdaniem, zasługują na to żeby włączać je w jak największą liczbę projektów DIY.

Chyba, że nie taki był zamysł twórcy...?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Jan 26, 2026 8:09 pm @Zibi_007 czyli Twoim zdaniem @vajera powinien powyrzucać z bramki wszelkie funkcjonalności którymi tą bramkę obdarował?
viewtopic.php?p=226776#p226776
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”