Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
GUI bramki Z2S jest doskonałą funkcjonalnością, ale ono powinno być włączone tylko pod potrzeby konfiguracji i wyłączone podczas normalnego działania bramki.
Ps. Niech ktoś ze zwolenników GUI podczas pracy napisze mi, w jakim celu musi to mieć włączone na stałe. Bardzo mnie ciekawią Wasze argumenty.
Control Offline - problemy z GUI [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Robert masz absolutną rację - ja sam używam GUI raz na kilka tygodni - oczywiście mówię o bramkach produkcyjnych. Możliwe jednak, że czegoś nie bierzemy pod uwagę - dlatego też jestem ciekaw tych argumentów.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 11:40 am Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
GUI bramki Z2S jest doskonałą funkcjonalnością, ale ono powinno być włączone tylko pod potrzeby konfiguracji i wyłączone podczas normalnego działania bramki.
Ps. Niech ktoś ze zwolenników GUI podczas pracy napisze mi, w jakim celu musi to mieć włączone na stałe. Bardzo mnie ciekawią Wasze argumenty.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dziękuję Łukasz za poparcie. Oczywiście jeśli będą to merytoryczne i rzeczowe argumenty, to sam powiem przepraszam, miałeś(aś) @... rację.vajera wrote: Tue Jan 27, 2026 11:57 amRobert masz absolutną rację - ja sam używam GUI raz na kilka tygodni - oczywiście mówię o bramkach produkcyjnych. Możliwe jednak, że czegoś nie bierzemy pod uwagę - dlatego też jestem ciekaw tych argumentów.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 11:40 am Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
Jeszcze podam jeden - w mojej ocenie bardzo ważny - argument, gdzie GUI podczas pracy nie powinno działać. GUI nie jest zabezpieczone w żaden sposób przed niepowołanym dostępem. Wystarczy, że np. do Waszego dziecka przyjdzie jakiś kolega, który uważa się za "domorosłego hakera", Wasze dziecko udostępni mu domowe Wi-Fi (aby to zrobić, dziecko nie musi znać hasła do Wi-Fi). Kolega dziecka będzie miał apkę (jest tego mnóstwo) do przeskanowania otwartych portów na adresacji sieci domowej i wejdzie sobie na GUI bramki i rozwali Wam całą konfigurację.
Oczywiście można się przed tym zabezpieczyć np. VLAN-ami, ale takich Forumowiczów którzy mają niezbędny sprzęt i wdrożyli takie rozwiązania w swojej sieci domowej zapewne policzymy na palcach jednej ręki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Będę pierwszyvajera wrote: Tue Jan 27, 2026 11:57 amRobert masz absolutną rację - ja sam używam GUI raz na kilka tygodni - oczywiście mówię o bramkach produkcyjnych. Możliwe jednak, że czegoś nie bierzemy pod uwagę - dlatego też jestem ciekaw tych argumentów.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 11:40 am Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
Ogólnie wcześniej nie rozumiałem sensu wyłączania GUI i sam miałem to włączone. Odkąd weszły Eventy nie widzę sensu odpalania GUI na stałe bo mam to z poziomu apki. Poza tym widzę że podniosła się też ilość wolnej pamięci co też pewnie wpływa jakoś na pracę bramki. Natomiast wg. mnie wolałbym nie odpalać ful gui ale jakieś posrednie a minimal dla mnie za mało brakuje mi w nim zakładek kanałów urządzeń i reakcji to 3 zakłądki które osobiście ja potrzebuję. Próbowałem uruchomić przez telenet dodatkowa zakładkę np reakcji ale w momencie kiedy suwakiem odpale gui (już wystartowało) to nie potrafilem uruchomic dodatkowej bo mialem komunikat ze gui juz działa. Wiem mogę to samo zrobić przez telenet odpalając kilka zakładek które potrzebuję ale wówczas pojawia się pytanie to po co mi reakcje i uruchamianie tego z apki.
Natomiast chyba najważniejsze to gui jest potrzebne do aktualizacji i zmiany nazw kanałów i do tego główne je używam chociaż od paru miesięcy to głównie aktualizacja.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
edm
- Been thanked: 2 times
Dodam, że używając openwrt można doinstalować proste GUI "easyconfig". I bez zaawansowanej wiedzy z poziomu GUI utworzyć 2 odseparowane sieci Wifi np. "Dom" i 'IoT", które dodatkowo można odseparować od Lan. Openwrt dostępne jest na różne routery np. Xiaomi AX3000T model RD03, RD23 (nie mylić z RD03v2 - nie obsługiwany) ale to temat nie na to forum.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 12:05 pm Oczywiście można się przed tym zabezpieczyć np. VLAN-ami, ale takich Forumowiczów którzy mają niezbędny sprzęt i wdrożyli takie rozwiązania w swojej sieci domowej zapewne policzymy na palcach jednej ręki.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
Zwolenników GUI podczas pracy chyba nie będzieRobert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 11:40 am Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
Sam fakt czy ktoś sobie zostawi miniGUI czy extended_gui_mode to i tak dyskusja tego nie zmieni. Jak ktoś wie że za pół godziny będzie potrzebował wejść na bramkę żeby coś zmienić w ustawieniach, poprawić itp to zostawi GUI włączone. Jak ktoś zakończy etap ustawień to wyłączy GUI z nadzieją że szybko nie będzie potrzebne.
Generalnie fajnie że możemy o tym podyskutować bo to oznacza że w bramce jest wiele rzeczy, a ilu użytkowników to każdy może mieć własne sposoby ich wykorzystywania i różne do tego własne opinie.
Ja już to pisałem kilka miesięcy temu, ale powtórzę.vajera wrote: Tue Jan 27, 2026 11:57 amRobert masz absolutną rację - ja sam używam GUI raz na kilka tygodni - oczywiście mówię o bramkach produkcyjnych. Możliwe jednak, że czegoś nie bierzemy pod uwagę - dlatego też jestem ciekaw tych argumentów.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 11:40 am Wiem, że zaraz mnie tu większość zakrzyczy, ale ja uważam, że bramka Z2S ma być pośrednikiem w adopcji urządzeń Zigbee do systemu Supla. I to jest jej najważniejszy i nadrzędny cel. A serwowanie GUI podczas pracy ze zbędnymi listami wyboru i innymi wodotryskami zajmującymi cenne zasoby sprzętowe ESP32-C6, jest tematem drugoplanowym i w mojej ocenie niezbyt potrzebnym.
W bramkach produkcyjnych GUI podczas normalnej pracy powinno być wyłączone (domyślnie).
Tak jest we wszystkich komercyjnych rozwiązaniach, które wykorzystują SD i nikt nie narzeka.
GUI (minimalne) zostawić w trybie konfiguracyjnym z możliwością włączenia sobie ręcznie dowolnej zakładki.
Ewentualnie (do rozważenia) zrobić to, o czym też już dawno pisałem. Zrobić developer edition i tam niech będzie wszystko włączone (nawet podczas normalnej pracy) z możliwością dowolnej konfiguracji.
Cieszę się Robercie, że podniosłeś ten temat - może wtedy było za wcześnie na takie dyskusje (młoda, dynamicznie rozwijająca się bramka) i teraz jest dobra pora.
Łukasz - nie mam jak teraz sprawdzić, ale napisz, czy możliwe jest wejście na stronę IP_bramki/update bez włączonego GUI? Bo to by rozwiązało jeden z problemów. Inna sprawa, że jak byśmy wchodzili przez konfigurację, to i tak nawet w minimal GUI jest UPDATE...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Robert Błaszczak
Mała ankieta w tym temacie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... usp=dialog
Potwierdzenie wypełnienia i wysłania ankiety nie przyjdzie na e-mail, bo wyłączyłem zbieranie adresów e-mail (RODO).
Potwierdzenie wypełnienia i wysłania ankiety nie przyjdzie na e-mail, bo wyłączyłem zbieranie adresów e-mail (RODO).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 4:27 pm Mała ankieta w tym temacie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... usp=dialog
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
Tam są dwa pytania. W pierwszym jest jednokrotny wybór, a w drugim można wybór wielokrotny. Drugie pytanie jest opcjonalneklew wrote: Tue Jan 27, 2026 4:33 pmRobert Błaszczak wrote: Tue Jan 27, 2026 4:27 pm Mała ankieta w tym temacie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... usp=dialog
Potwierdzenie wypełnienia i wysłania ankiety nie przyjdzie na e-mail, bo wyłączyłem zbieranie adresów e-mail (RODO).![]()
ile tam punktów
![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak