Potrzebuję pomocy w ustawieniu sceny/reakcji

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Krissusax wrote: Tue Jan 27, 2026 8:55 am Czyli porostu wygenerować soft pod termostat i go wgrać .
Najpierw zapoznaj się z ryzykiem jakie niesie przerabianie urządzeń na 230 V i wyciąganie z nich teremometrów na kablach.
Jeśli sam przerabiałeś -> to tematyka bezpieczeństwa zasilania, separacji galwanicznej, zachowania bezpiecznych odległości między torami 230 V i niskim napięciem - powinna być Tobie dobrze znana. Jeśli nie jest -> zawróć z tej ścieżki póki nie jest za późno :P

Jeśli kupiłeś przerobione urządzenie, to w zasadzie te same argumenty co wyżej. A najlepiej poproś sprzedawcę o deklarację CE wystawioną przez osobę, która dokonała modyfikacji urządzenia (deklaracje CE od Sonoffa nie mają tutaj zastosowania). Osoba modyfikująca urządzenie i wprowadzająca je do obrotu ma prawny obowiązek zapewnienia zgodności z wymogami prawnymi i bezpieczeństwa i wystawienia deklaracji CE jako potwierdzenia tego faktu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Krissusax

Doskonale o tym wiem , zresztą już to pisałeś na początku wątku , mi się głównie rozchodzi teraz o stronę softu i konfiguracji , sonoffa przerobię w wolnym czasie na niskie napięcie .a tak na marginesie sprzedający co od niego kupiłem odpisał mi jak zapytałem o certyfikat „ Sam sonoff spełnia wszystkie normy, czujniki osobno również. Jeśli potrzebuje Pan to do chłodni przemysłowych to musi Pan sam wystąpić o certyfikację, tylko to nie jest CE tylko jakieś ISO. ” Ale to już nie istotne bo będzie przerobiony i tak na niskie napięcie .
klew

Krissusax wrote: Tue Jan 27, 2026 9:17 am Doskonale o tym wiem , zresztą już to pisałeś na początku wątku , mi się głównie rozchodzi teraz o stronę softu i konfiguracji , sonoffa przerobię w wolnym czasie na niskie napięcie .a tak na marginesie sprzedający co od niego kupiłem odpisał mi jak zapytałem o certyfikat „ Sam sonoff spełnia wszystkie normy, czujniki osobno również. Jeśli potrzebuje Pan to do chłodni przemysłowych to musi Pan sam wystąpić o certyfikację, tylko to nie jest CE tylko jakieś ISO. ” Ale to już nie istotne bo będzie przerobiony i tak na niskie napięcie .
To że kontakt spełnia normy i goły przewód spełnia normy, nie znaczy, że można go wtykać bezpiecznie do kontaktu.

Zrobienie dziury z obudowie, lutowanie, zmiana softu i ogólnie każda ingerencja, której producent nie opisał w instrukcji, powoduje że urządzenie domyślnie traci CE i osoba dokonującą modyfikacji i wprowadzającą zmodyfikowany produkt na rynek, ma obowiązek wystawić własne CE na zmodyfikowany produkt.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Krissusax wrote: Tue Jan 27, 2026 9:17 am Doskonale o tym wiem , zresztą już to pisałeś na początku wątku , mi się głównie rozchodzi teraz o stronę softu i konfiguracji , sonoffa przerobię w wolnym czasie na niskie napięcie .a tak na marginesie sprzedający co od niego kupiłem odpisał mi jak zapytałem o certyfikat „ Sam sonoff spełnia wszystkie normy, czujniki osobno również. Jeśli potrzebuje Pan to do chłodni przemysłowych to musi Pan sam wystąpić o certyfikację, tylko to nie jest CE tylko jakieś ISO. ” Ale to już nie istotne bo będzie przerobiony i tak na niskie napięcie .
No to sprzedający odpisał nie prawdę nie posiada CE już w momencie jakiej kolwiek ingerencji. A tak na marginesie kup sobię ESP32 masz już czujnik wgraj termostat i będzie dobrze. Już nie ma znaczenia czy go przerobisz faktycznie czy nie. Bo koszty przerobienia plus zakup tego badziewia to normalnie zrobisz sobię trzy termostay.

O wracają do zasadniczego problemu to prawdopodobnie masz to źle ustawione bo ja już nie jedno takie ala OZE zrobiłem i to na grzankach 3F każda faza osobno obciążana ze względu na produkcję lub zbyt wysokie napięcie. Scena pomoże ale raczej dał bym tam realnie najpierw opóźnienie włączenia żeby mieć pewność że stan produkcji utrzymuję się i wtedy włącz a drugą scenę wyłącz z opóźnieniem w razie takich skoków tylko weź pod uwagę że jak włączasz grzałki to spada produkcja o wartość grzałki. Oczywiście sceny powinny wyłączać się wzajemnie 😊
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Unger

Witam bardzo potrzebuje pomocy w napisaniu sceny. Kompletnie się w tym gubię nie wiem gdzie wpisać counter gdzie warunek itd

🎯 Założenie
• Czujnik blokada zgaszenia pieca = stan alarmowy
• Wysterowanie wyjścia odpalanie pieca maksymalnie 3 razy w odstępach 30 sekundowych
• Jeśli kontrakton nadal aktywny → przerwa 6 minut
• Potem cykl od nowa
• Wszystko powtarza się aż kontrakton będzie rozłączony wróci do normalnego stanu

Z góry dziękuję za pomoc
klew

Unger wrote: Thu Feb 12, 2026 5:54 am Witam bardzo potrzebuje pomocy w napisaniu sceny. Kompletnie się w tym gubię nie wiem gdzie wpisać counter gdzie warunek itd

🎯 Założenie
• Wysterowanie wyjścia odpalanie pieca maksymalnie 3 razy w odstępach 30 sekundowych
• Potem cykl od nowa
• Wszystko powtarza się aż kontrakton będzie rozłączony wróci do normalnego stanu

Z góry dziękuję za pomoc
SUPLA nie ma za bardzo "warunków" i "liczników" w scenach. Sceny to po prostu sekwencja poleceń do wykonania (z możliwością dodawania opóźnień).

Część logiki można oprzeć o to, że scena z opóźnieniami "trwa" - np. 10 min. W SUPLI próba uruchomienia już uruchomionej sceny się nie powodzi.
Np możesz zrobić tak:
1. na czujniku dajesz reakcję -> jeśli aktywny to uruchom Scenę A
2. na czujniku dajesz drugą reakcję -> jeśli nieaktywny to przerwij Scenę A
2. Scena A, to:
2.1 Uruchom scenę B
2.2 Poczekaj 9 min
2.3 Uruchom Scenę B
2.4 poczekaj 9 min
2.5 uruchom scenę B
2.6 poczekaj 9 min

3. Scena B, to:
3.1 włącz przekaźnik (wyjście)
3.2 poczekaj 15 s
3.3 wyłącz wyjście
3.4 poczekaj 15 s
3.5 (ręcznie trzeba wklepać te kroki 1-4 3x)

Tylko to się wykona ograniczoną ilość razy.
Jeśli chcesz aby było "do skutku", to zamiast odpalania sceny reakcją, włączaj harmonogram, który np. co 10 min odpala scenę A.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Unger wrote: Thu Feb 12, 2026 5:54 am Witam bardzo potrzebuje pomocy w napisaniu sceny. Kompletnie się w tym gubię nie wiem gdzie wpisać counter gdzie warunek itd

🎯 Założenie
• Potem cykl od nowa

Z góry dziękuję za pomoc
Może spójrz na https://scripts.supla.io/
Specjalistą nie jestem, ale wydaje mi się, że część tych założeń prędzej zrealizujesz przez skrypty niż scenami...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”